Překyselení organismu = poznámky z praxe

cm palec nahoru

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Nemá smysl chodit kolem horké kaše – žádné produkty natrvalo nenahradí chyby v jídelníčku – i když samozřejmě mohou být vítanou rychlou pomocí do začátku. Z dosavadní praxe je zřejmé, že většina lidí se bude stále překyselovat – tak dlouho, dokud bude mít v potravě maso, ryby, sladkosti, + dokud se nenaučí pořádně dýchat… Je mi líto, ale ohledně překyselení prostě neexistují žádné jednoduché zázračné návody na zdraví ve stylu „spolkni tu a tu tabletku“ a můžeš hřešit dál.

Některým klientům z naší internetové poradny nepomohla ani samotná změna jídelníčku – překyselovali se dál, i když se snažili jíst od rána do večera jen zásadotvorné potraviny. Pokud pořádným dýcháním (tj. pomalým hlubokým) nedodáte tělu dostatek zásadotvorného kyslíku + současně nevydýcháte kyselý CO2, tak ani vám ani sebelepší jídelníček nebude nic platný.

Navíc nežádoucí změny směrem k překyselení organismu nastupují prakticky okamžitě, jakmile se náš dech stane mělkým či nepravidelným. Máme to s manželkou potvrzené opakovaným vlastním měřením: stačilo, když jsme se při práci až moc zamysleli = tím ztratili nadhled nad svou přítomnou situací včetně toho, že jsme nechali tělo bez dozoru velmi povrchně dýchat – a moč byla i při správném zásadotvorném jídelníčku kyselá. Po následném vědomém hlubokém dýchání byly kontrolní vzorky moči nás obou opět v pořádku – vrátily se k naší obvyklé hodnotě kolem pH 7. Takhle rychle dokáže vnitřní prostředí reagovat na to, jak s ním psychika zachází. U pH krve (a následně u pH moči) se opravdu nelze vymlouvat na nějaké kyselé pozůstatky vlivem špatné životosprávy z dávné minulosti. Neboli – nikdy nepřestane platit, že tělo (i vše co jej obklopuje) je jen a jen obrazem Duše.

Znovu upozorňuji, že tělo dovedou silně překyselovat i sladkosti = je to ověřené. Z druhé strany vzato – pokud se kromě masa včetně ryb vyhýbáte alkoholu a sladkostem – a přesto Vaše moč zůstane překyselená, máte dost dobrý důkaz pro to, že dýcháte mnohem méně, než by vaše tělo potřebovalo. Chybějící kyslík nespálí organické kyseliny, které v těle běžně vznikají. Navíc se nedostatečným dýcháním hromadí v těle kyselinotvorný kysličník uhličitý. Na druhou stranu dost pochybuji, že by někdo dokázal hlubokým dýcháním vydýchat a zneškodnit zcela nevhodný kyselinotvorný jídelníček plný masa, sladkostí a alkoholu. U cukrů a alkoholu by to ještě teoreticky šlo, ale dusíkaté purinové metabolity z masa včetně ryb prostě nerozdýcháte – nedají se totiž spálit na CO2 a vydýchat.

Pokud se budete věnovat hlubokému dýchání v rámci nějakého kurzu jógy, můžete se dodnes setkat s překonanými názory o tom, že jediné správné „jógové dýchání“ lze provozovat jen při dlouhodobém (třeba i hodinovém sezení v lotosovém sedu). Jógu praktikuji po velkou část svého života a dovoluji si tvrdit, že žádný lotosový sed k pomalému hlubokému dýchání není potřeba, nehledě na to že tato poloha z lékařského hlediska, je-li provozována dlouhodobě není nikterak výhodná pro naše kolenní a kyčelní klouby. Tělo nemůže čekat na to, až si vytvoříte nějaké ideální podmínky k jakémusi ideálnímu cvičení. Vaše tělo potřebuje dostatek kyslíku TEĎ HNED!!!

Ve známém výroku „To chce klid a zhluboka dýchat“ je ukryto více lidského zdraví, než si většina lékařů i laické veřejnosti dovede představit.