Polypy v žaludku: rozdělení, léčba, psychosomatika

polypy v zaludku

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Žaludeční polypy jsou drobné výrůstky nacházející se v sliznici žaludku. Vyskytují se solitérně či mnohočetně. Je dobré vědět, že ne každý polyp, který se lékaři při endoskopii vyjeví, musí být hned zhoubný. Nicméně, pokud je již v žaludku máme, zkusme se na ně zaměřit, neboť i benigní polyp může být předzvěstí kancerózního stavu. Jak polypy dělíme? Jak se mohou projevit? Jaká je léčba?  

Žaludeční polypy – typy

Polypy lze rozdělit do dvou jednoduchých skupin, a to na polypy benigní a maligní. Mezi benigní řadíme polypy zánětlivé a tzv. hyperplastické, které představují zhruba 75 % veškerých žaludečních polypů. Vedle nich se v žaludeční sliznici mohou vyskytovat i další patologické změny, jako jsou leiomyomy (sklon k malignímu bujení), fibromy, neurinomy, hemangiomy či lipomy. Maligními polypy jsou pak tzv. adenokarcinomy (až 90 % všech karcinomů žaludku), lymfomy a stromální nádory.  

Příznaky žaludečních polypů  

Příznaky žaludečních polypů jsou většinou asymptomatické, vyjma případu, kdy polyp zasahuje do oblasti vrátníku. Tehdy se polyp projeví poruchou vyprazdňování žaludku, které může doprovázet pocit tlaku, plnosti, bolesti či zvracení.

Opakem jsou již pokročilé karcinomy, které mohou způsobovat úpornou bolest, pálení žáhy, intenzivní pocit plnosti, pocit tlaku v nadbřišku, nechuť k jídlu, úbytek hmotnosti, celkovou únavu. Pozdější stádium nemoci může doprovázet také zvracení krve či černé zabarvení stolice, anémie.  

Diagnostika

V běžné praxi jsou polypy objeveny náhodně při endoskopickém vyšetření, které klient absolvuje například pro opakující se pálení žáhy, které však nemusí mít souvztažnost s polypy. Pokud si na mušku vezmeme zmíněné benigní hyperplastické polypy, jejich velikost se pohybuje mezi 2-5 mm. Naopak adenomatózní polypy dosahují až několikacentimetrových rozměrů.

Maligní změny jsou pak u tohoto typu polypů zjištěny u velikosti 2 cm a více. A právě tehdy se mohou projevit.

S hyperplastickými polypy však můžeme prožít plnohodnotný život, aniž by nás nějak obtěžovaly a činily nejmenší problém.  

Příčina žaludečních polypů  

Ve většině případů bývá příčinou nadměrný růst sliznice, což následně vede k vytvoření hrbolku. V některých případech jsou polypy přítomny již od narození, jindy se objevují až v průběhu života. Za vznikem polypů mohou stát tyto příčiny:

  • Hypochlorhydrie, tedy nedostatečná tvorba kyseliny chlorovodíkové 
  • Hypergastrinemie, tedy vysoká hladina sérového gastrinu na lačno. Gatrinem rozumíme peptidový hormon, který hraje důležitou roli v regulaci funkcí gastrointestinálního traktu. Je produkován G-buňkami v antrální části žaludeční sliznice a TG-buňkami rozptýlenými ve sliznici žaludku a tenkého střeva. 
  • Chronická gastritida, tedy chronický zánět žaludku  
  • Atrofie žaludku, která může být vyvolána přítomností helicobacter pylori.  
  • Genetický předpoklad.  

Jak na zdravý žaludek? Nejlepší je prevence

Zvláštní skupinu tvoří maligní polypy, na které si zaděláváme dlouhodobě špatným životním stylem: Ten často představuje: 

  • Vysoký příjem soli. Doporučená denní dávka soli čítá zhruba 5 g. Nicméně, jsme-li milovníky tvrdých sýrů, nakládané zeleniny, průměrných rohlíků a houstiček, s oblibou konzumujeme šunku, klobásku, salám a paštiku, krekry a jím podobné pochutiny, může se stát, že denně přijmeme 10 g i více soli. Sůl je sice pro správnou činnost žaludku nezbytná, neboť se podílí na vzniku kyseliny solné, nicméně, nadbytek bude tělu spíše škodit. Jen pro zajímavost. V jednom klasickém bílém tukovém rohlíku přijmeme 0,5 g soli. Sníme-li dva, z doporučené denní dávky soli si rázem odškrtneme rovný jeden gram. Dle studií vyplývá, že u lidí, kteří si pravidelně dosolují pokrmy na talíři, vzrůstá riziko rakoviny žaludku až o 41 %. Více pak zde v uvedené studii: Sůl rizikem pro vznik rakoviny žaludku | Aktuality | World MedNet 
  • Uzeniny. Pokud můžeme, zkusme je nahradit. Nic tak nedecimuje křehký střevní mikrobiom, jako právě klobásky a salám. Na paměti také mějme, že zvýšená denní spotřeba červeného masa o 100 g zvyšuje riziko rakoviny o 12 %. Uzeniny, konzervované a jinak zpracované masné výrobky jsou však podle studí ještě nebezpečnější, protože konzumace každých 50 g zvyšuje riziko onemocnění o 17 %.  
  • Nedostatečný příjem ovoce a zeleniny, zejména pak deficit vitamínu A, C. Zde bych ráda uvedla protektivní vliv sulforafanů a indol-3-karbinolu, které se nacházejí v brukvovité zelenině, jako je brokolice, květák, kedlubna, kapusta či zelí. Všechny tyto potraviny přinášejí enzymy, které pomáhají ničit karcinogeny. Sulforafany z brokolice vedou nádorové buňky k tzv. apoptóze, tedy buněčné smrti. Indol-3-karbinol zastavuje transport nádorových buněk do zdravé tkáně.  
  • Kouření. Kouř cigaret obsahuje přes 70 různých chemikálií, které jsou považovány za kancerogeny, tedy látky vyvolávající rakovinu. Chemických látek zde bude mnohem více, uvádí se až 4000, nicméně, 70 z nich nám bude škodit nejvíce. Smutným faktem je, že u karcinomu žaludku hraje kouření nejvýznamnější roli a zvyšuje výskyt nemoci až o 45 %. Vyššího procenta pak dosáhneme kombinací kouření, nadváhy, konzumace uzenin a nedostatečného příjmu protektivních vitamínů, jako jsou právě A, C.  
  • Alkohol. Je všeobecně znáno, že nadměrná konzumace alkoholu poškozuje žaludeční sliznici a významně přispívá ke vzniku polypů a později rakoviny žaludku. Nutno ještě podotknout, že neexistuje žádná zcela bezpečná hranice, a i malé dávky alkoholu zvyšují riziko nádorového onemocnění. 

Kancerogen: Zákeřná helicobacter pylori  

Helicobacter pylori je podle Světové zdravotnické organizace klasifikována jako kancerogen 1. třídy. Její přítomnost zvyšuje riziko zánětu a vznik žaludečních vředů, taktéž i žaludečních polypů. Nutno však zdůraznit, že ne každý výskyt Helicobacter pylori musí nutně vést ke vzniku rakoviny.  

Léčba žaludečních polypů  

Pokud hovoříme o polypech benigních, např. hyperplastických, které nemají prekancerózní charakter, lze pravidelně užívat 3x denně lžičku rakytníkového oleje. Rakytníkový olej však bude účinný i při vážnějších stavech žaludeční sliznice, neboť olej:

  • Ničí kokové bakterie typu zlatý stafylokok, hemolytický streptokok a další mikroorganismy. 
  • Regeneruje žaludeční sliznici.
  • Potlačuje rozvoj Helicobacter pylori.
  • Předchází vzniku žaludečních vředů, které pak, pokud se již vyskytují, následně také hojí.  
  • Nápomocný při gastritidě.

Z bylin je možné užívat směsi:

  • Ožanky kalamandry nať, kvetoucí nať bukvice lékařské, kvetoucí nať černohlávku obecného, kvetoucí nať lnice květel, pupeny či jehličí borovice, nať pelyňku černobýlu, kvetoucí nať jablečníku obecného (za typ na směs děkuji MUDr. Zbyňku Mlčochovi).  
  • Osvědčují se také sliznaté byliny typu proskurník, sléz, divizna, jitrocel, topolovka.  

Stres, psychosomatika a žaludek

Žaludek oslabují nízké pocity, jako je strach, obavy, ale také závist. K celkovému zklidnění nám mohou pomoci další výtečné byliny, jako je: 

  • Třezalka tečkovaná  
  • Kozlík lékařský  
  • Meduňka lékařská  
  • Chmel otáčivý  

Dieta pro zklidnění žaludku

  • Dušená, vařená, lehce stravitelná strava, zcela upouštíme od procesu smažení.
  • Tuk přidáváme do hotového pokrmu, zaměřujeme se na kvalitní rostlinné oleje bohaté na omega 3 NMK.
  • Z příloh upřednostňujeme jáhly, pohanku, rýži, drobné ječné krupky, slzovku, vařený brambor, ovesné vločky. 
  • Maso vybíráme dietní, např. kuřecí, králičí, rybí, zcela upouštíme od tučného vepřového masa a masa červeného.
  • Sýry neslané, tvarohového typu.
  • Možné je zařadit bílé jogurty s tukem maximálně do 3,8 %.
  • Pečivo nenadýmavé, například ze špaldové mouky.
  • Ovoce bez peciček, velmi dobře nám udělá strouhané jablko, banán.
  • Zeleninu dusíme, osvědčuje se nám cuketa, dýně, řepa, petrželový kořen a zelené natě. Pokud toužíme po něčem čerstvém, volme mezi listovými saláty. 
  • Z pokrmů pak upřednostňujeme kaše, pyré, polévky, které lze umixovat na krém. 
  • Z cela se vyhýbáme alkoholu, syceným slazeným nápojům, čokoládě, kávě, z kávovin se osvědčuje cikorka či káva pampelišková.
  • Mysleme na to, že nemocný žaludek baží po vlažném, veškeré nápoje, ale i polévky tedy podávejme vlažné či mírně teplé.