Přírodní plody na podzim

Sběr přírodních plodů obvykle spojujeme s létem. Ale i na podzim se najde řada přírodních plodů, které nám obohatí jídelníček a hlavně posílí naše zdraví v nepříznivém a sychravém podzimním počasí. O jaké plody se jedná?

Šípek

Jako první většinu lidí napadnou šípky. Šípek je vlastně nepravý plod růže šípkové (Rosa canina). Nepravé plody proto, že se vlastně nejedná o plod v pravém slova smyslu, ale o složené souplodí nažek, na jehož vzniku se podílejí i další části květu. Šípky představují zdroj celé řady přírodních látek. Obsahují velké množství vitamínu C. Z dalších obsažených vitamínů je možno jmenovat vitamíny K (fytochinon), PP (niacin), B1 (thiamin) a B2 (riboflavin). Také obsahují rutin, draslík, hořčík, vápník, organické kyseliny, třísloviny, hojivé slizové látky a stopové prvky. Šípky se dají zpracovat na mnoho způsobů – suší se na čaje, vyrábí se z nich víno, šípková marmeláda nebo sirup. Kombinace vápníku, rutinu a vitaminu C je dobrým pomocníkem v prevenci paradentózy a dalších nemocí dásní.

Arónie

Méně známé jsou plody arónie neboli temnoplodce. U nás se pěstuje několik druhů. Nejrozšířenější je temnoplodec černý (Aronia melanocarpa). Plody arónie jsou černé malvičky velikosti hrachu, které jsou uspořádané v hustých chocholcích. Z obsažených látek je třeba zmínit C, P (rutin), PP (niacin), B2, B9 (kyselina listová), beta karoten a další látky. Rutin se používá v lékařství proti žaludečním vředům, vysokému tlaku a dalším nemocem. Tento druh dozrává v první polovině září. Přírodní šťáva a plody aronie se doporučují jako přírodní doplněk k léčbě aterosklerózy, při vysokém krevním tlaku a některých žaludečních problémech. Stejně jako u plodů šípkové růže, se z plodů aronie dají připravit kompoty, zavařenina, džem, vína nebo šťávy.

Trnka

Tradičně byly v Čechách známé i plody trnky, dnes již upadly trochu v zapomenutí. Trnka obecná (Prunus spinosa), v Čechách nazývaná také slivoň trnka. Jejími plody jsou kulaté peckovice, mají typickou modročervenou barvu. Z přírodních látek obsahují třísloviny, cukry, pektiny, vitamín C, organické kyseliny, barviva a kyanový glykosid amygdalin. V přírodním léčitelství se z trnek připravoval lihový extrakt (tinktura) nebo se též z nich připravovalo kloktadlo. Svíravý účinek obsažených tříslovin pomáhal u průjmu nebo také u některých onemocnění dásní. Z plodů trnky se připravuje chuťově zajímavé ovocné víno (někteří ho chutí přirovnávají k portskému), domácí pálenka, ale také se používají k dochucování likérů (ginu) či k výrobě džemů.

Jeřabina

Jako poslední ze čtveřice plodů lze zmínit jeřabiny. Jedná se o plody jeřábu sladkoplodého (ptačího). Jedná se o drobnější malvičky červené barvy. Z obsažených látek lze zmínit vitamin C, karoteny, cukry, organické kyseliny, pektinové látky, vápník, železo, jód, hořčiny a rutin. V přírodním léčitelství se jeřabiny používají jako doplněk léčby onemocnění štítné žlázy, menstruačních a klimakterických potížích, při revmatismu či některých virových onemocněních. Vyznačují se i mírně projímavým a močopudným působením. Připravují se z nich kompoty (výborné jsou třeba v kombinaci s jablky nebo hruškami), je také možné z nich vyrobit džem nebo pálenku.

Zpět nahoru