Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Přesolené potraviny zvyšují riziko rakoviny žaludku

17.12.2007
Příliš přesolená jídla mohou až dvojnásobně zvýšit riziko rakoviny žaludku. Před touto skutečností varuje Britské ústředí pro výzkum rakoviny s odvoláním na nejnovější studie japonských expertů.

Nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří zkonzumují v potravinách 12 až 15 gramů soli denně. Denní dávka soli by totiž podle odborníků neměla překročit 6 gramů. O souvislosti mezi rakovinou žaludku a přesoleným jídlem bylo diskutováno již dříve.

 

Nejnovější studie Národního programu pro výzkum rakoviny v Kašive u Tokia tuto souvislost prokázala. Studie shrnuje pozorování kolektivu japonských lékařů a biologů, kteří zkoumali stravovací návyky 40 000 dospělých Japonců za posledních 11 let. Výsledky studie ukázaly, že u lidí nadměrně konzumujících slané výrobky se rakovina žaludku vyskytovala až dvakrát častěji v porovnání s kontrolní skupinou. Rakovina žaludku je podle statistiky čtvrtým nejčastěji se vyskytujícím zhoubným onemocněním a ročně jí na celém světě podlehne až 770 000 osob.

 

Britská vláda už vyzvala potravinářské koncerny, aby výrazně snížily obsah soli ve svých výrobcích. Úřady také vydaly nařízení o povinném označování množství soli v potravinách, do kterých se sůl tradičně přidává ve větším množství, např. do bramborových lupínků a uzenářských výrobků.


17.12.2007
autor: MUDr. Sylva Šebková
další články v rubrice: Výživa


 
Priessnitzův obklad
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Jak vyčistit ucpané cévy?
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Hemofilové nákazy
Proč je dobré vystavovat se nepohodlí a diskomfortu
Zdravé vánoční cukroví
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Červený čaj neboli Pu-Erh
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Přetrhejte mentální vazby s nemocí. A uzdravte se…

325,- Kč

360,- Kč
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS