Přírodní nebo syntetické produkty?

Doba je uspěchaná, nutí nás k rychlé konzumaci potravin, pokud možno v instantní podobě. Synteticky vyrobené látky jsou zařazovány do receptur produktů. Běžný uživatel nemá  šanci rozpoznat, co je přírodní a co je syntetické. Mnohdy je ukazatelem pro rozhodování to, co je popsáno na obalu, a vědomí, že nám to zajišťuje bezpečnost, že je to podle předpisů, má to ochrannou známku, vyznačenou dobu expirace, odpovídá to hygienickým zásadám, v pěkném obalu, naleštěno, je to kontrolováno a máme tam ubezpečení zdravotní nezávadnosti. A co víc, produkt obsahuje nahuštěné ingredience, koncentráty živin, jež tělo potřebuje, aby mohlo dobře fungovat. Vitaminy, stopové prvky, minerály, enzymy… a na co si vůbec vzpomenete a ještě je to za přijatelnou cenu. A pokud je to ještě ve slevě – no super. Jenže: Existují rozporuplné studie na dlouhodobou užitečnost syntetických doplňků. Ty krátkodobě pomohou, avšak z dlouhodobějšího hlediska škodí.

Co je schopno naše tělo přijmout a správně zužitkovat

Naše tělo je stvořeno k tomu, aby přijímalo přírodní součásti jídla, ne syntetické. Přírodní potraviny nejenže organizmu dlouhodobě prospívají a sytí jej, ale navíc jej i čistí od toxické zátěže. Látky v nich obsažené jsou mnohokrát využitelnější než látky koncentrované do komerčních produktů. Vzniklé sloučeniny koncentrátů a extraktů jsou k sobě totiž uměle “přilepeny”, zhuštěny, stabilizovány, přibarveny, konzervovány, aby dlouho vydržely. Na papíře to vypadá, že poskytují hodně užitečných látek, ale vše je umělé a nepřirozené. Tak tudy jít nechtějme.

Poklady původních surovin

Nikdo moudrý nepopře užitečnost jablka, řasy chlorelly, mrkve, červené řepy, černé ředkve. Jisté studie ukazují důležitost konzumace borůvek, jsou považovány za super-zdroj antioxidantů. Hrst červených plodů rakytníku řešetlákového pomixovaných s mrkví dodá vitaminy na celý den. Hrozny vína stimulují produkci oxidu dusnatého v těle, a tím jsou dobré pro kardiovaskulární funkce. Jadýrka hroznů obsahují látku zvanou resveratrol. Je to silný antioxidant, který také snižuje riziko vysokého krevního tlaku.

Malina, ostružina, brusinky z naší zahrádky, nebo z okraje lesa kontrolují a tlumí zánětlivé procesy a nepřímo ovlivňují bolest. A když se k nám dostane granátové jablko – to je paráda – podporuje zdraví srdce a oběhového systému, redukuje oxidační procesy v těle a špatný cholesterol, pro ženy je granátové jablko dobré pro hormonální funkce. Dříve jsme neznali účinky aloe vera, ale dnes je dostupné a víme o něm, že podporuje imunitní systém těla, zabezpečuje správné fungování zažívacího traktu. A podobně slouží NONI. V minulém století vzácnost, exotické ovoce, dnes je dostupné. Pomáhá tvorbě oxidu dusnatého v těle, dodává energii, zpomaluje proces stárnutí, harmonizuje výkyvy nálady… A další přeborník, GOJI – kustovnice čínská – pomáhá zdraví srdce, zlepšuje absorpci minerálů, lze o ní napsat celou knihu, čím vším je zdraví člověka prospěšná.

Zužitkovat, co dává potravina

Vrátím se ještě k oblíbené chlorelle. Chlorella zvyšuje schopnost organizmu využívat prospěšné látky z každodenní stravy. A to je skutečně pozoruhodná vlastnost.

Nelze se jen podívat na výrobek, přečíst si, co obsahuje a jakou má energetickou hodnotu. Podstata užitečnosti chlorelly přidané k ostatnímu jídlu tkví v tom, že střevu je její přítomností umožněno vyšší vstřebávání živin obsažených v právě konzumovaném jídle! Víme, že obsah živin z potravin zakoupených v hypermarketech, které jsou vypěstovány ve vyčerpaných zemědělských půdách, je hodně nízký, a proto přidaná řasa chlorella pomůže i to málo živin efektivněji využít.

V přírodě najdeme produkty, které pro nás mistrně připravil Bůh. Proč se je snaží člověk napodobovat…? Zajděte si raději do přírody na šípky, černý bez, heřmánek, diviznu, vždy tam něco najdete a přinesete domů, zpracujete, připravíte čaj, obohatíte pokrm a bude to pro vás hodně prospěšné.

Zpět nahoru