Přesolené potraviny zvyšují riziko rakoviny žaludku

Příliš přesolená jídla mohou až dvojnásobně zvýšit riziko rakoviny žaludku. Před touto skutečností varuje Britské ústředí pro výzkum rakoviny s odvoláním na nejnovější studie japonských expertů.

Nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří zkonzumují v potravinách 12 až 15 gramů soli denně. Denní dávka soli by totiž podle odborníků neměla překročit 6 gramů. O souvislosti mezi rakovinou žaludku a přesoleným jídlem bylo diskutováno již dříve.

 

Nejnovější studie Národního programu pro výzkum rakoviny v Kašive u Tokia tuto souvislost prokázala. Studie shrnuje pozorování kolektivu japonských lékařů a biologů, kteří zkoumali stravovací návyky 40 000 dospělých Japonců za posledních 11 let. Výsledky studie ukázaly, že u lidí nadměrně konzumujících slané výrobky se rakovina žaludku vyskytovala až dvakrát častěji v porovnání s kontrolní skupinou. Rakovina žaludku je podle statistiky čtvrtým nejčastěji se vyskytujícím zhoubným onemocněním a ročně jí na celém světě podlehne až 770 000 osob.

 

Britská vláda už vyzvala potravinářské koncerny, aby výrazně snížily obsah soli ve svých výrobcích. Úřady také vydaly nařízení o povinném označování množství soli v potravinách, do kterých se sůl tradičně přidává ve větším množství, např. do bramborových lupínků a uzenářských výrobků.

Zpět nahoru