Přesolené potraviny zvyšují riziko rakoviny žaludku

cm hranolky

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Příliš přesolená jídla mohou až dvojnásobně zvýšit riziko rakoviny žaludku. Před touto skutečností varuje Britské ústředí pro výzkum rakoviny s odvoláním na nejnovější studie japonských expertů.

Nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří zkonzumují v potravinách 12 až 15 gramů soli denně. Denní dávka soli by totiž podle odborníků neměla překročit 6 gramů. O souvislosti mezi rakovinou žaludku a přesoleným jídlem bylo diskutováno již dříve.

Nejnovější studie Národního programu pro výzkum rakoviny v Kašive u Tokia tuto souvislost prokázala. Studie shrnuje pozorování kolektivu japonských lékařů a biologů, kteří zkoumali stravovací návyky 40 000 dospělých Japonců za posledních 11 let. Výsledky studie ukázaly, že u lidí nadměrně konzumujících slané výrobky se rakovina žaludku vyskytovala až dvakrát častěji v porovnání s kontrolní skupinou. Rakovina žaludku je podle statistiky čtvrtým nejčastěji se vyskytujícím zhoubným onemocněním a ročně jí na celém světě podlehne až 770 000 osob.

Britská vláda už vyzvala potravinářské koncerny, aby výrazně snížily obsah soli ve svých výrobcích. Úřady také vydaly nařízení o povinném označování množství soli v potravinách, do kterých se sůl tradičně přidává ve větším množství, např. do bramborových lupínků a uzenářských výrobků.