Prevence a výživa při artróze

klouby e1586953740763

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Artróza kloubů je bez pochyb nejvíce časté kloubní onemocnění. Objevuje se nejčastěji po 50. roce věku, ale v dnešní době i v budoucnosti kvůli nevhodným návykům budou stále častější případ mladších pacientů s tímto onemocnění. Nejvíce postihuje klouby rukou, kyčle, kolena i obratle. Postih přichází pro nedostatečný metabolismus nebo nevhodnou či nerovnoměrnou zátěž kloubní chrupavky. Mění se její mechanické vlastnosti. V primární fázi se jedná o degenerativní změny na chrupavce a následně se přidají i zánětlivé pochody. Degenerace chrupavky jsou v oblasti největšího zasažení pozměněny regeneračními snahami organismu ve formě kostní degenerace s tvorbou kostních výrůstků.

Primární příznak je bolest, nejdříve jen po náročném pohybu, větším fyzickém výkonu. Ale později se objevuje i v klidu, hlavně v noci. Nejtypičtějším příznakem je ztuhlost kloubů po ránu a bolestivost na začátku dne, než se klouby zahřejí a rozhýbou. Jsou i období klidu a progrese onemocnění. Proto ne vždy vyšetření musí hned odhalit správnou příčinu bolestí. Správně by se nejen pomocí rentgenu měly dát zjistit:

  • zhrubělá kresba kloubu
  • deformace kloubu
  • poruchy osy končetin
  • svalová ochablost
  • bolestivost při dotyku u šlachových úponů ke kostem
  • bolestivost vazů
  • otok tkání okolo kloubů
  • výpotky
  • bolestivá hybnost až omezení pohybových možností

Artróza velice ovlivňuje kvalitu života, důležitá je prevence již od rané dospělosti, ne až v pokročilé dospělosti. Základ je zatěžovat klouby šetrně, pravidelně se hýbat, naučit se správné technice chůze a pohybu v práci a doma, umět nevhodný pohyb nebo sezení správně kompenzovat. Byl prokázán vliv nadváhy, vrcholového sportu nebo naopak velké neaktivity. Velké množství tukové tkáně v oblasti břicha naruší jeho přirozený postoj a v kombinaci s nevhodnou obuví a vyšší váhou dochází k vyosení těla a vyššímu tlaku na oblast kyčlí, kolen, ale i kotníků a obratlů v oblasti beder. Na prevenci artrózy se musí myslet u rekreačních a vrcholových sportovců, kde dochází k velkému a nerovnoměrnému zatížení určitých kloubů. Například u fotbalistů trpí nejvíce kolena a kyčle. U tenistů naopak loket, u kulturistů obratle a kolena. Proto všichni sportovci, atleti musí provádět pravidelně strečing nebo kompenzační cvičení, musí se umět správně rozehřát. Klouby a vazy musí i odpočívat, proto není na místě trénovat denně. Svaly, kosti i klouby rostou a regenerují se, když odpočíváme. Chceme-li po těle výkony, musíme mu i dopřát relaxaci, odpočinek, funkční terapii. Potvrdí každý fyzioterapeut. Vhodná rehabilitace je i plavání.

Je velmi důležité chránit klouby před sekundární záněty, správně je léčit, regenerovat. Protože i  zánětlivé procesy probíhající v kloubech přímo souvisí s opotřebením kloubních ploch. Možností prevence také může být konzultace žen s gynekologem při a po menopauze, kdy navrhne dobrou hormonální substituci hormonů. To samé platí, pokud v důsledku velké nadváhy trpí žena polycystitidou. Nebo když má po karcinomu provedenou resekci vaječníků. Estrogen jako hormon produkovaný vaječníky se přímo podílí na zabudovávání vápníku do kostí a stavebních kamenů do kloubů. Proto jsou ženy po menopauze více rizikovou skupinou pro vznik artrózy.

Výživa má na kvalitu, regeneraci a stav kloubů velmi velký vliv. Stavební kameny a regenerační složky se nevezmou samy od sebe, ale je důležité je dopravit do těla jídlem. Bílkoviny mají velký smysl, především kolagen – želatina. Želatina je pojivová bílkovina. Největší zastoupení má hydroxyprolin, hydroxylyzin a arginin. Společně s L-cystinem, který obsahuje ve své vazbě síru, jsou důležitou sloučeninou pro tvorbu i regeneraci kolagenu v chrupavce. Klinické studie potvrdily přínos kolagenu v regeneraci a ochraně proti odbourávání chrupavčité hmoty. Pokud budete želatinu a potraviny, co ji obsahují, pravidelně konzumovat, budete mít základ pro regeneraci struktur chrupavky.  Existují i preparáty a doplňky ze želatiny. O jejich účinnosti se mohou vést spory, protože když nesportujete a nehýbete se, jsou Vám k ničemu, a když jíte pestře a máte pravidelný pohyb, tak je nepotřebujete vůbec. Nejúčinnější je hydrolyzát získaný biochemickým postupem s využitím enzymů. Tato forma je nejlépe zpracována trávicím ústrojím a je i dobře vstřebávána resorbována. Kolagen vyskytující se v potravinách se nijak podstatně neliší od kolagenu, který je obsažen ve farmaceutických preparátech a draze prodáván jako podpůrný lék při onemocnění pohybového aparátu. Přitom běžné zdroje jsou masné výrobky, tlačenka, aspik, gumoví medvídci a jiné výrobky se želatinou.

Z tuků je skvělé konzumovat zdroje EPA a DHA, což je rybí olej. Význam v prevenci i léčbě může být kyselina gamma-linolenová (GLA) se přirozeně nachází v oleji pupalky dvouleté, v oleji brutnáku lékařského a oleji černého rybízu. Studie potvrzují i výhodu konzumace extra panenského olivového oleje, dýňového a lněného oleje. Pravidelně také zařazujte lněná semínka, ideálně čerstvě podrcená.

Z vitaminů se nejlépe v prevenci a léčbě může uplatnit kyselina askorbová, ale je potřeba více výzkumů pro potvrzení předchozích studií. Vitamin C je důležitý pro správnou regeneraci celého těla, působí jako antioxidant i protizánětlivý vitamin. Vše ale záleží na dalších faktorech. Hlavně na zdroji vitaminu C, jeho vstřebatelnosti a dalších faktorech. Důležité je proto jíst pravidelně ovoce a zeleninu, aby se do těla dostával vitamin C v pravidelných denních menších dávkách.

Pro prevenci je velmi důležité i vitaminy rozpustné v tucích, jako vitamin D a vitamin K. Nebo z dalších mikronutrientů síra a selen. Je ale zatím i mnoho potravin, které nebyly vědecky prozkoumány, či jejich výsledný efekt nebyl dostatečně uspokojivý, a přesto jsou všeobecně známé a pomáhají zmírnit i příznaky. Některé z nich prokázaly ve vědeckých studiích skutečně pozitivní efekt při léčbě artrózy. Prospěšnými potravinami jsou potraviny s obsahem síry, jako jsou pórek, křen, cibule, česnek, dále třešně, černý rybíz, citrony, petržel, maliny, brusinky.

Z bylinek jsou nejvíce prospěšná bříza bělokorá, nebo i dokonce konzumace březové šťávy, výhodné mohou být i tinktury a odvary z pupenů břízy. Osvědčují se i nálevy z pupenů borovice lesní a plodů jeřábu ptačího. Prospěšné jsou i rakytník řešetlákovitý, kořen smetánky lékařské, extrakt z kořenů šípku. Skvěle působí i protizánětlivé byliny, co obsahují baktericidní a protizánětlivé silice. Jako je například skořice. Velký prospěch má i rozpustná vlákniny z kořeně čekanky, obecné.

Existuje studie, která semknula všechny výzkumy o glukosaminu a chondroitinu od roku 1966 do 1999. Závěr byl takový, že existují nějaká zlepšení, ale byly nadhodnoceny, protože byly zaujaté – nechaly si to vypracovat firmy, co to výrobky prodávají a vyrábí. Sice ze studií je zřejmé, že doplňky mohou pomoci, nedokážou sice úplně nahradit farmakologickou terapii, ale lze s jejich pomocí snížit jednotlivé dávky léků od bolesti.

Existují ale důkazy o prospěšnosti MSM- methylsulfonylmethan. Přirozeně jen nalezneme v malinách, cizrně, vojtěšce, řepě, zelí, jablkách, pivě, čaji, rajčatech, rybách, chřestu, celozrnných obilovinách. Studie prokázaly významné snížení bolesti a obtíží při běžném pohybu. Podle Profesora Jason Theodosakis, MD, z University of Arizona College of Medicine (tvrdí, že jde o 1 ze 45 kamenů zdraví. Navíc měl MSM pozitivní vliv na snížení homocysteinu, což je faktor pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění).

Můj postoj: investujte do svého zdraví čas, najezte se kvalitního a běžně dostupného jídla, jezte hovězí maso, mléčné výrobky, celozrnné obiloviny, česnek, cibuli, ryby, kvalitní oleje, používejte při vaření i při pití bylinky, hýbejte se, cvičte, v případě potřeby navštivte fyzioterapeuty, investujte do odborníků a až v poslední řadě si kupujte doplňky. Doplňky jsou od slova doplnit, ne nahradit. Když jste se ani nepokusili změnit ve svém životě priority…

Jak jsem psala výše, význam má jíst i vývar z méně tučného masa, kde kolagen také je a již ve středověku se tím běžně léčily kloubní obtíže. Proč si tedy neudělat kvalitní poctivý domácí vývar, nakonec do nej přidat a chvíli povařit nebo zblanšírovat zeleninu, přidat česnek a bylinkové koření na polévku.

Bylinky s Moringou tvoří vynikající směs plnou antioxidantů a vitaminů, co polévce dodají správnou chuť a přidají i výživné nutrienty nejen pro klouby! Jen je dávejte až nakonec, ať zůstane vitamin C co nejvíce zachován.

Přeji mnoho zdraví a pohody do těchto dnů.