Poklady z přírody: Řízný křen chrání imunitu

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Když je něco „jako křen“, znamená to, že daná věc nepostrádá správný říz a ostrost. A proč nemít „jako křen“ třeba vlastní imunitu? Vždyť bez ní by lidstvo nemohlo existovat. Imunita je základ a právě křen jí může pomoci dostat se zpět do formy. Zvlášť v podzimních a zimních měsících, kdy dostává pořádně zabrat.

Zadáte-li si do internetového vyhledávače pojem „posílení imunity“, během vteřiny máte před očima statisíce odkazů informujících o medicínských i alternativních postupech a také propagujících nejrůznější doplňky stravy. Zkuste se tentokrát při hledání elixíru na podporu imunity zaměřit na křen. Vedle ostatních imunostimulantů, jako jsou například rakytník, hlíva ústřičná či ženšen, zůstává křen poněkud stranou. A to je škoda.

Navzdory přívlastku „selský“ křen nepochází z České republiky. Své kořeny má v jižní oblasti Ruska. Libuje si zejména ve vlhčí půdě, kde často roste planě. Jeho pěstování je nenáročné, a tak si z Ruska záhy prorazil cestu do celého světa.

A nyní se dostáváme k tomu nejpodstatnějšímu: V čem je křen tak blahodárný?

  • Má posilující účinky na celý imunitní systém.
  • Obsahuje vitaminy C, E, B, provitamin A, hořčík, draslík, železo a další tělu prospěšné látky.
  • Je účinným přírodním antibiotikem, pomáhá přecházet vzniku infekcí a ty, které se již rozbujely, tlumí.
  • Dokáže zatočit s některými bakteriemi trávicího systému.
  • Desinfikuje a čistí krev, tudíž prospívá celému organismu.

Tímto výčet pozitivních vlastností křenu zdaleka nekončí. Kromě jiného totiž:

  • podporuje činnost jater,
  • snižuje krevní tlak,
  • podporuje chuť k jídlu,
  • rozpouští hlen a čistí dýchací cesty,
  • tlumí menstruační bolesti.

Rozhodnete-li se pro křenovou posilující kúru a zařadíte jej pravidelně do svého jídelníčku, můžeme vám jedině gratulovat. Kvůli jeho síle a ostré chuti však mějte na paměti známé heslo: Všeho s mírou. Křen podávaný ve vysokých dávkách může podráždit trávicí systém. Jeho konzumace se nedoporučuje lidem s chronickým onemocněním ledvin a močových cest, žaludečními vředy a osobám trpícím špatnou funkcí štítné žlázy.

Křenové tipy aneb Co určitě vyzkoušejte:

Křenové víno – je extra silné a extra účinné. Užívejte jej během nachlazení i jako prevenci. Nastrouhaný křen přidejte do litru červeného vína (tak aby zaplnil cca 1/5 lahve). Dobře uzavřete a nechte deset dnů macerovat. Poté víno přeceďte a užívejte jednu čajovou lžičku 3x denně.

Křenová placka – tento obklad prospívá kloubům, svalům i průduškám a dědí se z generace na generaci. Na obklad nastrouhejte na-jemno dvě syrové, oloupané brambory a přidejte k nim 3 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného křenu. Kašičku zabalte do plátýnka, pleny nebo kapesníku a přiložte na postižené místo, nejdéle však na 15 minut. Ošetřované místo předtím promastěte vazelínou nebo sádlem, abyste předešli případnému podráždění.

Jak vidíte, křen je další užitečnou rostlinou, která má v přírodní lékárničce své čestné místo. Pokud křen dobře snášíte, zařazujte jej do svého jídelníčku co nejčastěji. Vaše imunita vám bude vděčná…