Probiotika a imunita

Skupinu látek označovanou jako probiotika, známe hlavně jako podpůrné prostředky pro obnovu bakteriální mikroflóry, ale hrají také významnou roli při podpoře imunity. V současné době je silně rozšířeno užívání antibiotik předepsaných lékařem k zástavě bakteriální infekce. Poměrně často je užívají děti, občas bohužel i zbytečně.

Je důležité si uvědomit, že při opakujícím užíváním antibiotik se bakterie, proti kterým jsou opakovaně nasazovány (toto je důležité), stávají odolné a dojde k tomu, že při opětovném užívání antibiotik již nedojde k očekávanému účinku. Antibiotika bohužel jen neničí bakterie, proti kterým jsou předepsány, ale také někdy i takové bakterie, které jsou pro organismus prospěšné. Proto je po léčbě velmi důležité, jakými druhy bakterií bude střevo znovu osídleno (zda prospěšnými nebo škodlivými). Tato okolnost má důležitý efekt na budoucí imunitu. Dlouhodobě oslabení střevní mikroflóry díky špatnému osídlení totiž může mít za následek řadu problémů (např. náchylnost k infekčním onemocněním, kožním problémům, alergiím či jiným chorobám) a může dojít i ke zhoršenému vstřebávání některých léků.

Pro správnou obnovu střevní mikroflóry doporučují odborníci používat probiotika, nebo i tzv. symbiotika (probiotika + prebiotika). Vlastní slovo „probiotika“ přitom pochází z řečtiny a volně přeloženo znamená „pro život“.

Samotná probiotika jsou živé mikroorganizmy, které příznivě ovlivňují zdraví pacienta, pokud jsou podávány v přiměřeném množství. Jsou to nestravitelné látky, jejichž konzumace má pozitivní účinek na naši střevní mikroflóru selektivní podporou růstu nebo aktivity některých kmenů střevní mikroflóry a v konečném důsledku podporují celkovou imunitu.

Probiotika tím, že upravují bakteriální osídlení tlustého střeva, brání přemnožení škodlivých bakterií a kvasinek (vytvářejí organické kyseliny, tím dochází k poklesu pH, což vede k zastavení růstu “špatných” bakterií).

Kromě podpory imunity patří k jejich nejvýznamnějším pozitivním účinkům to, že zvyšují odolnost proti průjmovým onemocněním, přirozeným způsobem napomáhají při vyměšovacích potížích a snižují aktivitu potencionálně nebezpečných látek v tlustém střevě, které mohou vznikat při špatném trávení.

Je dobré vědět, že vzhledem k oslabené imunitě je vhodné je užívat v průběhu a po dobu asi 1 týdne po ukončení užívání antibiotik a všeobecně při stavech oslabené imunity. Jejich užívání je samozřejmě vhodné i v jiných případech.

Kromě potravinových doplňků můžeme probiotika také najít v potravinách. V moderním potravinářství se používají probiotika jako přísada, protože zlepšují výživovou hodnotu výrobku a mění jej z pouhé potraviny na potravinu s pozitivním účinkem na zdraví.

Patří sem např. zakysané mléčné výrobky – jogurty, jogurtová mléka, a další. Výhodnější než jogurty jsou speciální jogurtové nápoje obsahující dostatek specifických symbiotických kultur.

Při používání probiotických kmenů v potravinářství nebo v potravinových doplňcích musí tyto bakterie splňovat podmínku přežívání v zažívacím traktu a musí mít prokazatelné účinky na lidské zdraví.

Proto je výhodnější a jistější užívat doplňky stravy obsahující probiotika nebo v jejich kombinaci s prebiotiky.

Kontraindikaci pouze přestavuje známá přecitlivělost na některou ze složek přípravku, obsahující probiotika.

Podávání probiotik je pacienty obvykle velmi dobře snášeno; ojediněle se mohou objevit zažívací potíže, povětšinou nezávažného klinického charakteru.

 

Zpět nahoru