Pomoc bílkovin při hubnutí

cm vaha

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Vztah mezi bílkovinami (proteiny) a hubnutím je mnohem těsnější, než se na první pohled zdá. V jídelníčku člověka, který chce hubnout, by měly bílkoviny zvýšit svůj podíl. U žen – vzhledem k tomu, jak se většina z nich v ČR stravuje – dokonce na dvojnásobek! Myslím tím ovšem proteiny kvalitní – nikoliv uzeniny, prorostlá masa, záplavu vajec a tavených sýrů. Paradoxně platí: kdo chce zhubnout, nesmí se v jídle odbývat! V současné době ženy v ČR konzumují přibližně 14 % bílkovin z celkového energetického příjmu, muži zpravidla o něco více (uvádím výsledky vlastních rozborů). Část z těchto bílkovin je však buď nevhodná (uzeniny), nebo – pro hubnutí – nevhodně upravená (oblíbená česká úprava masa je smažení v trojobalu).

Velmi častým jevem je, že pokud chce žena hubnout, drasticky sníží především – podíl masa! Živí se obvykle: jogurty blíže nezkoumané kvality, syrovou zeleninou (v oblibě je syrová mrkev), trochou ovoce, těstovinami, cornflakes s nízkotučným mlékem, tu a tam plátkem šunky. Je pravdou, že váha při takové stravě obvykle jde dolů, svalovina však také. Nohy se začínají podlamovat, nastupuje únava, a co je snad nejhorší – nenápadně se zpomaluje metabolismus. Výsledkem je hladová nevýkonná bytost, která při sebemenším vybočení z obvyklé „diety – polo-hladovky“ přibírá neúměrné kilogramy. A „žádná dieta nezabírá“, jak samy tyto ženy říkají.

Postup při redukci váhy by však měl být zcela jiný. Do jídelníčku je třeba zařadit dostatek bílkoviny, a to 20 – 30 % z celkového denního energetického příjmu! U vegetariánů je řešení o něco složitější – nechť tedy prominou, že v tomto článku se zabývám těmi ostatními. Kdo chce s váhou pohnout směrem dolů, měl by zařadit kvalitní protein minimálně jednou až dvakrát denně: libová masa (kuře, krůta, králík, hovězí maso, ryby – treska, štika, pstruh), nízkotučné jogurty a zakysané mléčné výrobky, nízkotučné sýry, nízkotučný tvaroh, to-fu. 1 – 2x týdně vejce – žloutek je obtížněji tráven. Bílkoviny jsou energeticky výhodné a výborně zasycují. Napomáhají tvorbě svalové hmoty, a ta zajišťuje rychlý metabolismus. A toto všechno při hubnutí potřebujeme!!!

Dopřejte si např. k snídani nízkotučný nebo středně tučný jogurt a kousek tmavého pečiva, ke svačině ovoce, k obědu dušená kuřecí prsa s přílohou (kopeček rýže a zbytek vařená zelenina podle chuti). Svačinu může tvořit ovoce a nízkotučný sýr nebo tvarohový dezert a k večeři např. těstoviny, kvalitní tuňák ve vlastní šťávě a zeleninový salát. Pokud vám trávení masitých jídel dělá problémy, neváhejte sáhnout po trávicích enzymech. Pomůžou vám dokonce minimalizovat chuť na sladké, která se při problematickém trávení bílkovin může objevit.

Přidáte-li pohybovou aktivitu (stačí i svižné procházky trvající alespoň 40 minut bez zastávky, 3 – 4x týdně) a zohledníte-li při výběru pečiva a masa svoji krevní skupinu, můžete být opravdu příjemně překvapeni! Výkonností, změnou svých křivek, úbytkem faldíků a pevným tělem.

A chuť na sladké? Kromě výše uvedeného – v případě akutní potřeby si ulomte proužek hořké čokolády, která neobsahuje mimo kakaového másla žádný další přidaný tuk, a zajezte jogurtem – třeba i slazeným. Na pomoc proti těmto „sladkým“ chutím vám můžeme nabídnout především trojmocný chróm a po odborné konzultaci v naší internetové poradně i mnohé další.

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.