Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Ovocný ocet

25.11.2017
Ocet

V nabídce prodejen potravin specializujících se na zdravou výživu se můžeme setkat v nabídce i ovocným octem. Jaký je vlastně ovocný ocet?

Ovocný ocet je oblíbený pro svoji jemnou a zajímavou chuť. Tato chuť je dána tím, že kromě kyseliny octové obsahuje ještě minerální látky a přebírá aroma i zabarvení od suroviny použité k jeho výrobě. Ovocný ocet vzniká kvašením roztoků obsahujících cukr za vzniku alkoholu, který se za přístupu vzdušného kyslíku oxiduje dál na ocet. Můžeme se setkat s vinným, rýžovým, kokosovým, malinovým nebo octem z granátových jablek a ze švestiček umeboshi. Nejznámější je ocet jablečný.

 

Jablečný ocet

Jablečný ocet se získává z rozdrcených zkvašených jablek, získává tak z jablek důležité látky. Dá se připravit i tzv. divoký ocet z jablečných slupek. V takovém případě by se ale nemělo jednat o chemicky ošetřená jablka. Opravdu kvalitní jablečný ocet (má žlutou až nahnědlou barvu) se během výroby nesíří, takže si zachovává své živé kultury typické pro tento produkt. Ocet vyrobený z celých jablek obsahuje kyselinu maleinovou. Kyselina maleinová z jablek pozitivně ovlivňuje naše trávení.

 

Jaké je jeho použití?

Na rozdíl od průmyslově vyráběného octa se dá použít při přípravě řady receptů v naší kuchyni. Jako příklad lze uvést dresink do salátů, omáček nebo marinád. Dá se použít také při tzv. deglazování šťáv - tato technika z pekáče odstraňuje všechny karamelizované masové šťávy. K samotnému deglazování se dá pekáč na hořák, přidá se trochu vývaru nebo vína a pozvolna se míchá, aby se karamelizované kousky pěkně rozpustily. Tuto šťávu je pak možno přidat do připravované omáčky. Dá se použít i v kombinaci s měkkým ovocem (maliny, jahody). Výborně dochucuje rovněž maso, pečeni a dušené pokrmy.

 

Má jablečný ocet význam pro zdraví?

Ano, uvádí se, že pomáhá k očištění krevního oběhu a snížení hladiny cholesterolu v krvi. Znalci jablečného octa doporučují si připravit ráno nápoj z jablečného octa a medu (2 lžíce přírodního jablečného octa, půl litru mléka a 1 lžíce medu). Takto vyrobený nápoj se má postupně popíjet během dne. Jeho pití má přispívat k celkové detoxikaci organismu.

 

Ovocný ocet naleznete v naší nabídce.


Související články:
Vinný ocet
Jablečný ocet – účinný pomocník nejen při hubnutí
Síla podzimního ovoce


25.11.2017
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Mozkové vlny: Která hladina vědomí je pro zdraví nejlepší?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
5 tipů pro každodenní detoxikaci
Nízký krevní tlak
Hroznové víno – zásobárna přírodních látek
Očista tlustého střeva pomocí přírodních látek
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou

185,- Kč

185,- Kč

108,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS