Problém zvaný divertikl

Je to výchlipka stěny tlustého střeva různé velikosti (několik mm až 20 mm, zřídka větší). Tvoří se tam, kde má sliznice v určitých místech snížený odpor a tam, kde je málo objemná stolice s nízkým obsahem nestravitelných zbytků. Střevní svalovina musí vyvíjet velké úsilí k posouvání obsahu střeva. Uvnitř stěny střevní se vyvine velmi vysoký tlak a jedna strana stěny se vychlípne.

Takových míst může být i několik. Nemusí vůbec činit potíže, ale horší situace nastane, když se ve výchlipce vytvoří zánět, podobně jako ve slepém střevě. Takové divertikly se tvoří nejčastěji v koncové části sestupného tlustého střeva a potíže, které se objevují mají charakter svíravých bolestí v levé polovině podbřišku, střídání zácpy a průjmu, nadýmání. Někde se objevuje ve stolici hlen s příměsí krve.

Než se dopracovat do tohoto stavu je lepší pečovat o dietu – dostatek tekutin a vlákniny. Omezovat sladkosti, buchty, maso, uzeniny, alkohol apod.

Vhodné je užívání potravinových doplňků jako jsou např.  rostlinná vláknina s detoxikačním a regeneračním účinkem. Reguluje odchod stolice, tím že obsažené mikrovlákniny společně s tekutinou zvětší svůj objem střevního obsahu a tím urychlují peristaltiku. Nebo ovesné a pšeničné otruby s podobným účinkem.

Již desetiletí je znám dobrý účinek bromelinu, jež odstraňuje hnilobné procesy, zlepšují trávení, odstraňují zácpu i průjem. A konečně nemůžeme zapomínat na acidophilus – miliardy bakterií ve službách člověka, které s ním žijí v symbióze. A na závěr je vhodné uvést chlorellu sladkovodní řasu, která vytváří zásadotvorné prostředí a velmi významně se podílí v boji proti zánětům a rozmnoženým hnilobným bakteriím.

 

Zpět nahoru