Pozoruhodně sladké Kaki

Kaki mám velmi ráda, především jako dekorační ovoce. Pokud jej rozkrájíte na drobnější plátky, z každého z nich můžete vykrojit libovolný tvar. A vládnete-li sušičkou, můžete plátky také nasušit. Rázem získáte velmi hezkou dekoraci. Tou pak můžete zdobit vánoční cukroví, balíčky, stůl, také ji přidat dětem k Mikuláši. Mimo tuto kratochvíli lze kaki využít i pro své výtečné, chuťové vlastnosti, ať už hovoříme o jeho sladké chuti či zdravím nabité šťávě.

Ne nadarmo se kaki přezdívá ovoce bohů, někdy také Diovo ovoce, korejské mango či čínská švestka. Existuje ještě jeden název, a to medové jablko, který se mi líbí snad ze všeho nejvíc. Kaki je totiž hutné a sladké, stejně jako zlatavý med. Mimo jiné, stejně jako med, je i kaki výtečným zdrojem vitamínů či minerálů, jakožto i sacharidů, kterých na 100 g obsahuje zhruba 34 g. To je, jako bychom v přepočtu snědli jeden a půl rohlíku.

Kaki je taktéž bohaté na vitamín C, jehož na 100 g ukrývá zhruba 66 mg. Přitom, doporučená denní dávka tohoto cenného vitamínu čítá 90 mg. V dnešní uspěchané době bych však toto množství jednou tolik zvedla. Dále zde najdeme vitamín E, nazývaný také vitamínem života, vřele doporučuji navýšit, pokud se snažíme založit rodinu, kdy se příliš nedaří. Rovněž zde najdeme zajímavé množství železa, draslíku, mědi a manganu, kterého kaki nabídne až 30 % z denní doporučené dávky. 100 g kaki pak poskytne zhruba 4 g vlákniny, které bychom měli přijmout 30 g denně. Toto množství však v průměru jen stěží naplňujeme. Přitom, 30 g vlákniny není žádná převratná cifra, zařadíme-li celozrnné potraviny, luštěniny, zeleninu, taktéž ovoce, semínka, ořechy či některé doplňky stravy, jako je psyllium či jablečná vláknina.

Dále je významný zajímavý obsah karotenoidů, které jsou ceněny pro svůj protizánětlivý účinek, či pozitivní vliv na imunitní systém. Odepřít jim nelze ani prevenci srdečních onemocnění, rakoviny, zejména plic, ale i kolorektálního karcinomu či některých metabolických onemocnění, jako je např. diabetes 2. typu. Nicméně, zde není možno spoléhat pouze na zvýšený příjem karotenoidů, jakožto zefektivnění našich stravovacích návyků, pohybové aktivity, eliminaci stresu.

Jedním z přítomných karotenoidů bude méně známý lykopen, který, společně s α-karotenem, β-karotenem, β-kryptoxantinem, luteinem a zeaxantinem utváří tuto nevelkou oranžovou rodinu. Nejvýznamnějšími zdroji lykopenu budou vodní melouny, rajčata, plod růže šípkové, červený grep či guava. Potraviny obsahující nadměrné množství lykopenu platí za tzv. potraviny mládí, neboť svým účinkem zpomalují procesy spojené se stárnutím. Lutein se taktéž osvědčuje při prevenci či léčbě srdečně cévních onemocnění, onkologické problematice, zlepšení funkce prostaty. Zajímavostí taktéž je, že celková vstřebatelnost lykopenu narůstá při zahřátí a pasírování dané potraviny. Velmi hezky je pak vidět u rajčat či rajského protlaku, který na tom, co se lykopenu týká, bude mnohonásobně lépe.

Jak využít kaki v kuchyni?

Jak jsem již naznačila výše, nasušením kaki plátků, ze kterých lze vykrojit rozličné tvary, získáváme výtečnou, osvěžující svačinu, kterou můžeme zkombinovat například s ořechy. Kaki lze taktéž přidat do oblíbeného ovocného či zeleninového salátu, stejně jako kousky jahod, pomeranče či úžasného ananasu. Kombinace sladkého a slaného se nemusíte bát, osobně velmi ráda přidávám do nejrůznějších rizot či nákypů, jednu hrst rozinek či sušených nakrájených fíků. Kaki lze taktéž přidat do jogurtu, zkombinovat jej se zakysaným mléčným výrobkem. Tím, že ukrývá poměrně dosti sacharidů již pokrm netřeba nikterak sladit. Vhodnou možností budou také smoothies, která jen těží z krémové konzistence tohoto ovoce. Stejnými vlastnostmi disponuje avokádo. Mnohde se kaki taktéž smaží, doporučím na avokádovém či nerafinovaném kokosovém oleji a následně podává se sýrem Brie. Tato kombinace je doslova neodolatelná. Vyzkoušet můžete také dezert a to dezert, se kterým jistojistě zazáříte, ať už na běžné či sváteční tabuli.

RAW dort s kaki a citrónem

Korpus:

2 šálky mandlí

¼ lžičky vanilkového prášku

100 g datlí

 

Citrónový krém:

2 šálky kešu oříšků

5 pl citrónové šťávy

3 čl medu

½ šálu vody

1 dcl kokosového másla

Kaki krém

2 zralá kaki

2 pl citrónové šťávy

10 dcl kokosového másla

Mandle, vanilku a datle umixujeme na lepivou hmotu, pokud má hmota tendence se rozpadat, přidáme datle. Z výsledného těsta vytvoříme korpus. Kešu umixujeme na mouku, přidáme citrónovou šťávu, vodu, med a mícháme do hladka. Následně promísíme s kokosovým máslem a mícháme několik dalších vteřin. Krémem pokryjeme korpus, necháme chvíli vychladit v lednici.

Následně umixujeme kaki a citrónovou šťávu, přidáme kokosové máslo, umícháme v hladký krém. Tím následně přelijeme citrónovou vrstvu. Necháme vychladit, dozdobíme.

 

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.