OPC z hroznů: jak snížit cholesterol?

antokyany vysoký cholestorol

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Na trhu se objevují zázračné formule, které prý dokážou mávnutím kouzelného proutku cholesterol snížit. Nicméně, kdo zkusil, moc dobře ví, že k dosažení dobrého výsledku stále něco chybí. Znáte i tzv. oligomerní proanthokyanidiny neboli OPC, které se hojně nacházejí v hroznových jadércích a mohou ovlivnit cholesterol? O tom všem v dnešním článku.  

Pokud ale chceme zredukovat hladinu LDL cholesterolu, je potřeba také zdravě jíst, hýbat se, zdravě přemýšlet a správně dýchat.

Co ovlivňuje hladinu cholesterolu?

Zvýšenou hladinu cholesterolu může mít na svědomí nadměrná konzumace živočišných tuků, případně, zvýšená syntéza cholesterolu v játrech. Tato nadprodukce cholesterolu bývá často dědičná a může se tedy vyskytnout i u těch, jejichž jídelníček je zdravý, vyvážený a v normě.  

Zároveň platí, že koncentrace cholesterolu v krvi je výsledkem spolupůsobení mezi syntézou v játrech, resorpcí ve střevě, dále jeho vylučováním a aktivitou intravaskulárního metabolismu. Změny koncentrace cholesterolu jsou z pohledu kardiovaskulárního rizika hodnoceny vždy v kontextu s koncentrací HDL cholesterolu, TAG a LDL cholesterolu. Ke stanovení rizika vysoké hladiny cholesterolu je tedy vždy potřeba několika proměnných.  

TIP Celostní medicíny: Podívejte se na nášeho průvodce vysokým cholesterolem.

Jak zatočit s cholesterolem? 

Zkusme si představit, že dodržujeme umírněný, racionální jídelníček, který zohledňuje: 

  • Vlákninu 
  • Klíčové omega 3 NMK + další zdravé, rostlinné tuky v odpovídajícím množství a poměru 
  • Vitamín C 
  • Lecitin 
  • Dostatek bílkovin 
  • Umírněné množství sacharidů nižšího glykemického indexu 
  • Protektivní flavonoidy 

K tomu se hýbeme se, cvičíme, pečujeme o svůj vnitřní klid a mír, správně dýcháme, jsme optimističtí a myšlenkově svěží. Může to stačit? Mělo by, nicméně, bohužel ne vždy se tak děje. A právě tehdy je dobré sáhnout po dalších osvědčených tipech, které výše zmíněné dotáhnou k dokonalosti.  

Jak nám pomůžou zmíněné proanthokyanidiny?  

OPC nacházíme hlavně v hroznovém víně, tedy, přesněji, v jadércích a slupkách. Zmíněné oligomerní proanthokyanidiny jsou mocné antioxidanty, několikanásobně účinnější nežli vitamíny C a E. Pomáhají chránit před vlivy vnitřního stresu i zátěže plynoucí z vnějšího prostředí, jako je cigaretový kouř a znečištění. Studiemi bylo navíc zjištěno, že OPC mohou předcházet vzniku kardiovaskulárních onemocnění, a to tak, že vyrovnávají negativní vliv cholesterolu na srdce a cévy.  

Jonny Bowden ve své knize 150 nejzdravějších potravin na světě uvádí, že protoantokyanidiny z hroznových peciček mohou mít ochranný vliv na srdce. Toto tvrzení bylo navíc podpořeno nedávnými studiemi ve Španělsku, kdy subjekty pijící po dobu dvou týdnů 100 ml hroznové šťávy z červených hroznů denně vykazovaly výrazně nižší hladinu LDL cholesterolu. A co je skvělé, zároveň se zvýšila hladina HDL cholesterolu, také došlo ke snížení markerů zánětu. OPC jsou výtečné také při alergiích, dle výzkumů mají OPC z hroznového vína přirozený antihistaminový účinek.  

Jak s OPC pracovat ?

Nynější období sklízení trsů hroznového vína přímo vybízí k tomu, abychom si připravili léčivý „elixír.“ Anebo mouku. Začněme však elixírem, jehož příprava je velice snadná.  

Tinktura s OPC ke snížení cholesterolu  

Co vše bude potřeba? 200 ml 50% pálenky, 50 slupek z červeného vína, 3 polévkové lžíce peciček z červeného vína.

Návod: Hroznové víno omyjeme, vyloupneme kuličky, ze kterých si odebereme slupky a jadérka. Ty vložíme do sklenice a zalijeme pálenkou. Dobře uzavřeme. Macerujeme zhruba 6 týdnů, v temnu, při pokojové teplotě. Následně přecedíme a výslednou tinkturu užíváme takto: Počet kilogramů tělesné váhy je roven celkové dávce kapek. Tuto dávku rozdělíme na tři díly a užíváme ráno, v poledne a večer.  

Můj tip: V praxi se mi na cholesterol velmi osvědčila i tinktura z medvědího česneku. Pravda, na ten je třeba si počkat až do jara. Nicméně, tinkturu z česneku je možné zakoupit a smísit s hroznovou tinkturou v poměru 1:1. Užíváme stejně, jako jsem zmínila výše.  

Tinkturu je možné aplikovat dlouhodobě. Pokud trpíme na pálení žáhy, případně nesneseme alkohol, kapeme ji vždy do vroucího čaje, který zachová účinky tinktury, avšak alkohol se vypaří.  

Recept: mouka z hroznových jadérek  

Doma si můžeme připravit také mouku, a to přímo z hroznových jadérek, případně ji zakoupit, neboť je dnes již hojně dostupná. Budeme-li mouku chystat doma svépomocí, doporučuji ji uchovávat v lednici, neboť přítomný tuk za pokojové teploty podléhá oxidaci.  

V praxi, zejména v oblasti vinařství se po vylisování vinné révy dávají stranou jadérka, která jsou oddělena od slupek. Tato jadérka jsou poté několik měsíců sušena a za studena se z nich lisuje olej. Během lisování zbude jemný prášek, který se dále suší a mele na mouku.  

Osobně jsem doma vyzkoušela mouku z celých semínek, ta je však potřeba velmi dobře vysušit. Poté je můžeme umlít a jak jsem zmínila již výše, uchovávat v chladu. Mouku užíváme jednou denně na lačno, v takovém množství, které se vejde na špičku příborového nože.  

Další osvědčené tipy ke snížení LDL cholesterolu 

Opomeneme-li stravu, ke které již bylo sepsáno mnohé, v nutriční praxi se mi osvědčují velmi často byliny. Již jsem zmínila medvědí česnek, který je, za předpokladu striktně vyladěného jídelníčku, schopen snížit hladinu LDL cholesterolu až o jeden milimol měsíčně. Užívat jej můžeme ve formě tinktury, případně šťávy. Sušená forma již nemá takového účinku. V brzkých jarních měsících pak doporučuji nasbírat bylinu čerstvou a tu následně konzumovat po celé její vegetační období. Budete-li zvědaví, jak se chová cholesterol ve vaší krvi, můžete si jej nechat otestovat v libovolné laboratoři, případně v rámci preventivní prohlídky.  

Dvouzubec trojdílný  

Jednou z dalších super silných léčivek bude i dvouzubec trojdílný, který je bylinou, jež miluje vlhko. Najdeme ji tedy v blízkosti mokřadů, jezer, vodních toků. Stimuluje produkci potu a moči, má výtečný vliv na nadledvinky. Bylináři si ji cení pro její antirevmatický účinek, nápomocná je i při dně, mírní projevy lupénky. Připisují se jí navíc i insekticidní vlastností. Osobně pro ni mám ještě využití během přípravy mastí, které mají ten dar potírat ekzém. I zde bude dvouzubec velice efektivní. Pokud se však zaměříme opět na cholesterol, u dvouzubce bych vyzdvihla hlavně jeho výrazný hepatoprotektivní účinek.  

Jak si vyrobit tinkturu?

Co je potřeba: 2 hrsti nakrájené bylinky, 200 ml 40% alkoholu 

Bylinu vložíme do sklenice, zalijeme ji alkoholem. Necháme macerovat zhruba 6 týdnů, při pokojové teplotě a ve tmě. Poté přecedíme, užíváme vždy kapku tinktury na kilogram tělesné hmotnosti, kdy celkový počet kapek vydělíme třemi a aplikujeme ráno, v poledne a večer.  

K této dvouzubcové tinktuře lze doporučit také pitnou kúru, která se skládá z jitrocele, tužebníku, řebříčku a kopřivy.  

Extrakt z hlívy ústřičné  

Bavíme-li se o cholesterolu, dovedou nám pomoci také mnohé medicinální houby, které osobně rovněž ráda doporučuji a užívám. Snížit cholesterol dovede například shiitake, tremella a konečně i Čechy milovaná hlíva ústřičná. Protože s hlívou máme častou zkušenost, pojďme se na ni podívat víc z blízka.  

Hlíva je výtečnou imunitní vzpruhou, rovněž obsahuje betaglukany, které pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu. Další významnou látkou bude také lovastatin, který blokuje nadměrnou tvorbu cholesterolu. Hlíva je též velmi významnou protirakovinnou prevencí, postará se i o stabilnější hladinu glykémie.  

I z hlívy lze nachystat tinkturu, dle postupu, který jsem dnes uvedla. Případně ji lze též zakoupit v podobě kapslí či sirupu. Stále však mějme na mysli, že pokud chceme snížit hladinu cholesterolu, je třeba uvážlivě jíst, pít, hýbat se a cvičit, přemýšlet a dýchat. Nechť jsou tedy vaše hodnoty krevního cholesterolu v normě.