Potravinová intolerance

cm syr salam olivy syr

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

V současnosti není pojem potravinové intolerance příliš znám. Podstatně známější je pojem potravinové alergie. Cílem tohoto článku je osvětlit rozdíl mezi oběma pojmy.

Potravinová alergie může být na řadu potravin – mezi známější potraviny, u kterých se vyskytuje alergická reakce, patří například jahody, korýše nebo arašídy.

Při alergické reakci náš imunitní systém vytváří protilátky proti určitým složkám obsaženým v alergizující potravině. Organismus vytváří například histamin či další látky, které způsobují charakteristické příznaky pro tento typ reakce. Nejznámějším příznakem je vyrážka či pupínky na kůži, mezi rizikovější příznaky patří otok jazyka nebo jícnu, což může způsobit vážné respirační potíže. Mohou se objevit i jiné příznaky, můžeme uvést například nevolnost, zvracení, astma, průjmy, bolesti břicha či křeče. Důležité je, že reakce je okamžitá a často velmi silná.

Při potravinové intoleranci je reakce organismu pomalejší. V těle dochází k vytváření protilátky IgG specifické potraviny (v případě alergie jde o protilátky typu IgE). Potravinová intolerance sice život neohrožuje, ale vytváří řadu příznaků, které mohou dosti negativně ovlivnit zdraví pacienta. Mezi nejvíce uváděné příznaky při potravinové intoleranci patří zácpa, průjem, poruch pozornosti, úzkost, bolesti hlavy, retence vody v těle, kožní projevy, nadýmání, křeče a další. Látka, která v tomto případě organismu chybí, bývá obvykle enzym či jiná látka štěpící in-tolerantní složku.

Jako charakteristický příklad mezi oběma zdravotními problémy lze uvést alergickou reakci na kravskou bílkovinu na straně jedné a intoleranci laktózy (mléčného cukru) na straně druhé. Tento typ potravinové intolerance je nejznámější a enzymem, který v tomto případě chybí u pacienta je enzym laktóza.

V současné době dochází k nárůstu případů intolerance určitých potravin. Přibývá počet osob in-tolerantních na pečivo, mléko či vejce. Některé příznaky, jako únava, bolesti hlavy nebo zácpa jsou poměrně nespecifické a obvykle většinu lidí si je nenapadne spojovat s potravinovou intolerancí. Proto je užitečné vyzkoušet si test určený pro orientační ověření, zda nejste náhodou in-tolerantní na určitý druh potravy.

V případě pozitivního výsledku:

  1. si můžete podezřelou potravinu ještě ověřit tzv eliminační dietou. Další informace najdete v článku Eliminační diety a nesnášenlivost některých potravin.
  2. Pokud budete potřebovat i nějaké další rady, rádi Vám je poskytneme v naší internetové poradně.