Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Přírodní látky pro zdravou pokožku

06.03.2018
Hebká pokožka
Naše kůže se skládá ze tří základních částí - pokožky, škáry a podkožního vaziva. Ta svrchní z nich, pokožka, tvoří několik vrstev dlaždicového epitelu. Její horní vrstvy neustále rohovatí, odumírají, a nakonec se odlupují.

Je to dáno tím, že buňky v horních vrstvách pokožky se postupně více a více vzdalují od zdroje krve a živin, takže pozvolna degenerují, naplňují se keratinem (rohovinou) a odumírají. Součástí spodních vrstev pokožky je také pigmentové barvivo melanin, které chrání tělo před škodlivými účinky UV-záření. Neobsahuje žádné kapiláry (vlásečnice) a většinu živin získává ze škáry.

 

Přírodní látky pro péči o pokožku

Jednou ze skupin přípravků, které se dají úspěšně použít při péči o pokožku, jsou skupiny označované jako granulancia a epitelizancia. Patří mezi ně, jak léčiva, tak i (a to nás zajímá) přírodní látky. Tyto látky se používají při léčbě ran, vředů a k podpoře hojení jizev.

  • Granulancia jsou látky podporující růst granulační tkáně (tkáň vytvářející se při hojení ran při procesu nazývaném granulace). Z léčivých látek se používá například kyselina salicylová v nízkých koncentracích nebo peruánský balzám. Tyto látky podporují tvorbu granulační tkáně na spodině defektu – tkáň je tvořena nově vznikajícím vazivem s drobnými cévkami a umožňuje následnou epitelizaci.
  • Epitelizancia působí příznivě na hojivé tkáňové pochody podporou epitelizace (zarůstání rány kůží při procesu hojení). Patří k nim vitamíny A, E, kyselina mléčná, flavonoidy, azuleny (Dermazulen) nebo dexpanthenol či panthothenát vápenatý (Calcium panthothenicum). Z léčivých látek je to například ichtamol.

Tyto látky jsou medicíně zejména indikována u nehojících se kožních defektů, jakými jsou například bércové vředy. Patří sem řada přírodních látek. V tomto článku bych rád přiblížil některé z nich.

 

Myrhovník

Málo je známo, že v tradičním léčitelství byla používána myrrha. Myrrha prýští z trhlin v kůře stromu myrhovníku molmolového a jiných druhů (Burseraceae) a na vzduchu tuhne. V lékárenství se z ní používá při aftech tinktura (Tinctura myrrhae), samostatně nebo ve směsích (společně s tinkturou z ratanhového kořena a duběnkovou tinkturou, odborně Tinctura ratanhiae a Tinctura gallarum) a do mastí k léčení dekubitů a vředů. Důležité je i její analgetické působení.

 

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová je v přírodě přirozeně se vyskytující polysacharid. Je jedna z hlavních součástí mezibuněčné hmoty. Tvoří součást složek pojivových, epiteliálních a nervových tkání. Ve větším množství se nachází v očním sklivci, synoviální tekutině (tj. tekutině obklopující klouby) a kůži. Kyselina hyaluronová aplikovaná na kůži okamžitě zvyšuje schopnost kůže vázat vodu, posiluje pevnost a pružnost pokožky, podporuje tvorbu nových kolagenových a elastických vláken. Ošetřená pokožka je měkká, poddajná a má přirozený vzhled. V celkovém výsledku kyselina hyaluronová neboli hyaluronan hraje základní roli při zachování napětí, pružnosti a poddajnosti pokožky. Svými antioxidačními účinky chrání pokožku před volnými radikály, podporuje tvorbu kolagenu a podílí se na jiných důležitých biologických pochodech v pokožce.

 

Dexpanthenol a kyselina pantotenová

Látka dexpanthenol (též někdy d-panthenol) patří ke sloučeninám, které jsou využívány jak ve farmaceutickém, tak i kosmetickém průmyslu. Vyskytuje se v lécích i v přírodních přípravcích. Dexpanthenol se dobře vstřebává v žaludku a v buňkách. Rychle se mění na kyselinu pantothenovou (vitamín B5), která má pozitivní vliv na kůži. Zajišťuje totiž její optimální hydrataci a podporuje produkci kolagenových a elastinových vláken, čímž udržuje kůži pružnou a zdravou. Působí také protizánětlivě a posiluje přirozené léčebné procesy. Pomáhá rovněž při hojení jizev.

 

Chlorofyl

Chlorofyl je zelené rostlinné barvivo umožňující fotosyntézu. Stejně, jako se bez chlorofylu neobejdou rostliny a zvířata, je důležitý i pro člověka. Jedná se o látku způsobující zelené zbarvení rostlin. Molekuly chlorofylu jsou charakteristické svou jedinečnou schopností přeměňovat sluneční energii na chemickou. Kromě toho ovšem chlorofyl má výrazný vliv na hojení ran, včetně hemoroidů a popálenin. Snižuje také svědění a bolest postiženého místa. Působí protizánětlivě, zvláště u kožních chronických i akutních zánětů, u vředových procesů kůže a u zánětů nosohltanu. Omezuje vznik otoků, potlačuje zápach, proto je také častou složkou deodoračních přípravků. V literatuře se uvádí jeho dezinfekční, protizánětlivý a hojivý účinek. Proto se přípravky obsahující chlorofyl dají použít na obnovu poškozených tkání a hojení ran.

 

Heřmánek lékařský

Heřmánek lékařský (pravý), patřící do rodiny hvězdicovitých (astrovitých), je jednoletá silně vonící rostlina s tenkým kořenem a rovným, holým stonkem, dlouhým 20 až 50 cm. Jeho obsahové látky mají protialergickou a protizánětlivou aktivitu (azulenové sloučeniny a některé seskviterpeny). K hlavním účinným látkám patří azuleny alfa-bisabolol, guajazulen a chamazulen. Obsahové látky heřmánku mají velmi příznivé účinky na pokožku podrážděnou jakýmkoli způsobem (např. sluncem, mrazem, větrem, ozářením). Zevně se droga používá k výplachům špatně se hojících ran, případně i v ústech a hrtanu, k inhalacím při rýmě a zánětech vedlejších dutin nosních i k lokální léčbě různých zánětlivých onemocnění kůže nebo ke zklidnění podrážděné pokožky. Masti obsahující výtažek z heřmánku pravého se dají použít u infekcí nezávažných povrchových poranění kůže, jako jsou oděrky a drobná poranění, na ošetření kůže před a po ozáření rentgenovými a radiovými paprsky. U přípravků s heřmánkem pravým ovšem platí, že po aplikaci nelze vyloučit podráždění pokožky, nebo vznik alergické reakce (pálení, zarudnutí a svědění kůže).

 

Kyselina mléčná

Kyselina mléčná vzniká mléčným kvašením cukrů za nepřítomnosti vzduchu, např. v mléce, sýrech nebo kyselém zelí. S mlékem, kromě zavádějícího názvu, nemá tedy nic společného (proto nevadí při alergii na kravské mléko!). Sůl kyseliny mléčné (anion kyseliny mléčné) se nazývá laktát. Kyselina mléčná má hydratační, antibakteriální a protizánětlivé účinky. Vzhledem k tomu, že zklidňuje podráždění a současně potlačuje množení bakterií, stala se běžnou součástí kosmetiky proti akné a přípravků na ošetření mastné a smíšené pokožky.

 

Vitamín E

Vitamín E je vlastně souhrnný název pro skupinu látek označovaných jako tokoferoly. Vyskytují se ve čtyřech formách – alfa, beta, gama a delta. Nejúčinnější, a tudíž nejvyužívanější, je alfa-forma. Vitamín E má výrazné antioxidativní vlastnosti, což znamená, že zabraňuje vzniku toxických oxidačních produktů a volných kyslíkových radikálů, které působí negativně na organismus. Tento vitamín působí velmi příznivě na celkovou vitalitu pokožky, pomáhá léčit různé její choroby a poškození, podílí se na hojení jizev.

 

Vitamín A

Vitamín A, odborně nazývaný axeroftol, se v přírodě vyskytuje ve dvou formách. Známější z nich je retinol (vitamín A1), méně známá forma je 3-dehydroretinol (vitamin A2). V širším slova smyslu se k nim přiřazují tzv. karotenoidy, ze kterých se vitamín A v našem organismu vytváří, především v tenkém střevě a v játrech. Vitamín A je jednou z mála látek, která má dostatečně malou molekulární strukturu, aby prošla svrchními vrstvami pleti. Právě proto se jedná o jeden z nejúčinnějších vitamínů, který je možné aplikovat přímo na pleť. Díky malým molekulám může vitamín A (či retinol) posilovat a stimulovat dermis (dermis neboli škára je vrstva kůže, která se skládá z pojivové tkáně a chrání tělo před poškozením), kde se nachází kolagen, elastin a krevní cévy. V dermis i epidermis se navíc nacházejí bílkoviny a receptory, které jsou na vitamín A citlivé a biologicky na něj reagují.

 

Celková nabídka přípravků pro zdravou pokožku.


Související články:
Přírodní látky ze skupiny epitelizancií
Popraskaná, suchá kůže
Vitamíny a kůže


06.03.2018
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Nikdy nezapomenu na ten pocit beznaděje, strachu co ve mně lékaři vyvolali, na to jak jsem byla jen další nemocná
Co dělají lidé, kteří vypadají mladší, jinak
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Pravidla podzimní detoxikace
Věř si! Jsi krásná a máš velkou hodnotu
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Když se řekne přerušovaný půst
Pro delší a lepší život s vitaminem C

379,- Kč

689,- Kč
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS