Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Paprika

01.07.2013
Paprika
Paprika patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším zeleninám. Jí se syrová nebo tepelně upravovaná (plní se sýrem nebo masem), přidává se do salátů nebo ji některé hospodyňky i nakládají.
Paprika pochází původem ze Střední Ameriky, odkud se postupně rozšířila do celého světa. Již Indiáni v Kolumbových časech ji používali jako přísadu do jídla a opojných nápojů. Paprika je vlastně rod z čeledi lilkovitých. Existuje v nepálivé i pálivé formě, pálivá forma je obvykle označována jako chilli paprička.

 

Nejdůležitější látkou, která je obsažena v paprikách, je kapsaicin. Patří mezi rostlinné alkaloidy a způsobuje právě charakteristickou chuť u paprik. Je to látka lipofilní povahy (je rozpustný v alkoholu a tucích), způsobující pálení v ústech, v případě špatného trávení i velmi nepřijemné pálení v oblasti konečníku.

 

Množství kapsaicinu se liší v různých odrůdách papriky. Velké množství kapsaicinu obsahují pálivé (chilli) odrůdy, které byly díky tomu užívány v lidovém léčitelství. Kapsaicin našel využití i v moderním lékařství. K jeho nejdůležitějším účinkům patří to, že tiší bolest a stimuluje srdce (podporuje cirkulaci krve), působí ale rovněž i na štítnou žlázu (zvyšuje rychlost metabolismu). Rovněž stimuluje žaludeční sekreci a tím podporuje zažívání.

 

Vědci uvádějí i další řadu účinků – pomáhá snižovat hladinu krevního cukru, působí v prevenci aterosklerózy nebo pomáhá při podlitinách a hematomech. Zevně působí i jako derivans, díky čemuž se využívá i ve známých kapsicinových náplastech, které se vyrábějí již dlouhou dobu. Kapsaicin má zde hřejivý efekt a díky tomu dochází k uvolnění zatuhlého svalstva. Hřejivý efekt se dá použít u omrzlin či v případě podchlazení. Jeho pálivý efekt je využit i u pepřových sprejů určených k sebeobraně.

 

Z minerálních prvků obsahuje paprika sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek a mangan. Z vitamínů obsahuje vitamin C, D, E a vitaminy ze skupiny B (B6, B12, karoten, thiamin, ribofalvina a niacin). Díky obsahu karotenu podporuje lepší kvalitu zraku. U pálivých papriček zase uvádí, že obecně zvyšují obranyschopnost organismu.

 

Na závěr bych uvedl, že zkoumání pozitivního působení papriky a zejména její hlavní složky kapsaicinu na naše zdraví nekončí. Vědci zkoumají možnost pozitivního působení kapsaicinu u rakoviny prostaty, některé zdroje potvrzují pozitivní působení u osteoartrozy či v případě migrény nebo bolesti hlavy.

 

Celková nabídka přípravků obsahující papriku.


Související články:
Derivancia
Revoluční spalování tuků s chilli papričkami
Termogeneze
Kukuřice setá
Kapsaicin


01.07.2013
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživa


 
Zapomenutý objev německého držitele Nobelovy ceny
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Vladimír Kafka: „Nemoc je dluh lásky na sobě. Vlažnost nás pomalu zabíjí.“ – 1. část rozhovoru
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Vladimír Kafka: „Základem vyléčení je vytvořit si jasný obraz toho, kým chci být. Nemoc je reakce.“ – 2. část rozhovoru
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS