Příčiny a jak řešit onemocnění žlučníku a žlučníkové kameny z pohledu funkční medicíny

zlucnik

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Často se ptáte na  onemocnění žlučníku a žlučníkové kameny. Ráda bych tedy ve zkratce sdílela pohled funkční medicíny a možná řešení. Nebavíme se zde o akutních bolestech a záchvatech žlučníku, kdy je vždy potřeba vyhledat lékařská pomoc.

Nebudu zde vysvětlovat onemocnění žlučníku, typy žlučníkových kamenů, jak vznikají a „omáčku“ kolem, což je také důležité, z mého pohledu je však důležitější zaměření se na možné příčiny a co dělat z toho preventivního pohledu, abychom se problémům se žlučníkem vyhnuli.

Jaké jsou tedy možné příčiny?

  1. Nedostatečná metylace může mít negativní vliv na žlučník, kdy způsobuje to, že je žluč velmi hustá, lepkavá a tím neplní své funkce, jak by měla.
  2. Zvýšená propustnost střev a možní zánětlivé stavy mají vliv na transportní procesy žluče. Mikroby, které se ze střev dostávají do krevního řečiště mohou ovlivnit tvorbu žluči a tím přispívat k onemocnění žlučníku.
  3. SIBO což je stav, kdy se bakterie z tlustého střeva dostávají do tenkého a nemají tam co dělat. Způsobují nejrůznější symptomy, včetně zánětlivého prostředí a mají vliv na funkci žluče.
  4. Strava bohatá na průmyslově zpracované sacharidy, nezdravé tuky s nedostatkem kvalitní vlákniny.
  5. Těhotenství, obezita, HRT, diabetes a metabolický syndrom, Crohnova nemoc, cirhóza, rychlý úbytek váhy, či dlouhodobá nízkotučná dieta.
  6. Gliadiny (gluten apod.) mohou narušovat střevní stěnu a tím i bariéru krev-žluč.
  7. Vyšší věk zvyšuje sekreci žlučového cholesterolu snižováním aktivity cholesterolu 7 alfa hydroxylázy a produkci žlučových solí.
  8. Endogenní estrogeny u žen jsou spojeny se vznikem žlučníkových kamenů.
  9. Psychosomatická příčina je také velmi běžnou.
  10. Snížená fyzická aktivita je také spojena s vyšším rizikem nemoci žlučníku.

Tohle je pouze výčet některých z možných příčin…není to zcela vyčerpávající list.

Co můžeme dělat co se stravy týče?

  1. Zvyšte příjem kvalitní vlákniny, která zvyšuje rozpustnost žlučových solí (pozor, mnohé typy vlákniny kontraindikují, pokud mate SIBO).
  2. Zredukujte, ideálně zcela eliminujte, průmyslově zpracované cukry, trans tuky, potravinové alergeny anebo potraviny o kterých víte, ze mate potravinovou senzitivitu (MRT test je na tohle super místo IgG).
  3. Zvyšte příjem hořkých a kyselých potravin jako rukola, tmavě listová zelenina, hořké byliny, citrón, červená řepa (kořen).
  4. Pijte minimálně 2l čisté, filtrové vody denně.
  5. Konzumujte potraviny bohaté na omega 3 NMK.

Jakými doplňky stravy můžeme podpořit zdraví žlučovodů a žlučníku?

  • Cholin, taurin, methionin, lecitin – zvyšují rozpustnost, emulgaci a vylučování cholesterolu.
  • Vláknina jako pektin, psyllium, které zvyšují rozpustnost žlučových solí a usnadňují vylučování cholesterolu a žluči.
  • Vitamin C – stimulující produkci žluči.
  • Doplnění žluči – například hovězí žluč (ox bile), při potížích s trávením tuků.

Jaká je možná fytoterapie?

  • Kurkuminpampeliškaostropestřec mariánský a zázvor jsou dobře známé pro svou schopnost stimulovat tok žluči.
  • Pro relaxaci žlučovodů se jeví jako dobrým pomocníkem sporýš lékařský (zejména u obstrukčních onemocnění žlučníku).
  • Dále protizánětlivé byliny jako kurkuma, prorostlík a máta peprná (olej).

Další možné intervence

  • Zvýšení pohybové aktivity.
  • Akupunktura, může pomoci s bolestmi.
  • Psychologické poradenství, může pomoci s identifikací možných psychosomatických příčin a identifikováním konkrétních stresových situací, které mají vliv na celý organismus.

Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6466181/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746018/pdf/nihms497411.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20130468/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10477775/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17055469/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10447244/
https://link.springer.com/article/10.1007/s00795-003-0220-5
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002927097001147
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-2036.1999.00464.x
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4021519/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-2362.1997.1240670.x
https://www.jstage.jst.go.jp/article/jnsv1973/32/3/32_3_287/_article
https://www.jlr.org/content/44/12/2297.short
http://cms.herbalgram.org/herbclip/209/review43041.html?ts=1605184237&signature=f06a4659ebccb2f316a2daed63fe3f74
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5814329/