Ostružiny na sklonku léta

ostruziny na sklonku leta

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Když se řeknou ostružiny, většina z nás si vybaví misku plnou černých plodů, které ukrývají nejednu léčivou látku, jež povzbudí mnohdy zkoušený imunitní systém, hezkou porci vlákniny a sladkou šťávu, jež doslova z tohoto drobnějšího ovoce prýští. Na mysl vytanout též pichlavé ostružiníky na zahrádkách či v lese, což je ještě více a lepší, neboť příroda, moudrý hospodář, vyživí půdu nejlépe jak dovede. Divoce rostoucí keře a stromy budou vždy disponovat mnohem větší silou nežli dřeviny, které jsou pěstovány „uměle.“ Samozřejmě, ne vždy se poštěstí navštívit les, občas jsme obestřeni pevnou krustou povinností, pokud se však povede, čiňme tak co nejvíce, neboť les, to je energie nabitá léčivými terpeny, tichými stezkami zvěře, a právě drobnými lesními plody, ať už hovoříme o borůvkách, malinách, brusinkách či zmiňovaných černých ostružinách. Též se tu můžeme setkat s dřínkami, bezinkami, okraje lesů zdobí pak jeřabiny. A máme-li štěstí, na cestě nás pozdraví vzácný celík zlatobýl.

Co vše nám nabídnou slaďoučké ostružiny?

Věřili byste, že ostružiníků existuje na tisíc? To je cifra, viďte. Je tomu však přesně tak. Ostružiníky jsou právoplatné keře opatřené trny, které řadíme do čeledi růžovitých. Plody o velikosti 1,5 centimetru nejsou ani tak bobulemi, jako právě souplodím peckovic, které obývají vyklenuté květní lůžko. A tyto peckovice se pak spojují v jednu šťavnatou ostružinu. Stejně, jako i příbuzné maliny, budou ostružiny dobrým zdrojem vlákniny, které zde najdeme zhruba 4 g na 100 g ovoce. Mimo to obsahují pěkné množství draslíku, vápníku, hořčíku, též nějaké železo, vitamín C (zhruba 17 mg na 100 g), vitamíny skupiny B, jakožto i barviva, jež ostružiny barví do odstínu tmy. Významný je obsah pterostylbenu, který má dar snižovat cholesterol. Přítomné antokyaniny pak zlepšují zrak, mozkové funkce a chrání před makulární degenerací.

Ostružiny ukrývají také třísloviny, které pomáhají při léčbě průjmu, chorobách trávicího traktu, zastavují krvácení, působí jako diuretikum. Vyznačují se též protizánětlivým a antiseptickým účinkem.

Ostružiny mají poměrně nízkou energetickou hodnotu, výtečně se tedy hodí do redukčního jídelníčku. Pro svůj přijatelný obsah sacharidů je zbožňují také nízkosacharidové způsoby stravování. Osobně je pak doporučuji všem, kteří potřebují vyladit jídelníček, trápí je zácpa, jež je způsobena nedostatečným příjmem vlákniny ve stravě. Pro svůj výborný obsah minerálních a protizánětlivých látek je také doporučuji jako skvělou anti aging potravinu.

A jak naložit s ostružinami v kuchyni?

Protože obsahují poměrně dost vody, ostružiny je třeba zpracovat krátce po sběru. Využijeme-li je začerstva, dozdobme jimi nejrůznější moučníky, palačinky, pudinky či zmrzliny. Přidávejme je do sladkých tvarohových pomazánek, chystejme z nich nanuky, zpříjemněme si jimi voňavou snídaňovou kaši. Osobně jich také hezkou řádku zamrazuji, to abychom si je mohli přidávat do palačinek i uprostřed prostuzeného prosince. Lze je též zavařit, nakombinovat s broskvemi či hruškami, lze je též promísit s kakaem a cukrem, svařit a zavařit, jako výtečnou, chutí oplývající pomazánku. Má babička z nich připravovala likéry, kdy ostružiny pasírovala, odebírala jejich šťávu, aby ji následně promísila s alkoholem, vanilkou a něco cukru. Já osobně z nich chystávám sladkou hutnou šťávu, která se rovněž pasíruje, svaří s kořením, cukrem, to, aby bylo něco dobrého a voňavého do čaje, až udeří mrazy a ojíněná krajina se jen pomalu bude probírat ze snů.

Využít můžeme také list

Ostružiník, maliník, jahodník, borůvčí, to vše jsou úžasné dary přírody, které můžeme zpracovat na léčivý čaj. Pro farmaceutické účely sbíráme mladé, svěží listy všech ostružiníků. Na jejich sběr se vydáváme v průběhu června, července. U křovin, které jsou prořezány, a tedy ani v srpnu ještě neženou do plodu, sbíráme list i na sklonku srpna. Sběr doporučuji provádět v rukavicích, protože málokterý keř píchá tak moc, jako právě ostružiník. List sušíme na slunci, abychom jej pak dosušili při pokojové teplotě, ve stínu, případně v sušičce k tomuto účelu určené.

Listy působí mírně svíravě, protizánětlivě, stejně jako plod, i ony jsou výtečným pomocníkem při průjmech. Nálev se hodí při rekonvalescenci, jako posilující prostředek, léčí střevní neduhy, akutní, dokonce i chronické žaludeční potíže, můžu jej doporučit též při kašli.

Nálevem lze také kloktat zanícenou ústní dutinu, případně jej rozptýlit ve vodní lázni, která následně uleví od kožních nemocí, urychlí hojení zanícených ran. Mladé lístky se často s oblibou fermentují, kdy vznikají nápoje čajové chuti.

List ostružiníku, stejně jako i jahodník či maliník, lze popíjet dlouhodobě, často se vkládají do směsí běžně nabízeného, konzumního čaje.

  • Osobně list maliníku přidávám do čaje na podporu imunity, který pak vypadá následovně:
    50 g natě třezalky tečkované, 50 g listu jahodníku, 30 g listu ostružiníku, 10 g listu borůvčí, 5 g jalovčinek, 5 g oddenku kozlíku

Bylinky smísíme, odebereme 2 polévkové lžíce, zalijeme 500 ml vody a směs přivádíme k varu, abychom ji vařili asi 5 minut. Následně ji necháme 15 minut odpočinout. Pijeme na lačno, v období chřipkové zátěže, případně k jarní očistě. Čaj svými povzbuzujícími účinky dokáže pomoci při vleklé únavě.

Tak tedy, ať už se vydáte na sběr listu či plodu, přeji vám příjemnou zábavu a nezapomeňte, souběžně s ostružinami lze sbírat první dozrálé bezinky, jeřabiny a mnohé pozdně letní plody, jako jsou trnky a švestky, hrušky a jablka. Přeji tedy příjemný sklonek prázdnin.

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.