prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Oleje z léčivých rostlin

01.09.2015
Oleje z léčivých rostlin

V mnoha přírodních přípravcích se můžeme jako s jednou ze složek setkat s olejem z některé léčivé rostliny, ať už se přípravek užívá vnitřně nebo zevně. Velmi často se používá jako nosič olivový olej, ale může to být i jiný druh rostlinného oleje (slunečnicový, řepkový či jiný). Používaná část léčivé rostliny se usuší a vyluhuje se v rostlinném oleji. Po určité době se odcedí zbytky rostliny a olej je hotov. Olejů z léčivých rostlin existuje spousta druhů a já bych se rád v tomto článku stručně zmínil o některých z nich.

Kokos Kokosový olej se získává z kopry neboli z jader zralých kokosových ořechů.  V tropických oblastech představuje důležitý zdroj tuku pro místní obyvatele. Dá se tedy konzumovat, obsahuje vitamíny A, C a E a také tělu prospěšné mastné kyseliny. Ja možné jej vmasírovat do pokožky jako krém či tělové mléko, je vhodný zejména u suché až velmi suché pokožky, tedy i například pro atopiky.
Arganový olej
Arganový olej se získává z jader argánie trnité. Vyrábí se zvlášť pro potravinářství a zvlášť pro kosmetiku. V potravinářství je ceněn pro své výrazné aroma, má chuť mandlí a ořechů a používá se při vaření hlavně v okolí Středozemního moře. V kosmetice se používá pro obsah antioxidantů, vitamínů a esenciálních mastných kyselin - chrání buňky před UV zářením a tím zabraňuje předčasnému stárnutí a rovněž pokožku hydratuje.
Kajeput
Čajovníkový olej je velmi známý a oblíbený, je také nazýván lékárničkou v kostce. Získává se z listů kajeputu střídavolistého. Neužívá se vnitřně, pouze zevně. Výjimku tvoří bylinné pastilky či sirupy, kde může být jednou ze složek. Zevně se aplikuje pro své antibakteriální, antiseptické, fungicidní či antimykotické vlastnosti, ale pomáhá například také při oparech.
Skočec obecný
Ricinový olej představuje výjimku. Získává se ze semen skočce obecného. Hodně se o něm v kruzích zájemců o přírodní medicínu diskutuje, ale jeho vnitřní užívání se nedoporučuje. Má projímavé účinky, ale lze se jim předávkovat, proto nedoporučuji vnitřní užívání. Dá se ale použít v kosmetice. Je vhodný na suchou pokožku, pomáhá hojit jizvy a podporuje regeneraci pokožky.
Lněný olej

Lněný olej je získáván ze sušených semen lnu setého. Jedná se o jedlý olej, nicméně kvůli výrazné chuti a pachu se využívá v kuchyni jen málo, ale je dostupný jako doplněk stravy. Obsahuje velká množství omega-3 mastných kyselin, zvláště kyseliny alfa-linolenové, která může hrát pozitivní roli v omezení zánětů vedoucích k ateroskleróze, prevenci srdečních nemocí a arytmie. Je důležitý pro správný vývoj dětí.

Pupalka Pupalkový olej se získává lisováním zralých semen pupalky dvouleté. Jeho užívání zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů, pomáhá udržet mladistvý vzhled pokožky. Rovněž pomáhá odstraňovat premenstruační napětí a bolesti během menstruace. Obsahuje velmi důležitou nenasycenou kyselinu gama-linolenovou. Podporuje metabolické funkce, normální činnost kardiovaskulárního systému (snižuje hladinu cholesterolu v krvi) a také podporuje přirozenou obranyschopnost - stimuluje imunitní systém. Rovněž pomáhá regenerovat popálenou a zanícenou kůži a také pomáhá hojení ranek způsobených kožními onemocněními.
Konopná semínka Konopný olej se získává lisováním semen rostlin rodu konopí (Cannabis sativa L.), přesněji řečeno z tzv. technického konopí, které neobsahuje návykové látky THC. Lisovaný za studena a nerafinovaný obsahuje přibližně 80 % esenciálních mastných kyselin. Dále obsahuje fytosteroly, minerály (vápník, hořčík, draslík a železo) a vitamíny (A, E, D a dokonce i některé ze skupiny B). Co se týče lokálního působení, konopný olej se pro své široké účinky přidává do kosmetických přípravků, mastí či masážních emulzí, kde působí protizánětlivě, regeneračně a antibakteriálně. Rovněž podporuje hojení ran, popálenin.
Tykev Dýňový olej pochází z tykve obecné. Lisuje se z jejích semínek. Konzumovat se dají i dýňová semínka nebo olej z nich lisovaný. Má projímavý účinek a byl také používán proti parazitům či zánětům či jako doplněk stravy u léčby prostaty. Z vitamínů obsahuje beta karoten, vitamíny C, D, E a z vitamínů skupiny B pyridoxin, cyanocobalamin, thiamin, riboflavin a niacin. Z minerálů obsahuje sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek či mangan.
Řepka olejka Řepkový olej je druh oleje, který se získává ze semen rostliny řepky olejné. Získaný surový olej se uplatní v potravinářství - používá při výrobě mnoha potravin např. majonéz, tatarských omáček a rostlinných tuků. Obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství mononenasycených i esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3. Obsahuje rovněž další biologicky aktivní látky, zejména rostlinné steroly a tokoferoly. Odborníci většinou uvádějí, že řepkový olej je z hlediska skladby mastných kyselin a jejich vzájemného poměru jedním z nutričně nejvýhodnějších rostlinných olejů.
Hřebíček Hřebíčkový olej má dezinfekční, antiseptické a lokálně znecitlivující účinky, využívá se k léčbě zánětlivých procesů na kůži, na ošetření dutiny ústní, na akné apod., zklidňuje a uvolňuje organismus. Je získáván z hřebíčku, což je koření, které se získává z nerozvinutých květních poupat hřebíčkovce vonného.
Mandle Mandlový olej se získává lisováním zralých semen mandloně obecné. Obsahuje vitaminy A, E, minerály křemík, zinek, hořčík, draslík, sodík, vápník, mangan, železo, chrom, fosfor, selen a lecitin. Dále kyselinu olejovou, linolovou, palmitovou a kristovou, sacharózu a asparagin. Má jemnou oříškovou chuť a charakteristickou vůni (používá se v kuchyni). Patří k nejpoužívanějším olejům při aromaterapeutických masážích a je důležitou složkou kvalitních masážních a tělových olejů. Je vhodný na suchou a podrážděnou pokožku. Mandle jako plody mandloně se dělí na sladké a hořké. Sladké se běžně konzumují, tzv. hořké by se zásadně neměly konzumovat, lze se jimi i otrávit.
Dobromysl Oregánový olej obsahuje vápník, hořčík, zinek, železo, draslík, měď, bór, mangan, vitamíny C, A ( beta - karoten), niacin. Získává se z dobromysli obecné (oregana). Hlavní účinnou složkou je carvacrol, který kromě toho, že je silný antioxidant, také výrazně působí proti bakteriím a plísním, takže je někdy označován za přírodní antibiotikum.
Třezalka Třezalkový olej z květů třezalky tečkované. Má čistící a antimikrobiální účinky, zmírňuje problematické stavy pokožky, podporuje regeneraci při spáleninách. Někdy se označuje za Janův olej (podle anglického názvu), na rány, popáleniny, zapařeniny, hemoroidy, bolesti svalů a při bodnutí hmyzem. Můžeme si ho kapat i jako příměs do koupele.
Ostropestřec Ostropestřecový olej - z ostropestřce mariánského se vzhledem k vysokému obsahu kyseliny linolové (omega-6 mastná kyselina) vyznačuje velice příznivými vlastnostmi při regeneraci a obnově kůže. Dá se užívat i vnitřně. Kromě ochrany jaterních buněk a příznivého působení na žlučník působí pozitivně u poruch krevního oběhu, prospívá při nízkém krevním tlaku, tonizuje cévy, má příznivý vliv na onemocnění srdečního systému, pomáhá při migrénách a závratích.
Levandule
Levandulový olej se získává z levandule lékařské. Na kůži lze tento olej použít neředěný. Potírání bolavých míst překvapivě pomáhá při revma, po úrazech, při vykloubeninách, natržených svalech, bolestech, zánětech nervů a migréně. Olej podporuje léčení vředů, infekčních ran a povrchových zánětů. Je také užitečný proti různým mykózám (plísním). Některé zdroje uvádějí, že při inhalaci příznivě působí na zklidnění a uvolnění svalů při porodních bolestech. Dále se vdechováním urychluje léčba chřipky, angíny a bronchitidy. Levandulová koupel zlepšuje krevní oběh a celkově oživuje organismus dospělých i dětí.
Černucha setá
Olej z černého kmínu se lisuje ze semen černuchy seté. Zmírňuje alergické projevy pokožky, hodí se k masážím suché a citlivé pokožky se sklonem k alergickým reakcím. Je ideálním nosným olejem pro aromaterapeutické ošetření při oslabené imunitě, nachlazení a dýchacích potížích. Pokožku přirozeně chrání, regeneruje a podporuje její přirozenou obranyschopnost.
Sezamová semínka Sezamový olej je jedlý rostlinný olej získaný ze sezamových semínek. Podporuje tvorbu žluči a vyprazdňování žlučníku, pomáhá při zánětech dásní a paradentóze. Dále se v tradičním léčitelství uvádí, že čistí játra, chrání proti žloutence a bakteriím. Sezamový olej snáší i vyšší teploty, hodí se k vaření jakéhokoliv pokrmu i ke krátkodobému smažení. Obsahuje vitaminů skupiny B (B1, B2, B12, PP), hořčík, fosfor, karoteny, zinek, železo, mangan, měď, nikl.
Jojobový olej
Jojobový olej pochází z rostliny Simmondsia chinensis (česky Simondsie čínská). Většinou bývá jojobový olej zařazen mezi rostlinné oleje, nicméně jedná se vlastně o kapalný vosk s vysokým obsahem biologicky cenných nenasycených mastných kyselin a vitamínu E. Proto se neužívá vnitřně, neboť prochází trávicím traktem nezměněn, běžně je však označován jako olej. Řadíme ho k nejcennějším přírodním olejům. Je vhodný pro jakýkoli typ pokožky. Podporuje přirozenou vlhkost pokožky a při pravidelném používání se citlivá, suchá a podrážděná kůže postupně mění v kůži odolnou. Obsahuje vyvážený poměr pěstících látek s hojivou schopností. Je rovněž vhodný i při péči o aknózní pleť.
Avokádo Avokádový olej - Olej z avokáda (plod hruškovce přelahodného) má rovněž výrazně celkově regenerační účinky. Je také vhodný k ošetření pokožky po menopauze. Obsahuje velké množství vitamínů A, B, E, D a sterolů (až 10 %), které mohou být použity při léčbě artritických bolestí. Kvůli zelené barvě a charakteristickému aroma se jako masážní olej k samostatnému použití nehodí, ale v masážních kompozicích udržuje pokožku vláčnou a hebkou.
Mák setý Makový olej - Makový olej se získává lisováním máku setého. Makový olej neobsahuje žádné omamné látky. Je velmi dobře stravitelný, má charakteristickou jemnou vůni a obsahuje velké množství vitamínu E. V České republice je makový olej méně známý. Největší tradici má tento olej ve Francii. Makový olej je často používán také na zjemnění a zvláčnění pokožky.
Světlice

Bodlákový olej nebo také světlicový olej se získává lisováním ze semen světlice barvířské. Náš bodlákový olej přesvědčí svou specifickou a obzvláště jemnou pikantní chutí. Jedná se o olej s nejvyšším podílem nenasycených mastných kyselin, až 75 % kyseliny linolové. Kyselina linolová je životně důležitá, neboť ji lidský organismus potřebuje, ale není ji schopen sám vytvořit. Nejlepší využití je za studena do dresingů a syrových zeleninových jídel. Svou nevtíravou chutí bodlákový olej výborně umocňuje vlastní chuť pokrmů.

 

Jak je vidět, svět olejů z léčivých rostlin je pestrý a umožňuje mnohé využití pro naše zdraví - jen je třeba vybrat si ten správný!


Související články:
Avokádový olej
Arganový olej, čistý dar z přírody
Konopný olej


01.09.2015
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživa


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS