Posilněte žaludek dýní

Teď je období dýní a obzvláště dýně hokaido dokáže posílit žaludek a slezinu. Tyto dva orgány spolupracují, takže když posílíme slezinu, prospějeme tím žaludku.

Máslová dýně s kokosem

Potřebujeme:

  • 1 velká máslová dýně nebo hokaido
  • 4 lžíce másla nebo kokosového oleje
  • 2 lžičky mletého kardamomu
  • 1-2 lžičky nasekané chilli papriky bez semínek
  • 2-3 lžíce třtinového cukru nebo javorového sirupu
  • 3 lžíce smetany (může být rostlinná, třeba ovesná)
  • 1 lžička soli
  • 1/4 šálku strouhaného praženého kokosu
  • 2 lžíce limetkové (citronové) šťávy

Postup:

Nejdříve upečte nebo poduste dýni. Lehce potřete plech kokosovým olejem nebo máslem. Dýni rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a překrojenou stranou položte na vymazaný plech. Pečte doměkka cca 45 minut na 180 stupňů. Nebo dýni můžete nakrájet, lehce podlít a podusit na mírném ohni doměkka. Potom dýni rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Na pánvi na mírném ohni rozehřejte máslo, přidejte fenykl, kardamom, chilli, pár sekund smažte a hned přidejte dýňové pyré, sladidlo, sůl a smetanu. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí asi 5 minut. Před podáváním ozdobte nasucho opraženým kokosem nebo lískovými oříšky a pokapejte limetkovou šťávou.

Dýňové kari s pórkem

Potřebujeme:

  • 1 malá dýně hokaido
  • 1 pórek
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1/2 lžičky šťávy ze zázvoru
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 1 krabička ovesné smetany nebo 1/3 plechovky kokosového mléka

Postup:

Rozehřejte máslo, přidejte koření a nechte roz-vonět. Přidejte koření a nechte roz-vonět. Přidejte dýni, krátce osmahněte, podlijte trochou vody a duste doměkka. Ke konci přidejte pórek a smetanu, ještě krátce povařte.

Přejeme vám dobrou chuť.

Další zajímavé recepty naleznete v našich zdravých kuchařkách.

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.