Ořechy a oříšky – co obsahují a jak jsou významné pro naše zdraví

ořechy e1592217851509

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Ořechy a oříšky patří mezi zdánlivě nenápadné potraviny, často oblíbené na konzumaci při konverzaci ve společnosti nebo při sledování televize. Ale představují také velký zdroj přírodních látek, které jsou v mnoha ohledech užitečné pro naše zdraví. V tomto článku bych rád zmínil některé z nich a připomenul, proč mohou být pro nás užitečné. Podíváme se podrobně na nejznámější druhy ořechů, které mohou být skvělá, chutná a výživná svačinka do batohu či kabelky.

Mandle

Mandle jsou velmi oblíbenou pochoutkou mezi ořechy. Obsahují velké množství minerálů – hlavně fosforu, hořčíku a vápníku, stopových prvků a jsou zdrojem kvalitních bílkovin. Můžeme v nich najít velké množství vitamínu E a dalších antioxidantů.

Benefity vitamínu E v mandlích

Vitamin E je vlastně souhrnný název pro skupinu látek označovaných jako tokoferoly. Vyskytují se ve čtyřech formách – alfa, beta, gama a delta. Nejúčinnější a tudíž nejvyužívanější je alfa-forma. Vitamin E má výrazné antioxidativní vlastnosti, což znamená, že zabraňuje vzniku toxických oxidačních produktů a volných kyslíkových radikálů, které působí negativně na organismus. Může pomoci předcházet ateroskleróze (zesílení stěn artérií vzhledem k nánosům tuků a minerálů).

Dále tímto účinkem rovněž posiluje imunitní systém. Vitamín E se používá jako doplněk léků pro léčení Parkinsonovy nemoci, ale vitamín sám o sobě tuto nemoc není schopen léčit. Vitamín E je užíván v této nemoci vzhledem k porušení nervových buněk, které mohou být vyvolány volnými radikály. Lékaři ho dále doporučují jako doplněk při léčbě ženské neplodnosti.

Antioxidanty jsou látky, které omezují aktivitu kyslíkových radikálů, tím že buď zabraňují jejich vzniku, nebo je mění do méně či vůbec reaktivní podoby. Kyslíkový (někdy se setkáme s označením volný) radikál je vysoce reaktivní částice. Vynecháme-li odbornou chemickou terminologii, můžeme říci, že řada z těchto částic může poškodit naše zdraví (některé z nich naopak působí pozitivně). To, co mohou způsobit, stále vědci zkoumají, ale lze říci, že jejich nadměrné množství v těle se může podílet na vzniku nádorových onemocnění, Alzheimerovy nemoci či aterosklerózy. Antioxidanty omezují procesy oxidace v organismu a tím i aktivitu těchto radikálů. Více si o antioxidantech přečtěte v našem komplexním článku.

Mandlový olej v péči o pleť i do kuchyně

Z mandlí se také získává mandlový olej. Obsahuje vitaminy A, E, minerály křemík, zinek, hořčík, draslík, sodík, vápník, mangan, železo, chrom, fosfor, selen a lecitin. Dále kyselinu olejovou, linolovou, palmitovou a kristovou, sacharózu a asparagin. Má jemnou oříškovou chuť a charakteristickou vůni (používá se v kuchyni). Patří k nejpoužívanějším olejům při aromaterapeutických masážích a je důležitou složkou kvalitních masážních a tělových olejů. Je to také péče vhodná pro suchou a podrážděnou pokožku, i pro krásné vlasy a nehty.

Mandle také obsahují vlákninu. Vláknina je vlastně směs polysacharidů, kterou náš žaludek neumí (nebo jen částečně) strávit. Pomáhá při zácpě a je vhodným doplňkem při dietě.

Lískové ořechy

Lískové oříšky jsou plody keře lísky obecné, latinsky Coryllus avelllana. Tento keř patří do čeledi lískovitých. Původem pochází z regionu Kampánie v Itálii, kde je pěstován již od starověku. Líska obecná je rozložitý keř, který dorůstá výšky až čtyř metrů.

Lískové oříšky jsou dobrým zdrojem tuků, bílkovin, vitaminu B1, B6 a minerálů (zejména vápníku, fosforu, hořčíku a manganu).

Podpora metabolismu i trávení

Vitamin B1 (thiamin) je důležitý pro náš organismus, pro činnost některých enzymů. Hraje roli při štěpení cukrů a škrobů (štěpením těchto látek vzniká energie, kterou potřebujeme). Je významný pro normální činnost svalů, nervového systému a srdce.

Vitamin B6 (pyridoxin) má důležitou úlohu v aktivitách mnoha enzymů. Hraje významnou roli při rozkladu a zužitkování bílkovin, cukrů a tuků z potravy, ale také při uvolnění zásob cukrů v játrech a svalech a jejich přeměnu na energii. Je také důležitý při tvorbě vitamínu B3 neboli niacinu. Má i významnou úlohu při produkci červených krvinek a protilátek, je důležitý pro zdravou kůži a dobré trávení.

Arašídy

Arašídy, lidově buráky nebo burské oříšky jsou semena podzemnice olejné (Arachis hypogaea). Ovšem čistě z botanické stránky se nejedná o ořechy, ale o luštěniny.

Důležité pro naše zdraví je, že arašídy jsou velmi bohaté na řadu látek. Z nich můžeme jmenovat vitamín B1 (thiamin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin) a B9 (kyselina listová), hořčík, vápník, zinek, fosfor, antioxidanty a například i koenzym Q10.

Energie, pokožka i krevní obraz

Vitamin B3 (niacin) je důležitý k uvolňování energie ze sacharidů. Má spoluúčast na řízení hladiny krevního cukru, udržování zdravé kůže, správnou funkci nervového systému a zažívacího traktu. Dále pomáhá udržovat zdravý mozek a nervové buňky. Zmírňuje stavy úzkostí, nespavost a deprese.

Vitamin B5 (kyselina pantotenová) má pozitivní vliv na kůži. Zajišťuje totiž její optimální hydrataci a podporuje produkci kolagenových a elastinových vláken, čímž udržuje kůži pružnou a zdravou. Působí také protizánětlivě a posiluje přirozené léčebné procesy. Pomáhá při hojení jizev.

Vitamin B9 (kyselina listová) má největší význam podávání v těhotenství, důležitou roli hraje při krvetvorbě a jako součást vzniku nukleových kyselin. Dále se podílí na vzniku řady aminokyselin. Význam má i u tvorby červených krvinek.

Při jejím nedostatku hrozí vznik megaloblastické anemie. Červené krvinky (erytrocyty) mění potom tvar a velikost – jsou zvětšené a deformované a v důsledku toho mají sníženou možnost přenášet kyslík. Rovněž doba jejich životnosti je kratší. Tato anémie se projevuje potížemi v oblasti trávicího traktu, únavou, nechutenstvím, nevolností, průjmem, zvracením, vypadáváním vlasů či tvorbou vředů v dutině ústní a bolestmi jazyka.

Jednou z látek, které arašídy obsahují velké množství, je resveratrol. Tato látka se řadí do skupiny flavonoidů. Je přírodní antifungicidní látkou, jež zamezuje vzniku plísní a rovněž je účinným antioxidantem.

Arašídy také obsahují velké množství bílkovin, tuků i cukrů. Díky obsahu vitamínů ze skupiny B celkově příznivě působí na nervovou soustavu. Někteří odborníci uvažují, že by se mohly preventivně jíst, aby se snížilo riziko vzniku Alzheimerovy nemoci. Další zdroje uvádějí, že mohou pozitivně působit na snížení hladiny krevního cukru nebo mohou pomoci předcházet vzniku kardiovaskulárních chorob.

Kešu

Ořechy kešu jsou botanicky řečeno jedlé nažky ledvinovníku západního (Anacardium occidentale). Jsou bohaté na taniny nebo vitamin C. Jsou rovněž bohaté na železo, zinek a hořčík, zlepšují imunitu a paměť, používají se na revmatické bolesti.

Hořčíková bomba

Hořčík součástí mnoha enzymů podílejících se na metabolismu energie, syntézy proteinů a DNA.  Jeho dostatečné množství je třeba, aby správně fungovaly svaly a nervový systém. Pomáhá mírnit nervozitu a podrážděnost.

Je důležitý pro uvolňování energie z glukózy, ale také pro dobrou stavbu kostí. Hraje důležitou roli v udržování optimálního stavu kardiovaskulárního (reguluje srdeční činnost a rozšiřuje srdeční cévy) a imunitního systému. U žen pomáhá mírnit zdravotní potíže související s premenstruálním syndromem. Přispívá ke zdravému stavu zubů. V neposlední řadě se také podílí na regulaci hladiny cholesterolu v krvi.

Piniové oříšky

Nejedná se vlastně o oříšky v pravé slova smyslu, ale o jedlá semínka borovice pinie, latinsky Pinus pinea. Obsahují i celou řadu důležitých přírodních látek. Obsahují vitamíny vitamin A, D, C, E, K, mangan, fosfor, draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, mono-nenasycené kyseliny, bílkoviny, vitamíny ze skupiny B (thiamin, niacin, riboflavin, pyridoxin a kyselinu listovou), lutein a další složky. Obsahuje řadu skvělých antioxidantů.

Mangan a lutein

Mangan v organismu hraje významnou roli v řadě fyziologických pochodů, kterých se účastní buď jako součást enzymů (např. v antioxidačních dějích) nebo jejich aktivátor (např. enzymů podílejících se na metabolismu cukrů, aminokyselin a cholesterolu). Podporuje normální vývoj chrupavky a kostí (je přidáván do přípravků upravujících bolesti kloubů) a proces hojení.

Mangan je tedy významný pro správný metabolismus cukrů a jeho nedostatek může zvyšovat riziko onemocnění cukrovkou.

Lutein je velice důležitým antioxidantem. V havajském institutu pro výzkum rakoviny dokázali, že lutein zabraňuje nejúčinněji peroxidaci tuků, která je značná jak v krevním séru, tak v očích. Lutein, jako mnohostranný likvidátor volných radikálů, hraje klíčovou roli v antioxidační ochraně.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy s tvrdou skořápkou jsou plody ořešáku královského (Juglans regia). Nejsou jen obyčejným zpestřením jídelníčku, ale rovněž obsahují hodně léčivých látek. Zralé ořechy obsahují až 50 – 70 % tuků, hlavně velmi významné jsou nenasycené mastné kyseliny, a mají také vysoký obsah důležitých bílkovin. Nenasycené mastné kyseliny mají další velmi důležitý účinek v našem těle – pomáhají snižovat hladinu tzv. škodlivého cholesterolu v krvi, jsou tedy dobrou prevencí cévních onemocnění a infarktu.

Zralé ořechy jsou totiž významným zdrojem vitaminů skupiny B, které jsou důležité např. pro správnou činnost mozku, našeho nervového systému, ale i pro kůži a funkci našich vnitřních orgánů. Ze zralých ořechů můžeme lisováním získávat velmi kvalitní rostlinný olej, který je možno používat nejen v kuchyni, ale i v kosmetice.

TIP Celostní medicíny: Máte obavu z vysokého cholesterolu? Přečtěte si našeho průvodce cholesterolem?

Para ořechy

Para ořechy jsou semena juvie ztepilé (Bertholletia excelsa), vysokého stromu z čeledi hrnečníkovitých. Roste v deštných pralesích Jižní Ameriky. Obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, E a D, selen, draslík, vápník, měď, fosfor, mangan, hořčík a železo.

Vyhněte se nedostatku selenu

Zejména selenu obsahují velké množství. Selen zejména patří mezi antioxidanty, které působí proti volným radikálům z okolního prostředí a tím snižují možnost vzniku rakoviny. Jeho nedostatek může způsobit kardiovaskulární problémy, zejména negativně může ovlivnit riziko vzniku infarktu myokardu a cévních onemocnění.

Dále nízké množství selenu v organismu zvyšuje náchylnost k srdečním a plicním chorobám, ke vzniku nádorových buněk (je to antioxidant) a způsobuje rychlejší stárnutí pokožky a předčasnou tvorbu vrásek. U onkologických pacientů by měl denní dávku určit ošetřující lékař.

Makadamové ořechy

Makadamové ořechy vypadají jako o trochu větší lístkové ořechy a mají největší obsah tuku ze všech ořechů. Pouze  dva druhy jsou jedlé – Macadamia integrifolia nebo Macadamia tetraphylla.

Makadamie celolistá, někdy se můžeme setkat s názvem makadámie trojlistá, latinsky Macadamia integrifolia, je stálezelený strom, který může dorůst výšky až deseti metrů. Proslulé jsou její ořechy. Právě pro tyto ořechy je makadámie pěstovaná. Patří k nejoblíbenějším druhům ořechů, jsou chutné, nutričně hodnotné, obsahují hodně tuku a zdraví prospěšných látek.

Makadamiový olej je netoxický a nealergenní, má silně změkčující účinky na pokožku i sliznici a bývá součástí kvalitních kosmetických přípravků. Používá se zejména jako masážní olej.

Makadamiový olej proti sluníčku?

Za zmínku stojí také jeho přirozený UV faktor 3-4 a jeho výborné antioxidační účinky dané, mimo jiné, obsahem vitamínů A, B, E. Obsažený vitamín E je antioxidant, posiluje a vyživuje vlasy a nehty, urychluje a omlazuje pokožku a má protizánětlivé působení. Vitamín A regeneruje pokožku, udržuje ji jasnou a čistou. Přispívá k dobrému stavu vlasů, zmírňuje proces stárnutí a redukuje jemné vrásky.

TIP Celostní medicíny: Vyzkoušejte voňavý a lehký makadamiový olej na vlastní kůži!

Zinek – hojení, prostata a reprodukce

Z dalších obsažených látek je důležitý zinek, který má důležitou úlohu v aktivitách více než stovky enzymů. Je nezbytný pro tvorbu bílkovin a nukleových kyselin. Účastní se tvorby inzulinu. Je důležitý pro normální růst, vývoj reprodukčních orgánů, normální funkci prostaty a hojení ran a popálenin.

Pekanové ořechy

Jsou to ořechy ořechovce pekanového (Carya illinoinensis), což je druh ořechovce, jehož jiný název pekan pochází z algonquinského slova, které znamená „ořech, který potřebuje k rozbití kámen“. Ořechy pekanové jsou velmi kalorické, obsahují totiž přibližně 72 procent tuku a zbývající podíl hmoty tvoří proteiny a sacharidy. Měli bychom je konzumovat střídmě, vhodné je střídat s jinými druhy ořechů či semínek.

Obsahují vitamín E, vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, zinek, železo, mangan, selen, měď, fosfor a draslík. Důležitý je i obsah vlákniny. Zajímavý je rovněž, že obsahuje málo známou kyselinu ellagovou.

Kyselina elagová (též kyselina ellagová) je chemicky řazena mezi polyfenoly. Ze známých látek k nim patří například flavonoidy. Kyselina ellagová je i centrem pozornosti vědců, kteří zkoumají v laboratořích její možné protinádorové vlastnosti. Předpokládají, že tento účinek by měl být založen na tom, že inhibuje vazbu některých karcinogenů (včetně nitrosaminů a polycyklických aromatických uhlovodíků) na DNA. Její vlastnosti byly zkoumány v menších testech – například snižování krevního tlaku.

Další ze zvažovaných vlastností je, že její podávání by mohlo snížit míru neutropenie (útlum krvetvorby) vyvolanou chemoterapií. V jiném laboratorním testu bylo zjištěno, že kyselina elagová snižovala mutagenitu mutagenu (látky vyvolávající rakovinu), kterou byla  N-nitroso-N methylmočovina.

Důležité je si uvědomit, že tyto uvedené vlastnosti jsou stále ve stádiu výzkumu. Nelze je tedy označit za léky, ale pouze za doplňky stravy.