Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví


Popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea)

11.11.2017
Popenec
Popenec břečťanovitý (latinsky Glechoma hederacea), patří do rodu popenec (Glechoma), který je řazen do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Jsou to drobné rostliny s plazivými či vystoupavými lodyhami a drobnými, zpravidla modrými, trubkovitými květy.

Kromě popence břečťanovitého se v Čechách již vyskytuje z tohoto rodu pouze popenec chlupatý (Glechoma hirsuta).

Popenec roste všude - můžeme ho najít na loukách, na stráních, v křovinách i podél cest. Někdo ho pěstuje i na zahradě jako bujně rostoucí a zcela nenáročnou rostlinu, která je vhodná na oživení dlažby nebo suché zídky.

 

Jako rostlinná droga se z této rostliny sbírá nať, ale do kuchyně se používají i mladé lístky z rostliny, pro svoji příjemnou vůni a pikantní chuť. Dnes je popenec břečťanovitý již málo známou léčivou rostlinou, ale v tradičním léčitelství byl oblíbený. Používal se v něm při zánětu horních cest dýchacích, chronickém kašli, bronchitidě nebo proti ledvinovým kamenům. Vlažným odvarem z něj se omývaly špatně hojící se rány.

 

Dále byl doporučován nemocným se sníženou žaludeční kyselostí a nedostatečnou tvorbou žluči. Díky obsaženým vonným silicím pomáhá při poruchách trávení a nadýmání. Od poruch trávení je již jen krok v jeho oblibě v kuchyni našich předků - což ale neznamená, že by náš jídelníček neobohatil.

 

V kuchyni se dá použít jak čerstvý, tak sušený popenec. Pokud se jedná o čerstvě nasekané mladé lístky, tak ty je možno přidat do hlavně do bylinkového másla, tvarohu, bramborového salátu, do polévek nebo třeba i do omelet. Sušeným popencem se dají kořenit mletá masa, dušená zelenina či zeleninové polévky. Plní vlastně funkci pepře pro svoji pikantní chuť - ať ho už použijte čerstvý nebo sušený.

 

Popenec se hodí i do bylinné směsi pro jarní detoxikační kůry.

 

Celková nabídka přípravků obsahujících Popenec břečťanovitý.


Související články:
Svízel povázka (Galium mollugo)
Routa vonná (Ruta graveolens)
Popenec břečťanovitý, plevel, který léčí


11.11.2017
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Extrasystoly aneb bouchání či vynechávání srdce
Priessnitzův obklad
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Jak vyčistit ucpané cévy?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Nízký krevní tlak
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Hemofilové nákazy
Hemoroidy - příznaky a fotky
Zvětšené uzliny na krku
Dornova metoda

588,- Kč
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS