prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Petržel - symbol radosti a slávy

19.05.2008

Historikové nacházejí první zmínky o petrželi již ve 3.století, kdy byla petržel uvedena jako koření v římské kuchařské rukověti. Císař Karel Veliký si jí vážil. Byl to symbol radosti a slávy. Pochází z vyšších poloh Středomoří, dosud tam planě roste. Od 16. století se rozlišují kořenové a naťové typy a tehdy byla poprvé izolována petrželová silice. U nás se rovněž obecně rozšířila a její nať byla používána ve staročeské kuchyni do omáček, tvořila také součást nádivek a tradičních vaječných velikonočních pokrmů.

Petržel je další téma ze seriálu Symbinatur - žijeme s přírodou, využíváme její dary. Lze ji přidat téměř do všech pokrmů, polévek, smetanových a houbových omáček, sekaných mas, nádivek, dušených a pečených mas, salátů, ke zdobení obložených chlebíčků a různých lahůdek, i lžíci nebo dvě do houskových knedlíků. V úměrných dávkách je petrželka každodenní zdravou součástí jídel kuchyní mnoha národů.

 

V dnešní době je moderní kuchyňské pěstování petržele. I tuto rostlinu je možné pěstovat přes zimu v bytě. Nejlépe se k tomu hodí květináče s postranními otvory, tzv. petrželáky, které můžeme zavěsit na strop. Lze ovšem použít i obyčejný květináč, který postavíme na parapet. Tím vytvoříme nejenom užitečný, ale též estetický prvek naší kuchyně.

 

Hlavní účinnou látkou petržele jsou silice. Nejvýznamnější je apiol, v menším množství však obsahuje i terpeny, felandren, cymol a pinen. Další významnou léčivou látkou jsou flavonoidy (apiin, polyacetylen). List navíc obsahuje větší množství kyseliny listové. Využitelná je v podstatě celá rostlina. Kořen, listy i semena obsahují příznivé silice v léčivém množství. Petržel obsahuje 85% vody, ale její vláknina je tak tuhá, že k přípravě na vitaminy a minerálie bohaté šťávy je nutné důkladné rozmělnění a patřičně silný hydraulický lis. Petržel je bohatá na draslík, vápník, hořčík, mangan, železo a chlór, provitamin A, vitaminy B.

 

Silice drážděním ledvinového parenchymu zvyšuje diurézu, tento účinek potencují současně i flavonoidy. Pomáhají při nemoci ledvin, močového měchýře, ledvinových kolik, při problémech s močovými kameny, po zánětu - prostaty (předstojné žlázy), při menstruačních potížích, střevní kolice. Spazmolytické působení na cévy napomáhá zvýšení průtoku krve v ledvinách. Působí na rozšíření artérií, čímž nepatrně snižuje krevní tlak. Působení na trávicí trakt se projevuje zvýšením sekrece trávicích enzymů a uvolněním křečí hladkého svalstva. Povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje funkci žláz s vnitřní sekrecí. Je výborný vnitřní prostředek k pročištění pleti.

 

Souhrn vlastností petržele prospěšných při zdravotních problémech:

  • diuretikum - močopudné působení
  • spazmolytikum - uvolňující křečovité stažení hladkého svalstva
  • karminativum - prostředek proti nadýmání
  • stomachikum - prostředek upravující činnost žaludku a podporující trávení
  • afrodisiakum - prostředek podporující pohlavní pud

 

Celková nabídka přípravků obsahujících Petržel.


Související články:
Celer (Miřík celer)
Léčivé účinky zeleniny a ovoce
Fenykl na trávení
Mrkev obecná (Daucus carota L.)
Křen, petržel, maral při urologických potížích mužů i žen
Petržel je superpotravina čistící vaši krev
Celer – léčivá potravina
Barborka obecná
Blahodárný vliv kořenové zeleniny na naše zdraví II.
Velikonoční vítání jara
Zeštíhleme jídelníček, doba postní je tady!


19.05.2008
autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA
další články v rubrice: Bylinky


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

469,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS