Panthenol – vitamin chránící vaši pleť

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Panthenol, též nepřesně kyselina pantotenová je vitamín z velké skupiny vitamínů B., má dvě formy, D a L, přičemž jsou zrcadlově obráceně. D-panthenol (dexpanthenol) je biologicky aktivní, L-panthenol je biologicky inertní. Při pokojové teplotě se Panthenol projevuje jako průhledná kapalina rozpustná ve vodě a alkoholu. Je označován jako provitamín B5. Nepřesně jako kyselina pantotenová (samotný vitamín B5) je označován proto, že je alkoholovým analogem této kyseliny. V organismu se po proniknutí kůží sliznice panthenol mění na kyselinu pantotenovou. Kyselina je pak vlastním nositelem účinku. Je součástí tzv. koenzymu A, který se účastní při základní přeměně cukrů, tuků a mnoha dalších látek našeho těla. Jako součást koenzymu A je kyselina pantothenová skutečnou křižovatkou řady chemických pochodů v těle. Účastní se metabolismu všech živin v těle. Nejbohatšími přírodními zdroji jsou játra, mléko, vejce a kvasnice.

Název kyseliny pantotenové je odvozený od řeckého slova “pantos – tj. všudypřítomný“. Vyskytuje se totiž ve všech tkáních našeho těla. V řadě kosmetických přípravků nebo doplňků stravy se můžeme setkat názvem “Panthenol”. Proto budu i nadále psát o panthenolu. V článku bych se rád věnoval jeho významu pro stav nejen naší pokožky, ale také vlasů a nehtů. Pokud ho nemáme dostatek, kůže ztrácí pružnost, rychleji stárne, praská a objevují se vrásky. Dochází také ke zhoršení stavu a větší lámavosti vlasů i nehtů. Panthenol působí regeneračně a hydratačně. Snadno se absorbuje do vrstev pod povrchem pokožky, kde se přeměňuje na kyselinu pantotenovou, jak bylo zmíněno.

Pokud bychom měli shrnout, tak se dá říct, že panthenol, že zlepšuje hydrataci pokožky tím, že změkčuje pleť, zanechává ji vyhlazenou a navrací její přirozenou rovnováhu. Dále také snižuje svědění pokožky, urychluje hojení u epidermálních ran (popáleniny, spáleniny, kousnutí hmyzem). Ve farmacii se používá se také při výrobě léků určených k léčbě akné a kožních skvrn. Rovněž pomáhá redukovat rozšířené cévky na pokožce. Důležité je také, že kontaktní alergie na tuto látku se vyskytuje velmi zřídka. Je také bezpečný pro těhotné a kojící ženy a malé děti.

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.