Plíce – orgán měsíce listopadu

Hluboký nádech…a výdech! Nejzatíženějším orgánem v listopadu budou PLÍCE. Slabost plic se projevuje jejich nedostatečností, většinou špatným dýcháním, spolu s narušením sliznic a přehnanou citlivostí pokožky. K tomu obyčejně přistupují poruchy lymfatického systému, zejména v oblasti hrudní kosti. Proto jsou velmi vhodné lymfatické masáže. Plíce jsou v čínské medicíně spojeny s tlustým střevem a potažmo s kůží. Může se tedy vyskytnout i zácpa, nadýmání, průjem nebo vyrážka. Levá plíce odpovídá levé tváři, pravá pak pravé polovině obličeje.

Jak pomoci v listopadu našim plícím? Co jíst?

  • Koření a bylinky: pepř, chilli, zázvor, směsi koření kari a masala, pažitka, hřebíček, kardamom, skořice
  • Ovoce: jablka, hrušky, švestky – i sušené, stejně tak brusinky, rakytník
  • Zelenina: cibule, česnek, feferonky, křen, zelí, řepa, ředkev, mrkev, petržel, celer, květák, brokolice, kapusta, kedlubny, pórek
  • Obilniny: rýže (ideálně natural), pohanka, jáhly, ovesné vločky, ječmen, špalda, quinoa
  • Luštěniny: červené fazole, červená čočka, sója

Fazolačka s uzeným tempehem

Potřebujeme:

  • 1/2 hrnku fazolí červená ledvina (nebo třeba adzuki)
  • 2 mrkve
  • 2 papriky
  • 1 chilli paprička
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 cibule
  • 1–2 stroužky česneku
  • 3 lžíce řepkového oleje nebo ghí
  • 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření
  • 1 hrst řasy Arame
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce Würzlu
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžíce Hatcho Miso pasty (pro „masovější“ chuť)
  • sůl, černý pepř
  • špetka chilli dle chuti
Fazolačka

Postup:

Fazole namočíme přes noc do vody. Ráno propláchneme a v nové vodě uvaříme s řasou Arame doměkka. Mrkev nakrájíme na kolečka, papriku a chilli papričku na proužky, cibuli a česnek nadrobno. Uvařené fazole scedíme, řasu můžeme použít rovněž. Na oleji nebo ghí restujeme cibuli, česnek a koření (kromě papriky). Přidáme mrkev, papriku, chilli papričku a fazole, potom zaprášíme paprikou a orestujeme, přidáme lžíci třtinového cukru a rajčata. Přisypeme Würzl a dusíme 10 minut. Dochutíme majoránkou, solí a pepřem, případně chilli kořením a ještě 5 minut povaříme. Po odstavení můžeme přidat miso pastu rozmíchanou v trošce vody. Podáváme s bezlepkovými plackami (např. pohankovými) nebo chlebem.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.