Pečujte o svůj mikrobiom – jak si doma vyrobit svůj vlastní kokosový jogurt

ykSWkc4Q e1576136118495

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Zdravá střevní mikroflóra pozitivně ovlivňuje naši imunitu, náladu, hormonální a nervový systém. To, jestli je nám teplo nebo zima, a jak dokážeme z potravy vstřebat výživné látky. Probiotika jsou dnes předepisována lékaři,ale my si místo nich můžeme dopřát pro tělo velmi prospěšné bakterie Lactobacillus a Bifidobacterium v chutném kokosovém jogurtu. Kdo kokosový jogurt nechce kupovat, může si ho vyrobit doma.

Proč kokosový jogurt?

Přiznám se, že já osobně jsem ke kokosovému jogurtu byl zprvu docela skeptický, za což mohly různé sójové a jiné náhražky jogurtů ve zdravých výživách (které se podle mě klasickým jogurtům ani omylem nevyrovnají), a také trochu reklama, která jsem měl za to, že kokosové jogurty příliš přechvaluje. Ale když jsem kokosový jogurt poprvé ochutnal, chuťový zážitek z něj byl pro mě opravdu mimořádný. Jako když jíte něco, co se vám dosud známým chutím vymyká a co je bez přehánění zážitkem. Bio hacker a český výrobce kokosových jogurtů Filip Říha vlastnosti kokosu ještě více vysvětluje:„Kokos je unikátní svou kombinací enzymů, cukrů a prebiotické vlákniny. Díky nim fermentací vznikne vysoce komplexní potravina, která potěší jak svou chutí, tak snadno pocítitelnými účinky. Dužina z mladého kokosu obsahuje speciální prebiotickou vlákninu tzv. galactomannan, kterou milují léčivé probiotické bakterie a rychle se v ní množí. Proto se obsah přátelských bakterií v jogurtu či kefíru z mladého kokosu každou hodinu několikrát znásobí.“

Jak kokosový jogurt doma vyrobit(návod od Filipa Říhy)

1.)Rozmixujete najemno 400 gramů kokosové dužiny (zhruba ze 4 kokosů) s 300 ml kokosové vody(z 1 kokosu), a probiotické kultury*. Vyplatí se k tomu vysokootáčkový mixér. Po 1-2 minutách mixování se směs zahřeje na teplotu zhruba 35 stupňů (teplota Vaší ruky).

2.)Nalijte do sklenice, nechte v ní trochu místa, kdyby jogurt „nakynul“. Sklenici zavřete víčkem.

3.)Vložíte na teplé místo (třeba pod deku se sklenicí teplé vody anebo do termo boxu, do kterého dáte sklenici s teplou vodou). Optimální teplota je 30-40 stupňů. Pozor, nezkoušejte jogurt dělat v levném jogurtovači, ten kokosovou směs většinou přehřeje a bakterie to nepřežijí.

4.)Po 6-18 hodinách(dle teploty)je jogurt hotov, což poznáte dle kyselé chuti. Úroveň kyselosti si zvolíte podle svého vkusu.Čím delší fermentace, tím je jogurt kyselejší.

5.)Trvanlivost jogurtu v lednici je minimálně 14 dní, bude pomalu dále fermentovat a měnit svou chuť kyselejším směrem.

 

A ještě tip na výrobu kokosového kefíru: Do mixéru přidáte navíc 600 ml čisté vody. Směs po rozmixování necháte fermentovat déle, 12-24 hodin. Hotový kefír je výrazně kyselý a je fermentovaně cítit.Překvapivě působí ve střevech jako pohlazení a nikoliv jako průvan.

Pro chuťově příjemný jogurt s probiotickým účinkem se hodí použít kultury na výrobu veganského jogurtu – dodají jogurtu správnou chuť a zabrání množení škodlivých bakterií,společně s lidskými probiotickými kulturami-zajistí obsah léčivých bakterií.
Webová stránka Filipa Říhy:https://www.wildandcoco.com