Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví


Podívejme se na předkrm jinak...

16.02.2019
Předkrm V tomto článku bych se chtěla věnovat předkrmům. Jak už slovo samotné napovídá, jedná se o něco, co jíme před samotnou krmí čili před hlavním chodem. Mně se líbí anglické slovo „starter“, které dobře vyjadřuje, oč tu běží – nastartovat naše chuťové pohárky.

 

PŘED A PO

Předkrmy dělíme na studné a teplé. Studené se podávají po aperitivu jako první chod ještě před polévkou, teplé po polévce před hlavním jídlem. Předkrm by měl být jen malá porce, která rozhodně nemá zasytit, ale nabudit chuť k dalšímu jídlu. Studené předkrmy bývají ve formě různých salátů doplněných třeba rybou, mořskými plody nebo kouskem masa, paštiky, dipem se zeleninou, malými jednohubkami či mini chlebíčky. Příkladem teplého předkrmu je pak malá porce těstovin, ragú, gratinované zeleniny, vejce, různé toustíky či taštičky plněné masem, rybou, houbami a podobně. Platí pravidlo, že tato malá jídla by se měla dát jíst pouze vidličkou či rukou jako tzv. fingerfood.

 

DOBA SE ZMĚNILA

Některé národy, hlavně jižní – Italové, Řekové, Španělé, Bulhaři, ale i Francouzi si na vícechodová menu prostě potrpí. Ale to se odvíjí od jejich bezesporu kladného vztahu k jídlu i vaření vůbec. Dovedou jídlu věnovat čas, ocení kvalitní suroviny a hlavně nekoukají na množství jídla, ale na pestrost, chuť a požitek. Bohužel u nás v Čechách měla přece jen velký vliv kuchyně spíše německá, kde se klade důraz na to, aby toho bylo hlavně hoooodně. Vždy si vzpomenu na dovolené v Jugoslávii v období totality, kdy jste naprosto jasně poznali východoněmeckého turistu, který si na jeden talíř u švédského stolu naložil bortící se hromadu jídla složenou ze všeho možného od ryby, vepřového ragú po rizoto s chobotnicí a hranolky. Klasickým předkrmem v naší české kuchyni byla spoustu let šunková rolka plněná šlehačkou s křenem, vejce v aspiku nebo v nejlepším případě vejce s kaviárem a krevetový koktejl. Nic moc jiného, nic moc nápaditého. Ono taky dát si před vývarem s játrovými knedlíčky a svíčkovou se šesti ještě předkrm, to zvládne málokdo.

 

PŘEDKRM MÁ SVÁ PRAVIDLA

Předkrmy jsou nutností při slavnostních příležitostech, kde jsou součástí rautu nebo pečlivě sestaveného degustačního menu. Platí pravidlo, které ne všichni znají a dodržují, a to, že by předkrm neměl obsahovat hlavní suroviny použité v dalších chodech. Čili nedám si jako předkrm rybí salátek, když pak bude následovat ryba, nebo hovězí carpaccio před steakem.

 

MŮJ POHLED

V restauracích předkrmy součástí nabídky samozřejmě také jsou, ale málokdo si běžně objedná 4 chody od předkrmu po dezert. Proč? Protože vyžadujeme obrovské porce za rozumnou cenu. Ta je sice je fajn, ale někdy mi zůstává rozum stát nad množstvím jídla, které jsme schopni pozřít. Ono méně je někdy opravdu více. Nevím jak vy, ale já si předkrmy užívám ve velkém na dovolených, kdy je čas a prostor si je vychutnat. Přiznávám, že někdy dám přednost více předkrmům a hlavní chod úplně vypustím. Což by se tedy opravdu nemělo a není to úplně košer! Ale já si nemůžu pomoci, prostě je miluji! Je velká škoda, že doma si na předkrmy nevzpomeneme, nebo na jejich přípravu prostě nemáme čas. Zkuste někdy partnera nebo rodinu překvapit tím, že nějaký chutný a nápaditý „starter“ připravíte. Jistě to ocení.

 

Houbová paštika

 

 HOUBOVÁ PAŠTIKA

Suroviny: 300 g hub – žampiony, hlíva ústřičná, hříbky (i sušené) nebo kombinace, 50 g másla, 1 červená cibule, 1 stroužek česneku, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 1 lžička sušeného medvědího česneku, ½ lžičky mletého kmínu, špetka rozmarýnu, tymiánu nebo majoránky, 1 lžička bio polévkového koření, 1 malý panák portského vína, sůl, černý pepř, bagetka k servírování

 

 Postup: Houby nakrájíme na menší kousky. Pokud použijeme sušené hříbky, předem je namočíme. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a koření. Přidáme houby a ještě restujeme. Posypeme polévkovým kořením, vlijeme portské víno. Alkohol necháme odpařit a dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Ze směsi odstraníme bobkový list a kuličky nového koření, krátce rozmixujeme. Struktura by neměla být úplně hladká. Dáme vychladit do lednice a podáváme jako předkrm na plátku bagety.

 

 

 

 

Celková nabídka  zdravých kuchařek.


Související videa:
VIDEO: Vím, co jím: Jídlo během dne - Jak si vybrat v restauraci
VIDEO: Jak jíst zdravě v restauracích?


16.02.2019
autor: Zuzana Komůrková
zdroj: Energy - Vitae 2019
další články v rubrice: Výživa


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Extrasystoly aneb bouchání či vynechávání srdce
Priessnitzův obklad
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Jak vyčistit ucpané cévy?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Nízký krevní tlak
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Hemofilové nákazy
Hemoroidy - příznaky a fotky
Zvětšené uzliny na krku
Dornova metoda

360,- Kč
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS