Oříškové semifreddo

Pro ty, kteří neví, co je semifreddo, tak je to taková skoro zmrzlina! Díky sněhu z cizrny je krásně nadýchané a nemusí se během mražení promíchávat. Díky vanilce, ořechům a javorovému sirupu krásně voňavé.

Porce1300 mlČas přípravy40 minut + 5 hodin mražení
Potřebujeme

Oříškové semifreddo

Postup:

  1. Připravte si máslo z vlašských ořechů: nejdříve v troubě ořechy opražte, trvá to asi 10 minut při 180 °C. Ještě teplé ořechy dejte do sekací nádoby a rozmixujte na ořechové máslo.
  2. V hrnci promíchejte metličkou ovesnou smetanu s hraškou a vanilkou a za občasného míchání vařte 20 minut přikryté poklicí. Poté směs smíchejte s ořechovým máslem, javorovým sirupem a nechte vychladnout.
  3. Z nálevu z cizrny vyšlehejte sníh natolik tuhý, aby držel v míse, když ji otočíte dnem vzhůru. Poté přidejte cukr a ještě alespoň 5 minut šlehejte, tak aby ve sněhu nebyly cítit krystalky cukru. Sníh bude ještě pevnější, nebojte se přešlehání.
  4. Poté sníh opatrně smíchejte s ořechovým krémem a vše přelijte do vhodné nádoby. Může jít o silikonovou formu, ze které „cihličku“ nakonec vyloupnete. Jinak formu vyložte potravinářskou fólií, po zmražení pak semifreddo jednoduše vytáhnete. Dejte zamrazit alespoň na 5 hodin.
  5. Před krájením nechte semifreddo 15–20 minut odpočinout při pokojové teplotě. Můžete zdobit rozpuštěnou čokoládou a mletými ořechy.

Tipy

*pro bezlepkovou verzi použijte sójovou nebo rýžovou smetanu

*hraška nahradí vejce

Zpět nahoru