Potraviny, které pomohou zlepšit náladu

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Za svou dosavadní pracovní éru, která mi dala kontakt s mnoha lidmi ve své nutriční poradně, kdy na základě toho, abych lidem dobře poradila a někam je nasměrovala, mi tito lidé sdělují příběhy o jejich životním stylu, denním režimu, stravování, pohybu a psychologických faktorech – starostech, problémech, ztrátách, nespokojenostech, časovém tlaku… I to je součást života a ať chceme nebo nechceme. Často tyto aspekty ovlivňují naše pocity a nálady. Naštěstí existuje spousta metod, které nám pomáhají se s těmito vlivy vyrovnat, zlepšit či je zcela odstranit.

Základem samozřejmě je začít od samotného jádra problémů – umět tyto situace zvládat, pracovat na osobnostním rozvoji, mezilidských vztazích, timemanagementu, změně životního stylu a dalších postupech, což často bývá cesta a ne „jednorázová akce“. Jednou doplňkovou možností, jak si zlepšit svou náladu, je i zvolení správné stravy a vhodných druhů potravin. Některé potraviny mají schopnost stimulovat vylučování většího množství serotoninu – hormonu dobré nálady, radosti a štěstí. Přibližně 10% z jeho celkového vyprodukovaného množství se nachází v mozku, kde tento hormon ovlivňuje pocity, emoce a chování. Tvorbu serotoninu můžeme podpořit konzumací potravin, které obsahují aminokyselinu L-tryptofan (poznámka: aminokyselina je základní stavební kámen bílkovin a L-tryptofan je jednou z těch, které si tělo neumí vytvořit a musíme je přijímat stravou). Další tvorbu serotoninu nám podpoří i příjem vitamínů B skupiny včetně kyseliny listové a hořčík. V jakých potravinách jsou tyto látky obsaženy?

Potraviny podporující pozitivní emoce:

1.)    díky obsahu tryptofanu:

  • ořechy – především mandle
  • slunečnicová semínka
  • neloupaná rýže
  • banány
  • chřest

2.)    díky obsahu vitamínu skupiny B (včetně kyseliny listové, která do této skupiny patří):

  • kvasnice
  • celozrnné produkty
  • maso
  • polotvrdé a tvrdé sýry
  • luštěniny
  • ořechy
  • jáhly
  • listová zelenina

3.)    díky obsahu hořčíku

  • banány
  • ořechy – opět především mandle
  • celozrnné výrobky
  • sójové výhonky
  • luštěniny
  • tmavě zelená listová zelenina
  • kakao

Očekáváte, že zmíním známou čtveřici čokoláda – káva – alkohol – čaj, o kterých je všeobecně vliv na naši náladu známý? Ano, i tyto potraviny mají moc působit na to, jak se cítíme, ale musím upozornit na podmínky, za kterých toto tvrzení může platit a nebudou v rozporu s jinými výživovými doporučeními:

  • Čokoláda

Za předpokladu, že čím více % kakaa obsahuje, tím je lepší. K tomuto účelu vybírejte čokoládu s obsahem 70% kakaa a více a dodržujte množství (maximálně „řádku“ tabulky čokolády denně).

  • Káva

Na povzbuzení nálady si dejte espresso a to v maximálním denním množství třech šálků. Espressem mám na mysli to „pravé espresso“ (o obejmu cca 30ml), ne „české“ espresso, tedy hrnek přepálené, černé, kyselé a hořké tekutiny.

  • Alkohol

Pokud lidé nemají zdravotní problémy, které by pití alkoholu naprosto vylučovaly, nebo hraniční nadváhu, tak i přesto nemohu doporučit více jak 1-2 dcl vína nebo 0,3l 10° piva v maximální denní dávce (nikoliv denní dávky kumulovat například do jednoho dne v týdnu). Ve vyšší hladině alkohol začíná působit na naše chování a náladu také, ale zcela jiným způsobem, což už nemusí být žádoucí.

  • Čaj

Poměrně známou informací je vliv některých bylinkových čajů na naši nervovou soustavu, spánek a náladové rozpoložení. Mezi takové patří čaj třezalky, anděliky, mateřídoušky, meduňky nebo moringový čaj s meduňkou. Čaje dávkujte dle doporučení odborníků, kteří Vám čaje dodávají, nebo dle informací uvedených na výrobku.

Snad už nikoho nepřekvapuje, že strava a nápoje ovlivňují tolik fyzických ale psychických aspektů, že vliv potravin na naší náladu je již jen taková doplňková informace, proč myslet na to, co jíme.