Přírodní rostlinné šťávy EkoMedica – Růže šípková

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

V nedávné době se objevila na českém trhu nová originální řada přírodních rostlinných šťáv. Tato řada nabízí přírodní produkty, samozřejmě v nejvyšší kvalitě, v tekuté přírodní formě, která dosud u nás na trhu chyběla. Šťávy jsou získávány z plodů, natě či listů léčivých rostlin nejmodernějším způsobem výroby, výrobky jsou stabilizovány pouze pasterizací a zachovávají si tak maximum biologicky cenných látek. Díky použité technologii výroby, šťávy neobsahují přídavky cukrů, chemické konzervační látky, ani barviva a jsou proto určeny širokému spektru konzumentů. Nutriční hodnota samotných šťáv tkví zejména v obsahu minerálů včetně stopových prvků, vitaminů, bílkovin, organických kyselin, enzymů, bioflavonoidů a karotenoidů, kromě toho šťávy obsahují další specifické biologicky aktivní látky, které u konzumentů mohou přispět k upevnění zdraví.

Růže šípková (Rosa canina)

Růže šípková (Rosa canina) se nazývá též planá růže, má původ v Evropě, jihozápadní Asii a v severní Africe. V Evropě je rozšířená po celém území a plody jsou tradičně sbírány zejména jako zdroj vitaminu C, ovšem ale i pro další zdraví prospěšným účinkům. Z rostliny se využívá pouze plod – šípek (Fructuscynosbati).

Účinné látky

Šípky jsou významné především vysokým obsahem vitaminu C, jenž v čerstvých šípkách dosahuje až 1,7 %. Vysoký je rovněž obsah vitaminu A, významná jsou i množství dalších vitaminů – K, B1 a B2, niacinu a minerálů draslíku a vápníku. Z dalších biologicky cenných látek lze zmínit karotenoidy (betakaroten, lykopen, rubixanthin), polyfenoly, mastné kyseliny, organické kyseliny (jablečnou, citronovou), flavonoidy (kemferol, kvercetin), třísloviny, silice, pektiny, slizy aj.

Působení, účinky

Šípek se používá při různých projevech nachlazení, blahodárně působí na horní dýchací cesty i na močové cesty a ledviny. Díky vysokému obsahu vitaminu C posiluje obranyschopnost, obranu těla před škodlivými mikroorganismy, stimuluje imunitní systém. Velmi dobře se osvědčuje i při různých potížích žaludku jako jsou křeče, nedostatek žaludečních kyselin, zvýšená dráždivost žaludku, žaludeční vředy. Blahodárně ovlivňuje též střevní trakt, optimalizuje střevní činnost. Posiluje celkový fyzický stav, působí proti bolesti zad a nohou, pomáhá udržovat pohyblivost kloubů. Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu a glukózy v krvi, pomáhá snižovat krevní tlak.

Dodává tělu esenciální mastné kyseliny, příznivě působí na revitalizaci kůže a sliznic. Podporuje odvodňování, je častou součástí směsí pro snižování tělesné hmotnosti.