Oříškové semifreddo

cm oriskove semifredo

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Pro ty, kteří neví, co je semifreddo, tak je to taková skoro zmrzlina! Díky sněhu z cizrny je krásně nadýchané a nemusí se během mražení promíchávat. Díky vanilce, ořechům a javorovému sirupu krásně voňavé.

Porce 1300 ml Čas přípravy 40 minut + 5 hodin mražení

 

Potřebujeme

Postup:

  1. Připravte si máslo z vlašských ořechů: nejdříve v troubě ořechy opražte, trvá to asi 10 minut při 180 °C. Ještě teplé ořechy dejte do sekací nádoby a rozmixujte na ořechové máslo.
  2. V hrnci promíchejte metličkou ovesnou smetanu s hraškou a vanilkou a za občasného míchání vařte 20 minut přikryté poklicí. Poté směs smíchejte s ořechovým máslem, javorovým sirupem a nechte vychladnout.
  3. Z nálevu z cizrny vyšlehejte sníh natolik tuhý, aby držel v míse, když ji otočíte dnem vzhůru. Poté přidejte cukr a ještě alespoň 5 minut šlehejte, tak aby ve sněhu nebyly cítit krystalky cukru. Sníh bude ještě pevnější, nebojte se přešlehání.
  4. Poté sníh opatrně smíchejte s ořechovým krémem a vše přelijte do vhodné nádoby. Může jít o silikonovou formu, ze které „cihličku“ nakonec vyloupnete. Jinak formu vyložte potravinářskou fólií, po zmražení pak semifreddo jednoduše vytáhnete. Dejte zamrazit alespoň na 5 hodin.
  5. Před krájením nechte semifreddo 15–20 minut odpočinout při pokojové teplotě. Můžete zdobit rozpuštěnou čokoládou a mletými ořechy.

Tipy

*pro bezlepkovou verzi použijte sójovou nebo rýžovou smetanu

*hraška nahradí vejce

Oříškové semifreddo