prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Obědová inspirace pro celiaky

17.03.2016
Bezlepkové noky s tomatovou omáčkou

I sebevětšímu milovníkovi domácí kuchyně najednou dojde inspirace k připravení teplého jídla k obědu či večeři. Pokud však netrpíte žádnou alergií, víte, že jde uvařit takřka ze všeho, co dům dal. Horší to mají ale ti, kteří připravují pokrmy i pro jedince s alergií na lepek. Tady je zdroj nápadů značně omezen surovinami, které ne/můžete použít.

Pojďme se podívat na dva recepty, které vycházejí z jedné hlavní bezlepkové suroviny, ale ve výsledku dají dvě zcela odlišná hlavní jídla.

 

U obou receptů se začíná přípravou noků nebo halušek

Klasické noky nebo halušky připravíme velice snadno. Suroviny intenzivně promícháme a necháme asi 10 minut odležet. Poté znovu prohněteme a můžeme tvarovat. Způsobů je celá řada, ale asi nejjednodušší je vyválet tenký váleček (cca 1 cm) a ten rozkrájet rovně nebo zešikma na menší kousky. Výsledné tvary vhodíme do vroucí vody asi na 5-6 min. Po vytažení necháme odkapat v cedníku.

 

Bezlepkové noky s tomatovou omáčkou

Suroviny na noky:

Ostatní suroviny:

  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 100 g šunky (raději prosciutta)
  • 50 g mladého sýra (ideálně Pecorino)
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce sekané čerstvé bazalky
  • 1/2 čajové lžíce sušeného oregana
  • Pepř, sůl

Postup

Na lžíci olivového oleje osmahneme na plátky nakrájený česnek, pak přidáme šunku na kostičky a na chviličku i sušené oregano. Nakonec půjdou rajčata z konzervy, které společně s ostatními surovinami podusíme, aby se omáčka zredukovala. Asi po 10 minutách okořeníme solí a pepřem a ještě chvíli dusíme. Nakonec přidáme sekané lístky bazalky. Omáčku smícháme s noky a bohatě posypeme strouhaným pecorinem.

 

Bezlepkové brynzové halušky

Suroviny na halušky:

  • 200 g směsi na Jáhlové těsto Nominal
  • 200 ml vody
  • 2 vejce

Ostatní suroviny:

  • 150-200 g brynzy
  • 150 g slaniny

Postup:

Suroviny na halušky promícháme a necháme asi 10 minut odležet. Poté prohněteme a protlačíme skrz haluškové sítko do vroucí mírně osolené vody. Vaříme krátce 3-4 minuty. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Servírovat můžeme dvojím způsobem:

  1. Horké noky promícháme s teplou brynzou, která se na nich roztopí a na konec polijeme rozškvařenou slaninou.
  2. Rozškvařenou slaninu stáhneme z ohně, přidáme brynzu a nakonec vmícháme horké noky.

Související články:
Energetický kopanec od cereálií
Snídaně zajistí ideální start dne
Čirok - ideální surovina pro celiaky
Vyrobte si doma margarín


17.03.2016
zdroj: www.nominal.cz
další články v rubrice: Zdravé recepty


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS