Papája obecná (Carica papaya)

V současnosti vzrůstá obliba různých exotických plodů. Jedním z nich je i papája. Papája je vlastně název rostliny, ale vžil se i pro plody. Sama papája, latinsky Carica papaya, je zajímavá tím, že je to jediný druh v čeledi Papájovité. Patří mezi teplomilné rostliny, což je už dáno oblastí původu, svoji vlast měla původně ve Střední Americe. Z ní se rozšířila do oblastí, které odborníci pojmenovali jako paleotropické. Paleotropická oblast se rozkládá na převážné části Afriky (s výjimkou severních a nejjižnějších okrajů), Indie, jižní Asie a Indonésie.

Papáju můžeme charakterizovat jako mohutnou bylinu s dřevnatějící lodyhou. Vzhledem k tomu, že může dosáhnout výšky až deseti metrů, připomíná strom, ale jeho skořicově zbarvený kmen neobsahuje dřevo, je dutý. Zajímavé je, že rostlina je také zdrojem latexu. Je prostoupena tzv. mléčnicemi, a pokud nařízneme kůru, vytéká latex. Latex se může získat i naříznutím nezralého plodu, což je také využíváno pro průmyslový sběr latexu z papáji. Je obsažený v pletivu téměř celé rostliny. Vrcholek rostliny je ozdoben růžicí opadavých žlutozelených listů.

Jejím plodem jsou velké bobule. Mohou mít různý tvar a velikost, mohou dosáhnout váhy až 10 kg. Vzhledově připomínají tykev. Uvnitř bobule je sladká a šťavnatá dužnina oranžové až červené barvy. Ve středu dužniny můžeme najít množství drobných kulatých šedočerných semen o průměru asi 5 mm, která jsou obalena průsvitným rosolovitým, jak označují botanici, míškem (arilem) sladkokyselé chuti. Sama o sobě mají semena palčivou až pepřovitou chuť a v bobuli se jich může nacházet až 1500. Nejvýznačnějšími obsaženými látkami jsou proteolytické enzymy, z nichž nejznámější je papain (dále je možno zmiňovat chymopapain). Tyto enzymy jsou obsaženy jak ve vytékajícím latexu, tak i ve zralých plodech. Tento enzym podporuje trávení a působí i protizánětlivě.

Papain je často v přípravcích kombinován s dalším proteolytickým enzymem, bromelainem, který se vyskytuje v ananasu. Kromě protizánětlivého působení mají i stimulační účinek na imunitu, pomáhají hojit rány, působí proti otokům a pomáhají zmírňovat bolest. Proto je můžeme najít i ve vícesložkovém volně prodejném léku Wobenzym. Jinak vzhledem k tomu, že se jedná o enzymy proteolytické a tudíž štěpící bílkoviny v potravě, pomáhají při velké škále trávicích potíží – špatném trávení, plynatosti, průjmu, zvracení a dalších. Je doporučován i jako doplněk léčby revmatismu.

Z ostatních přírodních látek lze uvést vitamín C, vitamín B6 (pyridoxin), beta karoten, riboflavin (B2), niacin (PP) a další. Plody obsahují kromě papainu ještě i další enzymy. Listy papáji obsahují například alkaloidy, glukozinoláty, saponiny nebo kyanogenní glykozidy.

Některé zdroje uvádějí, že podporuje také činnost slinivky, ale není to zatím jednoznačně ověřené. Semena papáji se používají v lidovém léčitelství k odčervování, ale mohou i těhotným ženám přivodit potrat (abortivní působení), proto by papáju neměly užívat těhotné ženy (ani ale kojící). Rovněž ji nesmějí konzumovat ani užívat ve formě přírodních přípravků pacienti s poruchou srážlivosti krve (užívající Xarelto, Warfarin a další podobné léky). U citlivých osob nelze vyloučit vznik alergické reakce.

 

Zpět nahoru