Přírodní rostlinné šťávy – Graviola anona

V nedávné době se objevila na českém trhu nová originální řada přírodních rostlinných šťáv. Tato řada nabízí přírodní produkty, samozřejmě v nejvyšší kvalitě, v tekuté přírodní formě, která dosud u nás na trhu chyběla. Šťávy jsou získávány z plodů, natě či listů léčivých rostlin nejmodernějším způsobem výroby, výrobky jsou stabilizovány pouze pasterizací a zachovávají si tak maximum biologicky cenných látek. Díky použité technologii výroby, šťávy neobsahují přídavky cukrů, chemické konzervační látky, ani barviva a jsou proto určeny širokému spektru konzumentů. Nutriční hodnota samotných šťáv tkví zejména v obsahu minerálů včetně stopových prvků, vitaminů, bílkovin, organických kyselin, enzymů, bioflavonoidů a karotenoidů, kromě toho šťávy obsahují další specifické biologicky aktivní látky, které u konzumentů mohou přispět k upevnění zdraví.

Graviola anona (Annona muricata)

Graviola pochází z oblasti střední Ameriky a Karibiku, ale dnes se pěstuje v tropickém pásmu na celém světě. Ačkoliv v zemích třetího světa byla pro své zdravotní účinky velmi ceněna, do povědomí vyspělých zemí se dostala až uprostřed 40tých let, kdy také započal její medicínský výzkum. Zejména v zemích původu je hojně konzumována ve formě šťáv, salátů, džemů, zmrzlin i cukrovinek. V EU je pro doplňky stravy povoleno použití plodu.

Účinné látky

Esenciální oleje jsou charakteristickou složkou plodu gravioly. Ojedinělý je vysoký obsah látek typu acetogeninů, u nichž byly při modelových experimentech zjištěny silné protirakovinné účinky. Vysoký je obsah tříslovin -taninů, plod obsahuje ianthokyany a flavonoidy. Z vitaminů stojí za zmínku obsah vitaminů A, C, B1, B2 a niacinu.

Působení, účinky

Tradiční použití gravioly vycházelo z jejích preventivních účinků proti různým nemocem. Tento efekt je podle současných poznatků zřejmě způsoben přítomností četných acetogeninů, u níž byla četnými studiemi na různých modelech zjištěna antiparazitární, antiprotozoální, antihelmintická a antimikrobiální aktivita. Graviola je používána i k podpoře trávení, ke zklidnění žaludku, při nervovém vypětí a podráždění, při depresích, horečce i na snižování vysokého krevního tlaku. Doporučována je při kašli a astmatu. Přispívá k detoxikaci organismu, pro vysoký obsah antioxidantů má ochranné účinky proti oxidačnímu stresu. Hlavní využití gravioly však lze spatřit v posílení účinnosti imunitního systému a přirozené obranyschopnosti organismu.

 

Zpět nahoru