Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Probiotika – lidmi jsme sotva z 50%

10.04.2018
Trávení
Že jste ještě neslyšeli o vědeckých závěrech, že počet bakterií v našich střevech je vyšší, nežli počet buněk, které nás utvářejí? Nebojte se, nebudeme si vzájemně počítat naše střevní bakterie, ani se nebudeme snažit sečíst všechny naše vlastní buňky.

Zažívání není jen potrubí

Přesto je třeba otevřeně říci, že naše zažívací soustava v žádném případně není jen potrubí a orgány s trávicími enzymy. Naopak, naše trávicí ústrojí je důmyslný organizmus, který vděčí své efektivitě též milionům mikroorganizmů, které v našich střevech žijí. Je tomu opravdu tak, že naše střeva obsahují miliardy (přesněji tisíce miliard, tedy biliony) bakterií. Vědci se této problematice v posledních desetiletích intenzivně věnují. Jednoznačně dnes víme, že bez prospěšných střevních bakterií nemůžeme přežít.

 

Četné příběhy lidí ukazují, že změna stravování dál od průmyslově zpracovaných potravin znamená zlepšení zdravotního stavu. A dnes už víme, že to není jen přírodními potravinami, ale lví podíl na zlepšení našeho zdraví má skladba našich střevních bakterií.

 

Za hormon štěstí vděčíme mikrobům

Dost, to už by mohlo o střevních bakteriích stačit! Ani zdaleka však nestačí. Další výzkumy ukazují, že za vznik některých velice důležitých látek vděčíme naší součinnosti se správnými mikroby. Například tvorbu serotoninu, pomyslného hormonu štěstí, realizují naše střeva ve spolupráci se střevními mikroby. Pokud se změní skladba střevních mikrobů, tak se u daného jedince změní i tvorba klíčových látek v našem těle.

 

Nejste spokojeni se svým současným životem? Jistě na to mají vliv naše vztahy, jistě na to mají vliv naše návyky, nás životní styl. A v každém případě na to má vliv, dle výzkumů, i skladba našich střevních bakterií.

 

Antibiotika - mor pro naše střeva?

Ano, chápeme už, že střevní bakterie mají vliv na náš organizmus. Jak ale dovedeme bez újmy přežít užití antibiotik?

 

Antibiotika užíváme, aby nás zbavila bakterií kdekoliv v těle. Mnohdy antibiotika užíváme ústy, čímž se dostávají do našich střev a z nich do příslušných částí těla, kde mají působit. Nevymýtí antibiotika i naše prospěšné střevní bakterie? Ano v každém případě! Čím pokročilejší a účinnější antibiotika, tím efektivnější je mikrobiální čistka v našich střevech. To je důvod, proč se doporučuje s antibiotiky užívat probiotika, tedy přátelské bakterie. Případně ještě prebiotika, tedy látky (živnou půdu, vlákninu) prospěšné pro střevní bakterie.

 

Je libo nechat si implantovat střevní bakterie od souseda?

Dnes není problém nechat si udělat vyšetření svého střevního osídlení. Blížíme se též do doby, kdy bude možné nechat si do svých střev nasadit prospěšné mikroorganizmy. Musíme se, ale otevřeně ptát: Pomůže to? Bude to dlouhodobě přínosné? Zaplatíme si osídlení našich střev, ale nezmění-li se náš životní styl, tak jak dlouhodobý bude účinek takového opatření. Dostáváme se k úvaze, zda bychom neměli raději změnit své stravování, případně i další návyky, a tím docílit trvalé změny.

 

Konzumujeme super čisté potraviny

Průmyslově zpracovaná potrava (polotovary) jsou potraviny, vyráběny v podmínkách maximální čistoty až sterility. Potrava našich předků nepodléhala takovým hygienickým požadavkům, takže nebyl problém s potravou konzumovat denně i přátelské bakterie (probiotika).

 

Jistě je správné mít potravu mikrobiálně nezávadnou, ale absence pravidelného každodenního příjmu potravy s přátelskými bakteriemi se ukazuje jako zdraví neprospěšná.

 

Tak co mám jíst, aby bylo mikrobů dost?

V každém případě je třeba říci, že změna je běh na dlouhou trať. A stravovací prohřešky vedou rychle k nezdaru. Potraviny, které jsou bohaté na prospěšné střevní bakterie jsou kvašené, zakysané výrobky, které nejsou zatíženy chemií. Kvašená zelenina, zakysané mléčné produkty jsou nejdostupnějšími potravinami, které obsahuji prospěšné střevní bakterie. Takové potraviny bychom měli mít v našem jídelníčku každý den.

 

Není-li naše stravování ukázkové

Nemám ukázkové střevně-bakteriální stravování! Nemám čas, vůli to změnit! Co jednoduchého mohu udělat hned teď?

Provizorním, přesto v současnosti běžně dostupným, řešením je systematicky dodávat našemu tělu střevně přátelské bakterie. Hlavními zástupci, které považujeme za prospěšné pro naše zažívání, jsou bakteriální kmeny Laktobacily a Bifidobacterie. Pokud budeme dodávat tyto bakterie našemu zažívání, dovedeme mírnit dopady současné průmyslové potravy, která je chudá na mikroorganizmy a vlákninu.

 

Má smysl ládovat se probiotiky?

Už nyní se těšíme, jakmile se podaří moderní vědě objektivně zodpovědět otázku, zda má smysl pravidelně obohacovat naší stravu o probiotika. Do té doby nám může být odpovědí pouze to, že to vyzkoušíme. Zkusme si představit, že každodenní miska domácí kvašené zeleniny, nebo kapsle probiotika dovedou ovlivnit míru našeho životního štěstí.

 

Celková nabídka přípravků obsahujících probiotika.


Související články:
Piperin
Kurkumin a piperin v jednom
Kurkumin není jen trocha zdraví v kari koření
Mumio – dar hornin, nebo zetlelé jehličnany?


10.04.2018
autor: Mgr. Ondřej Pleskot
další články v rubrice: Prevence


 
Jíst jedno jídlo denně - cesta k omlazení i dlouhověkosti, která není pro každého
Zatočte s opary!
Dvě cesty aneb Jsou dvě cesty, jak se můžeme postavit ke konfliktu mezi zdravím a nemocí
Heřmánek pravý – léčí od hlavy až k patě
Mít kus vlastní půdy je velký dar
Kolagen a naše pokožka
Acetylcholin
Reishi je přírodní kouč, trenér a motivátor
Bříza bílá (Betula alba)
Priessnitzův obklad

129,- Kč

339,- Kč
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS