prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Prohlášení komisaře Dalli týkající se epidemie E. coli

03.06.2011
John Dalli - Komisař pro zdraví a spotřebitelskou politiku

Tisková konference

Brusel, 1. červen 2011

Dobré ráno,

V posledních dnech čelíme vážné krizi. Mé myšlenky směřují k obětem a jejich rodinám a těm, kteří ztratili své nejbližší, jimž bych chtěl vyjádřit hlubokou soustrast.



Podle posledních informací si epidemie E. coli vyžádala devět (9) úmrtí v Německu a jedno (1) ve Švédsku.



V Německu bylo zaznamenáno 1 169 případů, z nichž se 373 vyvinulo ve vážnější formu onemocnění, tzv. HUS (hemolyticko-uremický syndrom). Ojedinělé případy jsou hlášeny ze sedmi dalších členských zemí EU. Také Švýcarsko ohlásilo dva případy a USA tři.



Ohniskem onemocnění je oblast okolo Hamburku v severní části Německa. Většina hlášených případů mimo tuto členskou zemi se týká buď německých občanů, kteří cestují nebo osob, které zemi navštívili.



Nyní…, co jsme učinili, abychom se vypořádali s touto rychle se vyvíjející situací?

  • Okamžitě jsme uvedli do chodu všechny naše sítě, které jsou zodpovědné za řízení krizí. Jelikož tyto sítě jsou v denním kontaktu, je možné si včas vyměňovat informace a činit rychlá opatření.
  • Požádali jsme Evropské centrum pro prevenci a kontrolu onemocnění (ECDC) o provedení hodnocení rizika.
  • Naše referenční laboratoř v Římě vyvinula metodu, která snížila čas potřebný na stanovení bakterie E. coli v potravinách ze zhruba šesti dní na 48 hodin. Toto bylo učiněno v rekordním čase – trvalo to asi týden.
  • Služby Komise – na všech úrovních – byly a jsou ve stálém kontaktu s národními úřady a ostatními zainteresovanými stranami všemi možnými způsoby: telefonní hovory, audiokonference, jednání. Posledním bylo včerejší jednání Stálého výboru pro bezpečnost potravinového řetězce a zdraví zvířat, kdy členské země schválily společné prohlášení k tomuto problému.

 

Stručně řečeno a jak dosvědčuje společné prohlášení, pracujeme ruku v ruce s členskými zeměmi na jednom společném cíli – tuto epidemii ukončit co nejdříve.



Abychom tak učinili, musíme vynaložit veškeré úsilí, abychom rychle určili zdroj kontaminace. Počáteční podezření německých úřadů, že příčinou byly okurky ze Španělska, nebylo dosavadními dostupnými výsledky testů potvrzeno. Navzdory skutečnosti, že vzorkované okurky měly pozitivní test na E. coli, nepotvrdila se přítomnost specifického serotypu, který způsobuje epidemii zasahující člověka. Vyvíjí se veškerá snaha pro přesné určení zdroje kontaminace. I když si uvědomuji, jak velké úsilí všichni vynakládají, nabádám členské země a zejména Německo, aby zvýšily svou snahu tímto směrem. Stojíme při nich a uděláme vše, abychom pomohli jakýmkoli způsobem.



Mezitím by veřejnost měla zůstat klidná a zachovávat základní hygienická pravidla při přípravě pokrmů.



Na závěr bych chtěl stručně zdůraznit další dvě věci:

První se týká zákazu určitých výrobků. Znovu bych rád co nejvýrazněji zdůraznil, že epidemie je geograficky omezena na oblast okolo města Hamburg. Dále se zdá, podle poslední informací z Německa, že epidemie je na ústupu – v posledních několika dnech byla hospitalizováno méně osob než dříve. Také mějme na paměti, že úsilí najít všechny možné zdroje kontaminace stále pokračuje. Proto považujeme jakýkoli zákaz jakéhokoli produktu jako neadekvátní.



Na závěr chci říci, že jsme také velmi citliví na finanční dopad, který již v této době krize na farmáře má, zejména na producenty zeleniny. Co mohu v této chvíli říci je, že úzce spolupracuji s mým kolegou – Komisařem Dacian Ciolosem – abychom vyřešili útrapy, kterými byla tato skupina našich spoluobčanů rovněž zasažena v souvislosti s epidemií E. coli.



Ovoce a zelenina se musí pořádně omývat. To samé platí pro ruce před přípravou jídla nebo jeho konzumací a po použití toalety či výměně plen. Řádné mytí nožů, talíře a dalšího náčiní snižuje riziko křížové kontaminace.



Děkuji Vám za pozornost.



Jedná se o pracovní překlad do českého jazyka, který provedla dne 2. 6. 2011 SZPI.

---

Pozn. redakce: Jak si zvýšit obranyschopnost organismu proti střevním infekcím - o tom můžete získat pro Vás individuálně přizpůsobené rady v naší internetové poradně, pokud nám poskytnete dostatek informací o svém současném zdravotním stavu.


Související články:
Dnes okurky, zítra…?
Koření je užitečné - potlačuje množení bakterií v jídle
Onemocnění z potravin
Průjmová onemocnění: nejen letní problém
Zdrojem střevní nákazy jsou pravděpodobně zeleninové výhonky
Onemocnění způsobované bakterií E. coli
Propuknutí onemocnění ze superbaktérie E. coli v Německu je způsobeno nadužíváním antibiotik při produkci masa


03.06.2011
zdroj: www.szpi.gov.cz
další články v rubrice: Ostatní


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Priessnitzův obklad
Umění emocí: rady a tipy na závěr
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS