Papain

Papain patří mezi enzymy, který štěpí proteiny. Získává se z rostliny papaya a z některých dalších plodů frakcionováním, odstřeďováním a ultrafiltrací. Výnos je asi 100 g papainu ze stromu za rok. Čím je papája zralejší, tím obsahuje méně enzymu papainu. Hlavní zdroj tohoto enzymu, papaya pochází z vlhkého tropického pásma Střední Ameriky. Je to vytrvalá dvoudomá rostlina připomínající palmu. Strukturu stonku papáji vytvářejí jizvy po opadaných listech, listy jsou dlouze řapíkaté, velké, dlanitodílné, lesklé.

Mléko z rostliny papaya a její zelené plody obsahují dva proteolytické enzymy papain a chymopapain. Chymopapainu je v nich nejvíce, ale papain je dvakrát tak účinný. Díky své komerční hodnotě je papain zdaleka nejstudovanějším ze všech cysteinových enzymů. Jeho prostorová struktura je mimořádně stabilní; denaturuje při vyšší teplotě než živočišné enzymy, odolává denaturaci osmimolární močovinou a 70% ethanolem. Hydrolyticky štěpí peptidy, amidy i estery; v peptidovém řetězci nejlépe štěpí druhou peptidovou vazbu následující směrem k tzv. C-konci za zbytkem fenylalaninu. Čerstvě drcená semena poskytují  účinnou látku odborně nazývané aglykon glukotropaeolinu benzylu isothiokyanátu (BITC), který je bakteriostatický, bakteriocidní a fungicidní. Tento enzym se nachází v přirozeně vysoké koncentraci v dosud zelené slupce a v jádrech ovocného plodu. Má rovněž mírné, uklidňující účinky na žaludek a napomáhá trávení proteinů. Štěpí bílkoviny a patří do skupiny cystein-proteáz.

Zevně se využívá jako léčivo v alternativní medicíně, kde se mu připisují léčebné účinky při léčbě bércových vředů, a to především v jejich raném stádiu. Papain má také podle některých zdrojů nepatrně odbourávat fibrin z vnitřních stěn cév, což by mělo zamezovat vzniku trombóz. Rovněž údajně má také projasňující vliv na povrch zubů. Koncentrát z papayové peptidázy nebo papainu účinkuje endoproteolyticky a hydrolyzuje vazby peptidů, amidů a esterů na nichž se podílejí aminokyseliny arginin, lysin a fenylalanin. Optimální aktivita se pohybuje v rozmezí pH 6 – 7. Některé prameny uvádějí, že na enzymovém preparátu složeného z papainu byly prováděny klinické studie použití proteolytických enzymů v onkologii. Závěrem těchto studíi je to, že enzymová terapie může snížit nepříznivé účinky způsobené radioterapíi a chemoterapíi. Jsou zde také důkazy, že u některých druhů nádorů je možno prodloužit přežití. Je však nutné si uvědomit, že tyto informace jsou nepotvrzené a je třeba je podrobit dalšímu zkoumání.

Dále se používá k tenderizování “rozrušení” masa, jako součást tablet napomáhajících trávení, omezuje záněty. V kožním lékařství se používá při léčení ekzémů a nekros – neprogramovaná (patologická) smrt buňky, ke které dochází v důsledku nevratného narušení některé ze základních buněčných funkcí. Tento enzym má i řadu dalších použití. Používá se v kuchyni ke zjemnění rybího masa. Při vaření piva se papain používá k zamezení zkalení piva. V textilní technice se papain používá jako pomůcka k výrobě vlny a hedvábí, aby se zamezilo jejich plstnatění a scvrknutí.

 

Zpět nahoru