Proč naše tělo potřebuje sůl?

V článku Minerální látky jsou pro tělo nezbytné jsme pootevřeli dveře do světa minerálů a stopových prvků, které našemu tělu musíme pravidelně dodávat, aby jich nemělo nedostatek. V dnešním pokračování se začneme jednotlivým prvkům věnovat podrobněji.

SODÍK
Sodík tvoří základ elektrolytu, ve kterém probíhají všechny životní projevy buněk. To znamená, že je hnací silou všech životně důležitých pochodů v organismu a podporuje zvyšování celkové aktivity. Společně s draslíkem reguluje vodní rovnováhu v těle, podílí se na udržování homeostázy krve. Je nezbytný pro nervovou a svalovou činnost, protože udržuje svalovou dráždivost a propustnost buněčné membrány. Jeho spotřeba výrazně stoupá při vyšší tělesné zátěži.

Nedostatek sodíku v těle i jeho přemíra způsobují mnohé problémy. Vzhledem k současné stravě a aditivům v potravinách (dusitan sodný, glutamát sodný) je příjem sodíku průměrně 10x větší než jeho spotřeba v těle. Proto je důležité dávat si pozor na nadměrný příjem sodíku ve stravě, a to především u dětí, které ho nejsou schopné vylučovat jako dospělí. Obsah sodíku v těle regulují především ledviny, 90 % přijatého sodíku se vylučuje močí.

Výskyt: Běžná kuchyňská sůl (chlorid sodný – NaCl), uzeniny (ve formě dusitanu sodného), glutamát sodný (přísada používaná k dochucení mnoha komerčních polotovarů).

Nedostatek: Nedostatek sodíku se objevuje vzácně. Příčinou je zejména nadměrné pocení. Může vést k nízkému krevnímu tlaku, dehydrataci, psychickým depresím a ke svalové slabosti až křečím.

Nadbytek: Nadbytek sodíku způsobuje zadržování tekutin v těle se vznikem otoků, vysoký krevní tlak, selhání srdce, ledvin. Navíc nadměrné množství soli, a tedy i sodíku, může zvýšit vylučování vápníku, a stoupá tak riziko osteoporózy.

CHLÓR
Chlór je funkčně velmi důležitý prvek pro zachování normálního osmotického tlaku a pro udržení rovnováhy tekutin a obsahu vody v těle. V krevní plazmě spolu se sodíkem a draslíkem zajišťuje viskozitu krve. Nejvyšší koncentrace se nachází v mozkomíšní tekutině a v trávicích žaludečních šťávách ve formě kyseliny chlorovodíkové. Do těla ho získáváme především solí v potravě, ale je nutné se vyvarovat jeho nadbytečného přísunu, především v období těhotenství a kojení, u lidí se zvýšeným krevním tlakem, srdečně-cévními onemocněními a u lidí s poruchami funkce ledvin. Vylučuje se močí.

Výskyt: Kuchyňská sůl.

Nedostatek: Při běžné stravě se nevyskytuje. K nadměrné ztrátě chloridů může dojít podobně jako u sodíku pocením, průjmy a zvracením. Mezi možné projevy patří vypadávání vlasů a defekty nehtů.

Nadbytek: Nevyskytuje se.

 

Zpět nahoru

CHCETE SE PŘIHLÁSIT K ODBĚRU MAGAZÍNU CELOSTNÍ MEDICÍNY?

Přihlaste se k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.