Pečená zelenina se sezamovým olejem

pecena zelenina e1639124920604

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Tento francouzský recept si zamilujete, a to především díky nápadité chuti marinády se sezamovým olejem. Zeleninu navíc můžete obměňovat podle sezóny, sáhnout po čemkoliv, co vám zrovna roste na zahrádce nebo máte ve spíži.

Ingredience

  • 2 lžičky koriandru
  • 2 lžičky hořčičných semen
  • 1/2 lžičky celého černého pepře
  • 8 lžic javorového sirupu
  • 3 lžíce balsamica
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1/2 dýně hokkaido
  • 4 ks mrkve
  • 2 ks pastiňáku
  • 3 ks tuřínu
  • 4 ks šalotky
  • čerstvý koriandr
  • čerstvá petrželka
  • 10 lžic sezamového oleje
  • 1 lžička soli

Jak na to?

  1. Koriandr spolu s hořčičnými semínky a pepřem rozdrťte.
  2. V míse připravte marinádu: smíchejte javorový sirup, balsamico, olej, sezamová semínka, rozdrcené koření a sůl.
  3. Zeleninu očistěte, dýni zbavte semen. Dýni nakrájejte na proužky, mrkve rozkrojte podélně napůl, pastinák, tuřín a šalotku nakrájejte na čtvrtiny. Poté zeleninu polijte marinádou a dobře promíchejte.
  4. Zeleninu rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 40 minut na 180 °C. Během pečení zeleninu několikrát promíchejte. Ve chvíli, kdy bude měkká a zkaramelizovaná, je hotová. Nechte lehce vychladnout a podávejte posypanou čerstvými bylinkami. 

zdroj: www.countrylife.cz