Osvěžující letní dezerty

letni dezert

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Léto je období, kdy si jednoduše více hrajeme, zkoušíme, neboť škála možností se díky postupně dozrávajícímu ovoci a zelenině neustále rozšiřuje. V létě tíhneme k jednodušším formám pokrmu, což je zcela přirozené, neboť tělo je třeba více ochladit.

Horké polévky, zázvorové nápoje, pečené maso, to vše by nás ještě více zahřálo. Namísto toho lehké saláty, jednoduché ovocné dezerty, bylinkové limonády, to vše přinese kýžený pocit uvolnění a pohody. Proto přes léto konzumujme co nejvíce čerstvého, abychom načerpali životodárné enzymy, vitamíny v podobě antioxidantů, případně minerály, kterých je v plodech hojné množství. A každý den, bude-li to jen trošku možné, vystavme kůži slunci, abychom vstřebali cenný vitamín D, který si tělo zvládne uložit do zásob.

Dlouho jsem přemýšlela, jak pojmout tento článek, protože léto, to nejsou pouze saláty a osvěžující limonády, ale také nejrůznější dezerty, které přímo vybízejí k tomu, abychom do nich zakomponovali co nejvíce šťavnatého ovoce. Pojďme se společně naučit několik snadných, odlehčených dezertů, které nás v průběhu horkého léta pomohou zbavit otoků, stabilizují hladinu krevního cukru, doplní minerální látky a navíc, zanechají velmi příjemný pocit lehké sladkosti, kterou netřeba ničím jiným zajídat. Základem nám budou chia semínka, avokádo, oříšky, datle, vanilka a nejrůznější ovoce, které lze krájet, mrazit, mixovat a namáčet, abychom uchystali co nejlákavější moučník.

Chia semínka

O pokladu Aztéckých běžců jste jistě četli již mnohé. Jedná se o semínka, která ve 100 g ukrývají zhruba 22 g bílkoviny, minimum sacharidu a velmi kvalitní tuk. Mimo to disponují širokou škálou minerálních látek. Ať tak či tak, pokud bych vedle chia semínka postavila to naše české konopné, spíše bych upřednostnila jej, nicméně, z konopného semínka pudink neuchystáme. Konopné si tedy ponechme do salátu, případně k přípravě veganské formy mléka a drobnější chia semínko pak do nejrůznějších pudinků, které se dnes společně naučíme.

Vanilkový chia pudink s jahodami a banánem

  • 4 pl chia semínek
  • mléko dle potřeby, používám mandlové
  • vanilka v prášku
  • 1 čl medu
  • 1 banán
  • rybíz
  • jahody
  • mandle na ozdobu

Chia semínka nasypeme do misky, zalijeme mlékem, dochutíme vanilkou a medem, necháme nabobtnat, občas zamícháme. Jakmile směs zhoustne, posypeme rybízem, poklademe plátky banánu a dozdobíme jahodami. Na závěr dekorujeme plátky mandlí. Pudink disponuje velmi nízkým glykemickým indexem. Díky hydrofilnímu charakteru semínek odvodňuje, je lehce stravitelný, jemně čistící, zasycujíc. Doporučuji při redukční dietě, v těhotenství, při ledvinové nedostatečnosti, diabetu, v dětském jídelníčku.

Avokádo

O avokádu také netřeba psát statě. Každý, kdo jej alespoň jednou ochutnal, propadl kouzlu vyváženého bylinkového guacamole, nebo právě dezertům, které lze doslova během několika vteřin uchystat. Avokádo řadíme mezi tučnější druh ovoce, jež pod svou zelenou či černou slupkou ukrývá poměrně velkou pecku, ale také lehce vstřebatelné železo, hořčík, draslík, měď či fosfor. Díky přítomnému tryptofanu zklidňuje rozbouřené nervy, pocity zmaru, smutku, méněcennosti. Díky kvalitnímu tuku zasytí, v dezertech pak snižuje glykemický index výsledného pokrmu. Jedná se sice o exotický plod, nicméně je tak zajímavý, že jsem nemohla nezařadit jeden výtečný avokádový pudink, který si s sebou opět nese jemnou banánovou chuť.

Avokádový pudink s banánem

  • 1/2 zralého avokáda
  • 2 menší banány
  • 2 PL karobového prášku (Karob)
  • broskve či meruňky na ozdobu
  • jahody

Avokádo oloupeme, vložíme do mixéru, přidáme banán, karobový prášek a umixujeme v hladký krém. Nalijeme do misky, dozdobíme meruňkami a jahodou. Lze pojmout jako výtečnou dopolední svačinku.

Máme-li sušičku

Pro ty, kteří mají sušičku a opravdu zbožňují banány, mám jeden skvělý letní tip, jak uchystat neodolatelný dezert, jež uspokojí i nejnáročnější rozmlsané jazýčky. Řeč bude o banánové palačince, kterou si naplníme zmrzlinou z lesních plodů.

Banánová palačinka s borůvkovo malinovou náplní

  • 1 zralý banán
  • 30 g borůvek
  • 30 g malin
  • 3 jahody
  • 20 g namočených kešu oříšků

Banán umixujeme, nalijeme přes kulatou formu na sušící plát a sušíme dle programu. Jakmile je hotovo, sloupneme a připravíme k plnění. Kešu oříšky, které jsme si namočili předem, umixujeme na jemný krém. Do něj zamixujeme zmražené lesní ovoce. Touto krémovou zmrzlinovou směsí naplníme banánovou palačinku. Palačinky si můžeme připravit i do zásoby a poté dle potřeby plnit tvarohem, džemem, kousky ovoce…

Agar

Preferujete-li skutečně odlehčené a osvěžující dezerty, možná vás agar nadchne stejně jako mě. Ve skutečnosti se jedná o druh mořské řasy, která se suší a povětšinou namele na velmi jemný prášek, jenž se pak přidává jako želírující látka k nejrůznějším dezertům. I zde nacházíme kvalitativní rozdíly, pokud bude možné, namísto prášku upřednostněme vločky. Jejich proces přípravy je sice náročnější, oproti bělenému prášku si však řasa zachovává vyšší procento užitné složky. Navíc, není zatížena anorganickými bělícími rozpouštědly, které se u levnějších forem agaru používají.

Z výživového hlediska patří agar mezi velmi zajímavé ingredience. Oproti jiným řasám obsahuje sice minerálů méně, stále jich však zůstává poměrně dostatek. Zmiňme například železo a vápník, dále také celulózu, která patří mezi nerozpustné druhy vlákniny, čímž lze agarové dezerty, pokud je výrazně nedoslazujeme, zařadit na seznam diabetického či redukčního stravování. Příprava agaru je velmi snadná, netřeba se bát. Níže vám předkládám osvědčený recept.

Agarový dortík s pomerančovo mangovým nádechem

  • 1 pl agaru
  • 200 ml čerstvě odstředěné pomerančové šťávy
  • 1 mango
  • 100 ml vody
  • čerstvé ovoce na ozdobu

V pomerančové šťávě a vodě rozmícháme agar, přidáme umixované mango a povaříme. Jakmile začne houstnout, nalijeme do připravených misek a necháme ztuhnout. Dozdobíme čerstvým ovocem. Toužíme-li po mléčné chuti, lze do agarové směsi přimíchat také mandlové mléko a zkombinovat s medem a rozmixovaným banánem.

RAW dezert

Na závěr jsem vybrala jeden smeta-novější dezert, který je seskládán dle principů RAW a zároveň udělá parádu na nejednom letně prostřeném stole. Že jste nikdy RAW dezerty nechystali? Žádný strach, jedná se o nejsnazší dezerty vůbec :- )

RAW borůvkovo pomerančový cheesecake

Korpus:

  • 1 hrneček mandlí
  • 2 hrnečky datlí
  • vanilka

Krém:

  • 3 hrnečky kešu oříšků
  • 3/4 hrnečku čerstvě odšťavňované pomerančové šťávy
  • Bio pomerančová kůra
  • 100 g medu
  • 1/2 hrnečku kokosového oleje
  • 3 pl citrónové šťávy

Borůvková vrstva:

  • 2 hrnečky borůvek
  • 1/4 hrnečku pomerančového krému

Nejprve umixujeme mandle s datlemi a vanilkou. Z výsledné směsi musí jít utvořit kulička. Pokud se drolí, přidáme ještě datle a opět umixujeme. Následně směs zatlačíme do dortové formy a vytvoříme tak souvislý korpus. Kešu umixujeme s pomerančovou šťávou, kůrou, medem, rozpuštěným kokosovým olejem a citrónovou šťávou. Z výsledné směsi oddělíme 1/4, kterou necháme na poslední vrstvu, zbytek nalijeme na korpus a necháme vychladit. Na závěr umixujeme borůvky s částí oddělené směsi, vrstvíme na dort a celé necháme dobře zatuhnout.

Nechť je naše léto plné chutí a vůní. A co půjde, uchovejme na zimu…