Prebiotika !

cm prebiotikaprobiotika

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Prebiotika mají ve výživě člověka důležitý význam. Dnešní strava je však obecně chudá na výše zmíněné prebiotické fruktoligosacharidy přirozeně se vyskytující v potravinách rostlinného původu. Vhodným výběrem potravin či obohacením výživy o potravinové doplňky s obsahem prebiotik dochází k úpravě složení střevní mikroflóry a následným zdravotním benefitům.

Zdravotní účinky prebiotik:

  • příznivý vliv na složení mikroflóry zažívacího traktu
  • zvětšení objemu stolice a tím zlepšení střevní pasáže
  • prevence průjmu
  • prevence a léčba zácpy
  • prevence vzniku nádorů tlustého střeva a konečníku
  • zvýšení imunity
  • mírné snížení hladiny krevních tuků a cholesterolu
  • snížení zánětlivých reakcí sliznice tlustého střeva (Crohnova choroba a ulcerózní kolitida)
  • napomáhají při vstřebávání některých minerálních prvků (především vápník, hořčík)

Podle délky uhlíkatého řetězce dělíme prebiotika na „krátko-řetězová, středně- a dlouho-řetězová“. Fruktooligosacharidy s kratším řetězcem jsou fermentována především v přední části tlustého střeva a poskytují výživu bakteriím osídlujícím tuto část tračníku. FruktoOligosacharidy s delším řetězcem (např. inulin) fermentují pomaleji a dostávají se přes příčný až do sestupného tračníku (levé části tlustého střeva). Inulin tak výhradně podporuje přátelskou střevní mikroflóru v koncových oblastech tlustého střeva a jeho účinek je z tohoto důvodu velmi omezený. Inulin obohacený o fruktooligosacharidy působí „širokospektrálně“ – ve všech úsecích tlustého střeva.

Po dlouholetém výzkumu a vývoji přicházejí čeští vědci s novou generací prebiotik s vysokým obsahem vlákniny s prodlouženým účinkem.

PREBIOTIKA  osahují fruktooligosacharidy (FOS*), což jsou uhlovodíkové polymery se třemi nebo více monomerními jednotkami, které nejsou tráveny ani vstřebávány v tenkém střevě lidského organismu a přecházejí do tlustého střeva, kde unikátně podporují v délce celého tlustého střeva růst zdravé střevní mikroflóry zejména bifidogenního typu.

Jedinečný  koktejl prebiotických fruktooligosacharidů s variabilní délkou řetězců, které se postupně rozkládají v celé délce tenkého i tlustého střeva, zajišťuje podporu množení přátelských bakterií v celém trávicím traktu. Vysoká koncentrace fruktooligosacharidů podporuje množení bakterií zejména bifidogenního typu.

(FOS* – jedlého uhlovodíkové polymery, které byly získány z potravních surovin fyzikálními, enzymatickými nebo chemickými prostředky a které mají prospěšný fyziologický účinek prokázaný obecně uznávanými vědeckými poznatky.)