Obědová inspirace pro celiaky

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

I sebevětšímu milovníkovi domácí kuchyně najednou dojde inspirace k připravení teplého jídla k obědu či večeři. Pokud však netrpíte žádnou alergií, víte, že jde uvařit takřka ze všeho, co dům dal. Horší to mají ale ti, kteří připravují pokrmy i pro jedince s alergií na lepek. Tady je zdroj nápadů značně omezen surovinami, které ne/můžete použít.

Pojďme se podívat na dva recepty, které vycházejí z jedné hlavní bezlepkové suroviny, ale ve výsledku dají dvě zcela odlišná hlavní jídla.

U obou receptů se začíná přípravou noků nebo halušek

Klasické noky nebo halušky připravíme velice snadno. Suroviny intenzivně promícháme a necháme asi 10 minut odležet. Poté znovu prohněteme a můžeme tvarovat. Způsobů je celá řada, ale asi nejjednodušší je vyválet tenký váleček (cca 1 cm) a ten rozkrájet rovně nebo zešikma na menší kousky. Výsledné tvary vhodíme do vroucí vody asi na 5-6 min. Po vytažení necháme odkapat v cedníku.

Bezlepkové noky s tomatovou omáčkou

Suroviny na noky:

  • 200 g směsi na Jáhlové těsto Nominal
  • 300 ml vody

Ostatní suroviny:

  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 100 g šunky (raději prosciutta)
  • 50 g mladého sýra (ideálně Pecorino)
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce sekané čerstvé bazalky
  • 1/2 čajové lžíce sušeného oregana
  • Pepř, sůl

Postup

Na lžíci olivového oleje osmahneme na plátky nakrájený česnek, pak přidáme šunku na kostičky a na chviličku i sušené oregano. Nakonec půjdou rajčata z konzervy, které společně s ostatními surovinami podusíme, aby se omáčka zredukovala. Asi po 10 minutách okořeníme solí a pepřem a ještě chvíli dusíme. Nakonec přidáme sekané lístky bazalky. Omáčku smícháme s noky a bohatě posypeme strouhaným pecorinem.

Bezlepkové brynzové halušky

Suroviny na halušky:

  • 200 g směsi na Jáhlové těsto Nominal
  • 200 ml vody
  • 2 vejce

Ostatní suroviny:

  • 150-200 g brynzy
  • 150 g slaniny

Postup:

Suroviny na halušky promícháme a necháme asi 10 minut odležet. Poté prohněteme a protlačíme skrz haluškové sítko do vroucí mírně osolené vody. Vaříme krátce 3-4 minuty. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Servírovat můžeme dvojím způsobem:

  1. Horké noky promícháme s teplou brynzou, která se na nich roztopí a na konec polijeme rozškvařenou slaninou.
  2. Rozškvařenou slaninu stáhneme z ohně, přidáme brynzu a nakonec vmícháme horké noky.