Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Plané bylinky

29.03.2018
Bylinky
O planých bylinkách se toho v poslední době hodně napsalo, na internetu se to jen hemží recepty a pomalu se osmělují i některé restaurace, které jimi obzvláštňují svá jídla. Přinést si z procházky nebo z rohu zahrady nějakou tu divokou bylinku domů a přidat ji do salátu, polévky či zapékaných jídel je opravdu snadné. Nebojte se experimentovat. Je možné, že se ze sběru divokých bylinek stane váš koníček nebo dokonce vášeň.

Které bylinky jsou nejvhodnější pro použití v kuchyni?

Na jaře to mohou být kopřivy nebo bršlice kozí noha. Z obou je vynikající „špenát“. Příprava je snadná:

Mladé rostlinky spařte horkou vodou a pak připravte stejně, jako připravujete špenát klasický. Orestujete cibulku, česnek, zaprášíte moukou, osolíte a rozmixujete. Na zjemnění můžete přidat i rostlinnou smetanu.


Takto připravený špenát se hodí do slaných koláčů nebo třeba jako základ pro polévku. Už jste na jaře narazili na medvědí česnek? Udělejte si zásoby nasekané bylinky do mrazáku. Během celého roku pak můžete přidávat do pomazánek či polévek. Až pokvete bez černý, vyzkoušejte kosmatice! Květy namáčejte ve slaném těstíčku z celozrnné mouky, vajíčka a rostlinného nápoje a prudce osmažte. Stejně můžete připraviti listy kostivalu. Majoránku můžete zkusit v receptech nahradit popencem břečťanovitým. Nezapomeňte ani na květy. Z těch pampeliškových či akátových lze vyrobit med. Z květů černého bezu či tužebníku jilmového zase výborný sirup. Nečekejte, až se zima zeptá. Buďte připraveni.

 

Green smoothies

Ze směsi divokých bylinek, ovoce a semínek lze připravit lahodný, zdravý a energii doplňující koktejl:

  • 1 lžíce kustovnice
  • 1 lžíce mandlí
  • 1 lžíce chia
  • 1/2 zralého banánu
  • 1 jablko
  • hrst různých divokých bylin

Předem namočte kustovnici a mandle, ideálně přes noc. Připravte si chia gel: smíchejte chia s 1 dcl vody, nechte 15 minut odstát. Slijte namočené mandle a kustovnici, rozmixujte s chia gelem, banánem, jablkem a divokými bylinami. Nařeďte do požadované hustoty.

 

Ptačincová křupavá pomazánka

Za nejlahodnější divokou bylinku je často označována ta, která roste téměř všude a po celý rok. Je to ptačinec žabinec. Bylinka chutí zlehka připomíná ředkvičku, a pokud narazíte na vydatné stanoviště, můžete se doslova napást. Zejména dětem se taková konzumace líbí! My si z něj připravíme pomazánku.

Ptačincová pomazánka

Kešu šetrně opražte na sucho, nechte vychladnout a nasekejte na kousíčky. Do mixéru dejte olej a ptačinec a rozmixujte najemno. Přidejte droždí, česnek, šťávu z citronu, trochu citronové kůry a osolte. Opět rozmixujte. Nakonec smíchejte s kousky kešu. Pomazánka chutná výborně na kváskovém chlebu. Použít ji lze i jako dip k nakrájené zelenině – mrkvi, řapíkatému celeru.

 

Dobrou chuť!


Související články:
Lilkové závitky s pestem
Dresinky a zálivky
Medvědí česnek již opět klepe na dveře
Jarní očista organismu – každý ať to pojme po svém!


29.03.2018
zdroj: www.countrylife.cz
další články v rubrice: Zdravé recepty


 
Čím víc léků, tím víc nemocí... aneb porozumění místo boje
Jíst jedno jídlo denně - cesta k omlazení i dlouhověkosti, která není pro každého
Priessnitzův obklad
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Sušení ovoce a zeleniny
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Červená fermentovaná rýže
Jaké největší stravovací chyby děláme
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Nemoc není zlo, umožňuje člověku zlepšit charakter
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS