prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Palmový olej

03.10.2015
Palma olejná

Palmový olej je získáván z palmy olejné, latinsky Elaeis guineensis a patří k nejvíce rozšířeným rostlinným olejům. Tato palma pochází ze západní Afriky. Plod je tmavě-červené barvy velikosti velké švestky, roste ve velkých trsech, z nich každý může vážit až 40 kg. Každý plod obsahuje jediné semeno (jádro palmy). Olej je získáván z oplodí palem, nikoliv z jeho semen. Ze semen se připravuje jiný, tzv. palmojádrový olej, jehož složení je odlišné.

Jaké obsahuje přírodní látky?

Z vitamínů obsahuje vitamíny E, D, K a provitamín vitamínu A - beta karotenu. Rovněž obsahuje koenzym Q10. Beta karoten, vitamin E a koenzym Q10 patří mezi antioxidanty, které působí proti negativním vlivům tzv. volných radikálů z okolního prostředí.

 

Jejich funkcí je ochrana membránových lipidů před peroxidativním poškozením. Tyto lipidy jsou často cílem těchto volných radikálů, protože v buněčných membránách se nachází značné množství tuků s nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou přístupné k oxidaci kyslíkem. Takto poškozené nenasycené mastné kyseliny volnými radikály ztrácí původní vlastnosti a výsledkem je narušení integrity a funkce buněčných membrán.

 

Navíc vitamin E, který se v palmovém oleji ve formě tokonotrielů (jedna z rozpustných forem vitaminu E, známější je tokoferol) zabraňuje oxidaci LDL (low density lipoprotein neboli lidově “zlý” cholesterol), dále snižuje srážení krevních destiček a vytváření trombů. Zabraňuje také tvorbě cholesterolu a působí na snižování hladiny triglyceridů v krvi.

 

Bohužel, ale palmový olej má také jistou nevýhodu. Tím, že obsahuje nasycené mastné kyseliny, které sice zlepšují vstřebávání obsažených vitamínů, ale na druhé straně mohou podpořit ukládání tuku a možnost vzniku aterosklerózy. Jsou to zejména kyselina palmitová a laurová. Dochází tak jistému paradoxu - zatímco obsažený vitamin E působí proti vzniku vyšších hladin cholesterolu, tyto kyseliny ji naopak podporují.

 

Tím se liší od jiných rostlinných olejů, zejména od u nás produkovaných, jako je lněný, slunečnicový, řepkový nebo pupalkový, či středozemní olivový. Tyto oleje podporují, prospívají a působí i jako prevence mnoha chorob, naproti tomu se palmový olej podobá působení sádla ve stravě.

 

V kuchyni je ovšem jeho použití mnohostranné. Používá se zejména na smažení - snáší vysoké teploty a nepřepaluje se. Obsažené karoteny mu dávají zlatavou barvu, kterou získávají i na něm smažená jídla. Pro výrobce potravin je výhodou, že pomalu oxiduje (má tudíž vyšší trvanlivost v potravinách). Dá se použít i při smažení i fritování. Můžeme ho najít ve směsných stolních olejích, margarínech, slaných i sladkých sušenkách, v čokoládě, nugetě, instantních polévkách, bramborových lupínkách a v mnohých dalších potravinách. Využívá se i jinak - může být součástí mýdel či jiných kosmetických produktů.

 

Roli hraje i etická stránka získávání tohoto oleje. Zejména v Asii a Indonésii jsou káceny tropické pralesy, aby se na jejich místě mohly vybudovat plantáže palmy olejné. Aktivisté tedy doporučují, pokud ho už používáme, měl by být z certifikovaných plantáží.

 

Celková nabídka přípravků obsahující palmový olej.


Související články:
Lněný olej
Rostlinné oleje
Olivový olej
Výroba palmového oleje
Jak poznat palmový olej ve výrobcích?
Palmový olej, co je vůbec zač?


03.10.2015
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživa


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS