Podběl

cm podbel

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Jdete si takhle klidně po cestě a říkáte si, že už je zase jaro a jak nám ty vánoce rychle utekly a další rok je v prtentam… A najednou kuk a hle a kde se vzal, tu se vzal, koukáte jak „i“ na nenápadný ale krásně svěžežlutý květ podbělu. Skromná rostlinka jen obtížně konkuruje ostatním plevelům a tak si musí po zimě přispíšit, aby nám potěšila oko, odorikům čich, včelám sosák, bacilům poslední cestu do jícnu, sběračům práci na čerstvém vzduchu a výkupnám bylin obrat. Proto vystrkuje ze země nejdříve kvetení a na listy má dost času potom. Nicméně i list je dobře léčivý.

Zajímavá rostlinka v tento čas žije ze zásob, které si ve vegetační aktivitě nasyslovala v kořenovém systému díky velikým plochým listům, které jsou zvláštně opatřeny k šetření vodou. Snížení odparu je ovlivněno kožovitým povrchem listu a na spodu listu bílým oplstěním, podobným králi sýrů plesniváků.

Podběl to má dobře vymyšlené, protože list i květní stvol jsou poměrně nízké a konkurenční rostliny by ho snadno přerostly. Vybírá si tedy nehostinná místa, kde jiné rostliny záhy končí. A kvete dost času před loukami, aby měl hladový hmyz dobrý důvod k návštěvě. Podběl se drží hlavně v chudých půdách, které jsou dobře vlhké jen s dostatkem dešťů, avšak bez nich půda s minimem humusu není schopna dlouho vodu udržet. Někdy zase využívá zastíněných vlhkých míst, kde se uplatní vysoká efektivita jeho listů, podobně jako u devětsilu.

Podběl je zvláštní tím, že list má poněkud více účinných látek než květ, tedy kromě silice, a lze ho využít na kde co. Tím myslím nejen vynikající účinky na kdejaké kašlání, ale i na zažívání, oběh a zvláště revmatizmus, kde se tradičně přikládá na noc čerstvý list vrchní zelenou stranou na bolící klouby. Tak se činívalo hlavně k prostřídání jiných prostředků, například tvarohu, odvaru z kořene kostivalu, dušené cibule nebo vařené brambory. Osobně bych takové listy nejdřív doporučil nahřát v mikrovlnce nebo jako houskové knedlíky v pařícím hrnci. Bramborové mám také rád…, a když je k tomu dozlatova osmahlá cibulka na sádle, to by byl pane slinotok (lat. lacrimalis)… Toho si nevšímejte, to blouzním asi z hladu nebo co.

Pokud vím, tak se z listu podbělu průmyslově vyrábí vynikající kapky proti kašli Tussilen. V bylinném čaji je ale lepší květ, který obsahuje i trochu charakteristické silice, která se velmi úspěšně umí vcucnout do umělohmotných nádob a tak jim výrazně zlepší a zpříjemní jejich jinak ošklivý zápach. Já zase dělám směs diviznovou  na kašel, která se dříve jmenovala podbělová, dokud mi ji úředníci nezakázali. Podle mě ale dosti zbytečně. Ani u dlouhodobých pijáků čaje z podbělu při kašli, astmatu, zánětech průdušek, plic, alergiích ap. nebyly nikdy popsány vedlejší účinky pyrolizidinového typu. Pro 1 g alkaloidů musíte vařit při 66%ní extrakci čaj z 1,5 kg podbělu, což při 1,5 g na 2 dcl znamená nebezpečnou dávku čaje již od 200 l za den. Osobně si myslím, že to nejde za den vypít – podle odborníků ale asi takové nebezpečí hrozí. Tak nevím, připadá mi to jako násilné posazení odmocnítka na moje IQ, ještě to musím promyslet.

Květ je v čajových směsích nejen okrasou, ale i znakem kvality. Žlutá kvítka ve směsích snadno poznáte. Jsou-li ovšem hnědá, byla špatně nasušená, zřejmě v tlusté vrstvě a příliš pomalu, což dalo šanci enzymům a plísním, aby pozměnily flavonoidní barviva, a pro nás to znamená stop. Přinejmenším je vhodné si tyto květy pinzetou ze směsi vybrat a odevzdat obchodníkům k reklamaci nebo žížalám na kompost.

Je vhodné se také v takové směsi porozhlédnout, zdali se tam již nerozhlížel někdo před vámi a nezanechal za sebou typickou larvální pavučinu, protože v kladném případě by se již nejednalo o thé, ale o masovobylinný vývar, který se dochucuje jinak. Osobně bych přidal staré fazole, v nichž se již někdo vrtal a často přestal až po vytvoření otvoru v pytlíku za nadšeného potlesku hospodyně ve spižírně s nutkavou otázkou v mysli a někdy i na rtu (je-li v blízkosti vstřícné ucho) odžekud ty brouci vylétají nebo neméně odbornou, kdeže se tu vzali. – Oni se tu však nevzali, ale narodili a chovají se u vás doma jako u sebe doma a jsou na rozdíl od vás v pohodě. Nicméně já bych opět doporučil předchozí po zmíněné tepelné úpravě o5 (nemračte se, to je budoucnost v podobě mobilslovníku SMS, znamená to: opět) za pečlivého míchání vylévat postupně na kompost jako kvalitní krmivo pro žížaly, které se vám pak odmění svojí impozantností. Imprdelizací problému jsem ale poněkud odbočil od kontroly obsahu směsi bylinné, podbělův květ obsahující.

Sbírání již poněkud dříve vykvetlých květů i při rychlém a účinném sušení vede do roka k přeměně žlutých kvítků v bílé chmíří. Účinnost má absenci, ale je-li vám to líto vyhodit, nijak neškodí. Tak to holt vyhodíte až napřesrok…

Podběl obsahuje mnoho slizů, které se podílejí na ochraně a čištění sliznic, především v průduškách. V zažívacím traktu je ochranou před leptáním trávicími šťávami, což lze dobře využít jako vedlejší účinek při vředech a zánětech v zažívání. Trávení pak napomáhají i obsažené hořčiny. Čím starší květ, tím méně hořčin.

Ukašlaný člověk většinou moc nejí, aby potravu opět nevyzvrátil a statečně slábne. Šikovný podběl mu ale perfektně pomáhá. Tlumí kašel podle mne ředěním plicního hlenu, který potom nedráždí tolik kašloreceptory a snadněji vychytává patogenní potvory pochodující a množící se v průduškách. V podstatě je odmývá a vy mírným odchrchláváním tuto směs dopravujete do jícnu, spolknete a uděláte si z mikrobestií potravu.

Ochránce mikrobů je ovšem nepolyká, ale vykašlává ven z těla, aby si užily světa za nadšeného opovržení bližních. V Japónii si zodpovědnější majitelé mikrobů nosí na sobě před obličejem roušku, hadr atd. Tady to nosí ale jen stydlíni, házející po policistech dlažební kostky, rabující a ničící majetky úspěšnějších nebo je to akční dres osob přepadávajících pošty, pumpy, banky a i těch, kteří jim v tom, když to stihnou, brání. Nicméně se obávám, že to není schizofrenie, ale jiné duševní i duchovní choroby a ty vycházejí z toho, že kašlou na ostatní a tvrdě prosazují sebe. Jdou v duchu doby, berou si na úvěr bez úvěru a očekávají, že to zaplatí někdo jiný. Myslím si, že to lze dělat mnohem elegantněji a dát se na politiku. Je tam imunita a lumpárny nejsou na první pohled tolik pod svícnem vidět. A co hlavní, lze kašlat bez podbělu na všechny i na všechno.

Opět se nám okolnosti s aplikací podbělu poněkud komplioprdelují a naznačují, že podběl je rostlina velmi rozporuplná.

Už jsem to promyslel. Podběl totiž obsahuje asi 0,02 % pyrolizidinových alkaloidů, u kterých se obecně předpokládá rakovinotvorné působení na játra a proto je v EU zapovězen jako ostatně mnohé další protistátní byliny jako například kostival, vlčí mák, andělika, kozlík… ostatně i mnohé naše zemědělské plodiny jsou diskriminovány alespoň osevními limity, nevýkupem, cenami, antidotační protekční politikou atd. (Zelené zlato – chmel, bílé zlato – cukrovka, tekuté zlato – víno…) Vypadá to, že naše účinné byliny i plodiny jsou trnem v konkurenčním oku někoho, kdo nám bude chtít prodávat něco podobného. Vždyť už nyní je tady tolik exotických a zaručeně spolehlivých přípravků, že nevíte, co si ze svého důchodu koupit. Ovšem většinou váháte, jestli si k nájemnému můžete dopřát rohlík, elektriku – nebo raději pustíte plyn (ale ten už není jedovatý…)? Nicméně vzhledem ke spotřební dani je pro stát nejvýhodnější, když se uchlastáte kolkovanými lihovými nápoji. Čajem z podbělu to ale nebude ono díky jeho určité močopudnosti. Myslím, že hlavní nebezpečí od podbělu přichází u pití v úvahu, když při tom pustíte z ruky volant. Anebo při sběru v kolejišti.

Přítomností podbělu v silničním provozu je výrazně snižována olovem a aromatickými uhlovodíky jeho kvalita, což poznáte nejen podle vůně, ale i pigmentových jaterních znaků, vyčerpanosti a hrůzy ve vaší vizáži. (Pro detailisty a jazykové pedanty: to platí kupodivu v obou smyslech této věty. Pro ty, co nemají na chápání čas – kvalita podbělu / silničního provozu.) Nechte podběl být ozdobou cest, ale sbírejte si ho jinde – ovšem s laskavým svolením správce nebo majitele pozemku…

U podbělu se obvykle doporučuje přidávat do čaje med, který zesiluje účinek slizů, slábnoucímu kašlalovi dodává energii do života i do dalšího úspěšně se umírňujícího kašlání a zároveň šetří játra, což se projevuje kratší rekonvalescencí, obzvláště byly-li absolvovány i horečky.

Podběl je účinná avšak politická kytka. A z toho plyne poučení – nenechte se odradit od podbělu a naučte se ho sbírat sami na začátku kvetení, protože ho už asi nekoupíte, anebo nejisté kvality. Anebo si kupte naši směs diviznovou …

Chcete-li si udělat nejlepší čaj proti kašli, dejte do směsi stejné díly podbělu, divizny, tymiánu a lípy a spařte asi 20 minut 1-2 g na hrnek pod pokličkou a až celkem brzy pomine váš kašel na svět, zjistíte, že svět kašle na vás…

Inu, i takové bývá jaro a přišel čas jarního úklidu. Nejlepší se na to vykašlat, nechat to perspektivním pozůstalým a radovat se honem ze všeho, co jde, protože to za chvíli ani jít nemusí a stojí. Ale ani to bohužel dlouho nevydrží, protože přichází jarní únava. Po ní letní malátnost, podzimní splín a zimní spánek. A takový je celý život … (1. pád kdo, co?, doplňte si: slušňáci a svobodné si doplní „rozum“, příslušníci, byrokrati a funkcionáři si doplní hrdé „Já!“; majitelé IQ nepřesahujícího svoji tělesnou teplotu a někteří dlouholetí politici si doplní neméně hrdě: „podběl“…)