prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Potravinová intolerance

22.07.2011
V současnosti není pojem potravinové intolerance příliš znám. Podstatně známější je pojem potravinové alergie. Cílem tohoto článku je osvětlit rozdíl mezi oběma pojmy.

Potravinová alergie může být na řadu potravin – mezi známější potraviny, u kterých se vyskytuje alergická reakce, patří například jahody, korýše nebo arašídy.



Při alergické reakci náš imunitní systém vytváří protilátky proti určitým složkám obsaženým v alergizující potravině. Organismus vytváří například histamin či další látky, které způsobují charakteristické příznaky pro tento typ reakce. Nejznámějším příznakem je vyrážka či pupínky na kůži, mezi rizikovější příznaky patří otok jazyka nebo jícnu, což může způsobit vážné respirační potíže. Mohou se objevit i jiné příznaky, můžeme uvést například nevolnost, zvracení, astma, průjmy, bolesti břicha či křeče. Důležité je, že reakce je okamžitá a často velmi silná.



Při potravinové intoleranci je reakce organismu pomalejší. V těle dochází k vytváření protilátky IgG specifické potraviny (v případě alergie jde o protilátky typu IgE). Potravinová intolerance sice život neohrožuje, ale vytváří řadu příznaků, které mohou dosti negativně ovlivnit zdraví pacienta. Mezi nejvíce uváděné příznaky při potravinové intoleranci patří zácpa, průjem, poruch pozornosti, úzkost, bolesti hlavy, retence vody v těle, kožní projevy, nadýmání, křeče a další. Látka, která v tomto případě organismu chybí, bývá obvykle enzym či jiná látka štěpící intolerantní složku.



Jako charakteristický příklad mezi oběma zdravotními problémy lze uvést alergickou reakci na kravskou bílkovinu na straně jedné a intoleranci laktózy (mléčného cukru) na straně druhé. Tento typ potravinové intolerance je nejznámější a enzymem, který v tomto případě chybí u pacienta je enzym laktáza.



V současné době dochází k nárůstu případů intolerance určitých potravin. Přibývá počet osob intolerantních na pečivo, mléko či vejce. Některé příznaky, jako únava, bolesti hlavy nebo zácpa jsou poměrně nespecifické a obvykle většinu lidí si je nenapadne spojovat s potravinovou intolerancí. Proto je užitečné vyzkoušet si test určený pro orientační ověření, zda nejste náhodou intolerantní na určitý druh potravy.



V případě pozitivního výsledku:

  1. si můžete podezřelou potravinu ještě ověřit tzv eliminační dietou. Další informace najdete v článku Eliminační diety a nesnášenlivost některých potravin.
  2. Pokud budete potřebovat i nějaké další rady, rádi Vám je poskytneme v naší internetové poradně.

Související články:
Maskovaná alergie I
Potravinové alergie
Příklady potravinové alergie
Alergie na bílkovinu kravského mléka (k příčině a prevenci)
Výživa v souladu s ročními dobami podle tradiční čínské medicíny
Histaminová intolerance (HIT)
Potravinová alergie?
Cukry, cukry a zase cukry... Kolik jich vlastně je?
Laktóza - mléčný cukr


22.07.2011
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Prevence


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Priessnitzův obklad
Umění emocí: rady a tipy na závěr
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS