Příklady potravinové alergie

První případ: 45 letý pacient přišel pro nevysvětlitelné, sporadické krvácení do skléry. Běloba obou očí se nepříjemně měnila do krvavé červeně. Byla diagnostikována alergie na sýr a pacientovi bylo vysvětleno, jak se tento problém může projevovat.

Tento pacient byl z jiného důvodu hospitalizován v nemocnici a během pobytu se jeho stav normalizoval, ale neměl tam žádný sýr. Až poslední den pobytu dostal sýr k večeři a jeho starý problém na očích se okamžitě vrátil. Pacient si vzpomněl na alergii na sýr a od té doby se sýru vyhýbá a jeho oční potíže se již nevrátily. (převzato z knihy Petera-Georga Rademachera – Diagnostic Systém for Functional Medicine)

Druhý případ popisuje alergickou reakci na aditiva:

Chlapec narozený roku 1994.
RA: Matka trpí alergickými kožními projevy, otec polinózou.
OA: Těhotenství bez komplikací, porod normální, stejně tak poporodní vývoj. Kojen 8 měsíců. Matka v těhotenství i při kojení jedla za pobytu ve Francii hodně ryb a čokolády.
NO: Od 3 měsíců věku příznaky atopické dermatitidy. Zhoršování příznaků po kravském mléce a v letním období. Pozitivita specifických IgE protilátek na bílkoviny kravského mléka a pyly trav. Pozitivita na úrovni 3. a 4. třídy. V roce 1996 použil speciální dětskou zubní pastu “se žvýkačkou”. Během 15 minut se objevily po těle objevily po těle gigantické kopřivkovité pupeny. Zubní pasta pak již nebyla nikdy používána.

V roce 1997 matka podala dítěti dětský multivitaminový přípravek s beta karotenem GEM-M. Situace se přesně opakovala. Během 10 – 15 minut došlo k výsevu gigantických kopřivkovitých pupenů s otokem obličeje. Aplikována antihistaminika a Prednison. Společným SPOUŠTĚČEM bylo určeno barvivo E 120 – karmín (košenilová červeň), které bylo obsaženo v zubní pastě i v multivitaminové směsi. (Prof. MUDr. Václav Špičák,Csc – Alergie ročník 1, číslo 1, 1999)

Třetí případ ukazuje začátek alergie již během těhotenství.
Matka – alergička jedla v těhotenství velké množství čokolády. Její plně kojené dítě trpělo od 3. do 6. týdnů věku průjmy, potom se objevil atopický ekzém. Průjmy ustaly a ekzém se zlepšil po vyřazení čokolády z diety matky. Při porušení diety u matky se ekzém u dítěte opět objevil. Laboratorními testy byla prokázána pozitivita vůči čokoládě u kojence, který čokoládu nikdy nedostal. Důsledné vyloučení čokolády ze stravy matky a podávání léků proti alergii a dietní opatření stav zlepšily. (Doc. MUDr. Vít Petrů,Csc – Alergie ročník 2, číslo1, 2000)

Zpět nahoru