Palmový olej

Palmový olej je získáván z palmy olejné, latinsky Elaeis guineensis a patří k nejvíce rozšířeným rostlinným olejům. Tato palma pochází ze západní Afriky. Plod je tmavě-červené barvy velikosti velké švestky, roste ve velkých trsech, z nich každý může vážit až 40 kg. Každý plod obsahuje jediné semeno (jádro palmy). Olej je získáván z oplodí palem, nikoliv z jeho semen. Ze semen se připravuje jiný, tzv. palmojádrový olej, jehož složení je odlišné.

Jaké obsahuje přírodní látky?

Z vitamínů obsahuje vitamíny E, D, K a provitamín vitamínu A – beta karotenu. Rovněž obsahuje koenzym Q10. Beta karoten, vitamin E a koenzym Q10 patří mezi antioxidanty, které působí proti negativním vlivům tzv. volných radikálů z okolního prostředí.

Jejich funkcí je ochrana membránových lipidů před peroxidativním poškozením. Tyto lipidy jsou často cílem těchto volných radikálů, protože v buněčných membránách se nachází značné množství tuků s nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou přístupné k oxidaci kyslíkem. Takto poškozené nenasycené mastné kyseliny volnými radikály ztrácí původní vlastnosti a výsledkem je narušení integrity a funkce buněčných membrán.

Navíc vitamin E, který se v palmovém oleji ve formě tokonotrielů (jedna z rozpustných forem vitaminu E, známější je tokoferol) zabraňuje oxidaci LDL (low density lipoprotein neboli lidově “zlý” cholesterol), dále snižuje srážení krevních destiček a vytváření trombů. Zabraňuje také tvorbě cholesterolu a působí na snižování hladiny triglyceridů v krvi.

Bohužel, ale palmový olej má také jistou nevýhodu. Tím, že obsahuje nasycené mastné kyseliny, které sice zlepšují vstřebávání obsažených vitamínů, ale na druhé straně mohou podpořit ukládání tuku a možnost vzniku aterosklerózy. Jsou to zejména kyselina palmitová a laurová. Dochází tak jistému paradoxu – zatímco obsažený vitamin E působí proti vzniku vyšších hladin cholesterolu, tyto kyseliny ji naopak podporují.

Tím se liší od jiných rostlinných olejů, zejména od u nás produkovaných, jako je lněný, slunečnicový, řepkový nebo pupalkový, či středozemní olivový. Tyto oleje podporují, prospívají a působí i jako prevence mnoha chorob, naproti tomu se palmový olej podobá působení sádla ve stravě.

V kuchyni je ovšem jeho použití mnohostranné. Používá se zejména na smažení – snáší vysoké teploty a nepřepaluje se. Obsažené karoteny mu dávají zlatavou barvu, kterou získávají i na něm smažená jídla. Pro výrobce potravin je výhodou, že pomalu oxiduje (má tudíž vyšší trvanlivost v potravinách). Dá se použít i při smažení i fritování. Můžeme ho najít ve směsných stolních olejích, margarínech, slaných i sladkých sušenkách, v čokoládě, nugetě, instantních polévkách, bramborových lupínkách a v mnohých dalších potravinách. Využívá se i jinak – může být součástí mýdel či jiných kosmetických produktů.

Roli hraje i etická stránka získávání tohoto oleje. Zejména v Asii a Indonésii jsou káceny tropické pralesy, aby se na jejich místě mohly vybudovat plantáže palmy olejné. Aktivisté tedy doporučují, pokud ho už používáme, měl by být z certifikovaných plantáží.

 

Zpět nahoru