prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Prevence onemocnění z potravin při grilování pokrmů v přírodě

21.07.2012
V letním období získávají stále větší oblibu tepelné úpravy pokrmů pod širým nebem, především grilování.

Klady grilování:

  • Grilované potraviny jsou většinou připravovány bez tuku.
  • Při grilování jde často spíše o atmosféru, setkání s přáteli a pobyt na čerstvém vzduchu, grilování tak přispívá k dobré psychické pohodě.
  • Grilované pokrmy jsou často konzumovány s dostatečným množstvím čerstvého ovoce a zeleniny (v letním období je jich dostatek).

Rizika grilování:

  1. Výskyt karcinogenních látek - grilování je hodnoceno jako riziková úprava potravin z hlediska výskytu karcinogenních látek, které při grilování vznikají. Jedná se o heterocyklické aminy (HCA) a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU). PAU se tvoří při grilování pyrolýzou (rozkladem za vysoké teploty) tuku odkapávajícího z grilovaného masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny, včetně PAU, jsou teplým vzduchem opět vyneseny na potravinu a následně ji kontaminují. Čím je obsah tuku v potravině vyšší, tím je vyšší i produkce PAU v grilovaném pokrmu. Sekundárně se vytváří PAU při hoření dřeva, především smolnatého nebo borového. K tvorbě PAU přímo na povrchu potraviny dochází tehdy, když je maso vystaveno přímo plameni (zejména při teplotě nad 400 °C).
  2. Onemocnění z potravin bakteriálního původu - nebezpečí, se kterým se můžete setkat při grilování, je také kontaminace syrových potravin bakteriálními patogeny (choroboplodnými zárodky), např. salmonelou, kampylobakterem, Escherichia coli O 157, listerií, a následně vznik onemocnění z potravin. Proto je nutné dodržovat obecné hygienické zásady a zabránit kontaminaci hotových pokrmů.


Co můžete udělat, aby grilování bylo bezpečnější:

  1. Používejte ke grilování vhodný gril.
  2. Používejte kvalitní dřevěné uhlí.
  3. Používejte libové maso, odstraňte kůži z drůbeže a odstraňte tučné okraje masa.
  4. Grilujte tak, aby nedocházelo ke styku plamenů s masem!!!
  5. Grilujte tak, aby nedocházelo k odkapávání tuku na rozžhavené uhlí. (Grilování v alobalu, v gril nádobách…)
  6. Pozor na dostatečné tepelné ošetření masa – na řezu nesmí být růžové!
  7. Gril a grilovací pomůcky po každém použití důkladně očistěte a umyjte saponátem.
  8. Než začnete grilovat maso, marinujte je.

Prevence alimentárních onemocnění bakteriálního původu:

  • Než začnete grilovat, myjte si důkladně po manipulaci se syrovým masem ruce.
  • Na syrové maso použijte jiné talíře, prkénko a příbory než na grilované maso a zeleninovou přílohu.
  • Používejte vždy čerstvou marinádu, snížíte tak riziko bakteriální kontaminace.
  • Připravené marinované polotovary uchovávejte při teplotě nejvýše 4 °C.
  • Buďte opatrní při grilování mletého hovězího masa (nebezpečí kontaminace a výskytu Escherichia Coli O 157).
  • Grilované maso musí mít v jádře teplotu alespoň 72 °C po dobu 10 minut, abychom byli chráněni před bakteriálními patogeny a parazity a následně před případným onemocněním  z potravin.
  • Pro kontrolu dostatečného tepelného ošetření masa použijte vpichovací teploměr.

Související články:
V Česku řádí salmonela a kampylobakter nejvíc v celé EU
Tepelná úprava pokrmů a zdraví
Plísně v potravinách
Co to je akrylamid?
Listerióza
Grilování a opékání - skrytá zdravotní rizika
Onemocnění z potravin
Tasemnice
Roup dětský (Enterobius vermicularis)
Grilování nemusí být nezdravé když... !
Pět klíčů k bezpečnému stravování
Letní nemoc z potravin


21.07.2012
autor: MVDr. V. Ostrý, CSc.
zdroj: SZÚ, výběr z informačního letáku
další články v rubrice: Prevence


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Priessnitzův obklad
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá
VIDEO: Kolikrát denně máme jíst?
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS