Přírodní látky pro doplnění imunity u dětí

dítě e1574678254926

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

S příchodem podzimu vzrůstá zájem o doplňky stravy, které přispívají k posílení imunity u dětí. Bohužel vzhledem k platné legislativě nelze uvést konkrétní názvy doplňků stravy, a proto se zmíním o některých přírodních látkách, které obsahují. Ovšem předesílám, že u vybraného přípravku je třeba si vždy ověřit, co obsahuje, od jakého věku dítěte je možné ho podávat a dodržet doporučené dávkování výrobcem. V případě pochybností se můžete poradit s ošetřujícím lékařem dítěte nebo také například v poradně na našem webu.

Probiotika

Probiotikum (z řeckých slov pro = příznivý a bios = život) je mikrobiální součást stravy, která má při konzumaci v dostatečném množství příznivé účinky na naše zdraví. Jedná se o ty bakterie, které jsou v reklamách označovány jako přátelské nebo jako živé kultury, protože se jedná o tělu prospěšné bakterie. Mezi nejznámější probiotické bakterie patří především ty z rodu Lactobacillus, Bifidobacterium a Streptococcus. Tyto bakterie chrání organismus před patogeny, které mají negativní vliv na lidský organismus.

Podporují správné fungování gastrointestinálního traktu, obnovení střevní mikroflóry, celkové zvýšení nespecifické imunity a tím i obranyschopnosti organismu a jsou doporučovány jako prevence nebo pro zmírnění alergických a atopických projevů u dětí.

Rakytník řešetlákový

Plody rakytníku jsou nutričně hodnotné z více důvodů. Vysoký je obsah vitaminu C a vitaminu A, nezanedbatelné je i zastoupení vitaminů řady B, E, F, K. Velmi cenná je skladba nenasycených mastných kyselin, plod obsahuje kyseliny omega-3, omega-6, omega-9, i zřídka se vyskytující omega-7.

Rakytník stimuluje aktivní prvky imunitního systému, posiluje odolnost vůči stresu a některým alergiím. Je vhodný jak pro prevenci, tak i jako doplněk celkové léčby virových nemocí (a celkově k posílení imunity).

Beta glukany

Glukany jsou oligosacharidy nebo polysacharidy, složené z opakujících se molekul glukózy. Posilují činnost imunitního systému tím, že zesilují fagocytózu a aktivity fagocytujících buněk – granulocytů, monocytů, makrofágů a dendritických buněk.

Glukany mohou také zvyšovat počet buněk imunitního systému (imunocytů). To všechno je důležité v situaci, kdy počet imunocytů v organismu klesá a organismus je tím pádem více oslaben proti infekci z vnějšího prostředí. Glukany tak podněcují náš imunitní systém v případně infekcí, jejichž nositelem mohou být viry, bakterie, plísně, kvasinky nebo parazité. Velmi důležité je i to, že mohou zvýšit účinek antimikrobiální léčby (antibiotika, antivirotika, antimykotika). Důležité je to zejména u antibiotik, u kterých bohužel stále častěji dochází ke vzniku rezistence proti jejich účinku.

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je sama o sobě nenápadná dřevokazná houba, která parazituje na živinách některých dřevin.

Hlavní složkou je polysacharid 1,3 d-glukan. K dalším složkám patří terpeny. 1,3 d-glukan zvyšuje odolnost proti infekcím. Nejvýznamnější z obsažených terpenů, pleurotin, má účinky připomínající účinky antibiotik.

Dále obsahuje vitamíny B, D, C a K. Z minerálních a stopových prvků v ní můžeme najít železo, zinek, draslík, fosfor, selen, sodík, jod a bor. Rovněž obsahuje aminokyseliny, steroly a proteiny a cukry. Již zmíněný 1,3 d-glukan patří mezi polysacharidy.

Hlíva ústřičná se také používá jako doplněk léčby při různých onemocněních kůže. Je doporučována při akné, svědění kůže nebo také ekzému. Významně také pomáhá jako doplněk léčby při výskytu bradavic.

Pivovarské kvasnice

Kvasnice jsou v prvé řadě známé jako bohatý zdroj vitamínů skupiny B.

Kromě těchto vitamínů obsahují celou řadu minerálních látek – vápník, fosfor, draslík, hořčík či sodík a stopových prvků – železa, manganu, mědi, zinku či jódu. Minerály jsou také významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.

Pivovarské kvasnice jsou doporučovány při celé řadě nemocí jako doplněk – při zvýšené tělesné i duševní zátěži (obsahují vysoce cenné a biologicky dobře dostupné bílkoviny).

Tyto vitamíny podporují trávení. Jejich nedostatek v žaludečním traktu zhoršuje metabolický proces. Sušené pivovarské kvasnice mají pozitivní vliv na obnovu střevní mikroflóry a tím i podporuje zvýšení imunity.

Pro děti jsou vhodné pivovarské kvasnice vyráběné v dražované formě.

Související články:

Jak posílit imunitu dětí v chřipkovém období?

Děti předškolního věku a imunitní systém