Plané bylinky

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

O planých bylinkách se toho v poslední době hodně napsalo, na internetu se to jen hemží recepty a pomalu se osmělují i některé restaurace, které jimi obzvláštňují svá jídla. Přinést si z procházky nebo z rohu zahrady nějakou tu divokou bylinku domů a přidat ji do salátu, polévky či zapékaných jídel je opravdu snadné. Nebojte se experimentovat. Je možné, že se ze sběru divokých bylinek stane váš koníček nebo dokonce vášeň.

Které bylinky jsou nejvhodnější pro použití v kuchyni?

Na jaře to mohou být kopřivy nebo bršlice kozí noha. Z obou je vynikající „špenát“. Příprava je snadná:

Mladé rostlinky spařte horkou vodou a pak připravte stejně, jako připravujete špenát klasický. Restujete cibulku, česnek, zaprášíte moukou, osolíte a rozmixujete. Na zjemnění můžete přidat i rostlinnou smetanu.

Takto připravený špenát se hodí do slaných koláčů nebo třeba jako základ pro polévku. Už jste na jaře narazili na medvědí česnek? Udělejte si zásoby nasekané bylinky do mrazáku. Během celého roku pak můžete přidávat do pomazánek či polévek. Až pokvete bez černý, vyzkoušejte kosmatice! Květy namáčejte ve slaném těstíčku z celozrnné mouky, vajíčka a rostlinného nápoje a prudce osmažte. Stejně můžete připraviti listy kostivalu. Majoránku můžete zkusit v receptech nahradit popencem břečťanovitým. Nezapomeňte ani na květy. Z těch pampeliškových či akátových lze vyrobit med. Z květů černého bezu či tužebníku jilmového zase výborný sirup. Nečekejte, až se zima zeptá. Buďte připraveni.

Green smoothies

Ze směsi divokých bylinek, ovoce a semínek lze připravit lahodný, zdravý a energii doplňující koktejl:

  • 1 lžíce kustovnice
  • 1 lžíce mandlí
  • 1 lžíce chia
  • 1/2 zralého banánu
  • 1 jablko
  • hrst různých divokých bylin

Předem namočte kustovnici a mandle, ideálně přes noc. Připravte si chia gel: smíchejte chia s 1 dcl vody, nechte 15 minut odstát. Slijte namočené mandle a kustovnici, rozmixujte s chia gelem, banánem, jablkem a divokými bylinami. Nařeďte do požadované hustoty.

Ptačincová křupavá pomazánka

Za nejlahodnější divokou bylinku je často označována ta, která roste téměř všude a po celý rok. Je to ptačinec žabinec. Bylinka chutí zlehka připomíná ředkvičku, a pokud narazíte na vydatné stanoviště, můžete se doslova napást. Zejména dětem se taková konzumace líbí! My si z něj připravíme pomazánku.

  • 100 g kešu
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 4 stroužky česneku
  • 2 hrsti ptačince žabince
  • 120 ml olivového oleje
  • 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky soli

Kešu šetrně opražte na sucho, nechte vychladnout a nasekejte na kousíčky. Do mixéru dejte olej a ptačinec a rozmixujte na-jemno. Přidejte droždí, česnek, šťávu z citronu, trochu citronové kůry a osolte. Opět rozmixujte. Nakonec smíchejte s kousky kešu. Pomazánka chutná výborně na kváskovém chlebu. Použít ji lze i jako dip k nakrájené zelenině – mrkvi, řapíkatému celeru.

Dobrou chuť!

Ptačincová pomazánka