Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Ovesné vločky

13.12.2006
Žaludek ocení, že může konečně zpracovávat něco zdravého, tělu prospěšného, lehce stravitelného a přitom chutného. Tak mu udělejte radost! Ovesné vločky jsou ceněny především pro svůj obsah bílkovin, tuků, minerálních látek, vitaminů skupiny B, vápník, železo, fosfor a lecitin. Ovesné vločky se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek. Skládají se přibližně ze 66,5 % sacharidů, 14,4 % bílkovin a 6,8 % tuku.

Oves je ze všech obilnin nejmladší, až v raném středověku jeho přednosti objevili Slované. Dnes se ve střední Evropě pěstuje kolem 50 druhů ovsa. Lidoví léčitelé oves doporučují nejenom jako chutné jídlo, ale také jako lék. Pomáhá při léčbě krčních problémů, prsních chorobách, žaludečních potížích, při léčbě kožních ekzémů. Je vhodný pro celkové posílení organismu, při rekonvalescenci. Oves také účinně snižuje hladinu cholesterolu.

 

Lecitin, který ovesné vločky obsahují, je důležitý pro výživu nervů. Oves je bohatým zdrojem vlákniny, díky čemuž pomáhá předcházet zácpě a udržuje správnou činnost tlustého střeva. Zmírňuje riziko vzniku srdečních chorob a infarktu, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy, posiluje organismus při vyčerpání a únavě. Je výbornou potravinou pro diabetiky, protože stabilizuje krevní cukr.

 

Z ovesných vloček lze připravit spoustu pokrmů, kaše, polévky, slané i sladké nákypy.

 

Ovesná kaše
V jednom litru osolené vody vaříme 15 dkg vloček asi po dobu 25 minut. Můžeme ochutit medem, zavařeninou, čerstvým ovocem, skořicí, hrozinkami, a pokud nemáme zrovna chuť na sladké, můžeme vločky posypat osmaženou cibulkou.

 

Chuťovka z ovesných vloček
Velmi jednoduchá a rychlá příprava – lehce opražíme ovesné vločky společně s lískovými oříšky.

 

Ovesné vločky s kmínem
Kmín zamícháme do ovesných vloček, přidáme vodu a necháme odležet přes noc. Ráno pak uvaříme obvyklým způsobem.

 

Sladké vločky
Vločky uvaříme s hrozinkami a sušenými švestkami a posypeme kokosem.

 

Pochoutka k televizi
Lehce opražené vločky smícháme s oříšky, mandlemi, sezamovými semínky a sójou a pojídáme k vínu nebo při večerním sledování televize.


Související články a videa:
Stručná celozrnná BIO kuchařka - Špalda
VIDEO: Funkční potraviny pro zdraví
Oves bezpluchý
Ovesné vločky, energie sbalená na cesty
Vločkové kopečky


13.12.2006
autor: Hana Křenková
další články v rubrice: Výživa


 
Priessnitzův obklad
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Jak vyčistit ucpané cévy?
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Hemofilové nákazy
Proč je dobré vystavovat se nepohodlí a diskomfortu
Zdravé vánoční cukroví
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Červený čaj neboli Pu-Erh
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Přetrhejte mentální vazby s nemocí. A uzdravte se…

15,- Kč
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS