Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Evolution festival


O pšenici špaldě… recept na rychlý špaldový chléb

01.06.2017
Pšenice
V této rubrice píši o potravinách, o kterých se domnívám, že určitě stojí za zmínku.  I proto se vyloženě třesu na to, že se Vám můžu rozepsat o mé velmi oblíbené plodině! Tou vyvolenou je totiž moje nejoblíbenější obilovina – špalda. Celým názvem pšenice špalda, neboť špalda je opravdu druhem známé klasiky. Musím se Vám přiznat, že lidem klasickou bílou pšenici příliš nedoporučuji ke každodennímu stravování, avšak rozhodnutí vždy nechávám na nich. Osobně se ale klasické pšenici vyhýbám a naopak velmi vyhledávám špaldu ve všech možných formách – v pečivu, těstovinách, kroupách, vločkách…

Špalda

Abyste věděli, proč tomu tak je, tak pšenice špalda je známá a využívána tisíce let a v poslední době slaví i svůj zasloužený comeback, ale bylo ještě nedávno období, kdy se ve velkém pěstovala klasická pšenice, která používání špaldy v kuchyni téměř převálcovala. Bylo to z důvodu, že klasická pšenice je snadná na zpracování, je levnější a těsta z běžné pšenice jsou kyprá a mají bezvadné vlastnosti k pečení. Bohužel však tím, že je běžná pšenice často „svlečena“ z obalové vrstvy (v přeneseném slova smyslu vlákniny) a pěstována průmyslově ve velkém, ztrácí tím mnoho cenných látek, jako jsou minerální a ochranné látky, vitamíny. Oproti tomu špalda má obalové vrstvy dvě, proto je sice snazší na pěstování, protože dokáže odolávat zhoršeným klimatickým podmínkám a škůdcům, ale ze stejného důvodu je ale taktéž náročnější na zpracování, popřípadě je často pěstována na ekologických (bio) farmách a to se odráží na konečné ceně produktu (mouky, těstovin…).

 

Proč ale i přesto neváhat a investovat do tohoto významného druhu pšenice? Snad proto, že špalda je doslova nabitá kvalitními „pomalými“ cukry, obsahuje více bílkovin než jiné druhy pšenice, mnohem více vlákniny, obsahuje vitamíny skupiny B (ty potřebujeme pro správnou činnost nervů), dále ochranný vitamín E nebo minerální látky hořčík, fosfor, draslík. O špaldě se také tvrdí, že v minulosti byla považována za potravinu s léčivými účinky. Co by Vás mohlo zajímat je i to, že je dobře stravitelná a vhodná při redukci váhy nebo pro diabetiky, protože má nízký glykemický index = cukry obsažené ve špaldě se vstřebávají do krve postupně, což může pomáhat diabetikům k udržení stálejší hladiny glykémie (krevního cukru), sportovcům a lidem hubnoucím, protože nedostanou tak brzy hlad jako například po výrobku z běžné bílé mouky. Špaldu mohou vyzkoušet i ti, kdo jsou alergičtí na pšenici, pozor však, abyste to nespletli s alergií na lepek, špalda totiž bezlepkovou potravinou není.

 

A v jaké formě špaldu vyzkoušet? Upečte si nebo kupte špaldový chléb, uvařte si špaldové těstoviny, upečte špaldové palačinky, uvařte si ze špaldových vloček snídaňovou kaši, polévku zavařte špaldovými kroupami. A víte, že špalda se dá i vypít? Ano a to už si určitě vybavujete kávovinu – špaldovou instantní náhražku kávy.

 

I přes tento výčet Vám stejně nabídnu recept. A to na přípravu domácího rychlého špaldového chleba se sezamem. Špalda sama o sobě má oříškovou chuť, ale pro zvýšení obsahu vlákniny a zdravých tuků si klidně sezam přisypte.

 

Rychlý špaldový chléb

Chléb

Budete potřebovat:

  • 400g špaldové mouky
  • 7 lžic řepkového oleje
  • 1 lžičku sody
  • 1 plnější lžičku soli
  • 300ml vody
  • sezamová semínka
  • koření moringa s oregánem

Smíchejte mouku, sůl, semínka, moringu s oregánem a sodu, poté přidejte olej, vodu a vypracujte těsto, ze kterého pak vytvarujte bochníček chleba a dejte péct do trouby na plechu vyloženého pečicím papírem při 200°C asi 3/4 hodiny. Pokud chléb nezkonzumujete hned po upečení, uchovávejte ho v suché utěrce místo v igelitovém sáčku pro prodloužení čerstvosti.

 

Zkuste si nejen péct domácí chléb, ale i přemýšlet o tom, zdali neuděláte svému tělu službu, když budete nacházet i další možnosti, jak nahradit klasickou pšenici i jinými zdroji obilovin.

 

Protože kdo chce něco navíc svému tělu dát,

měl by ho naučit špaldu, proso a pohanku znát.

 

Celková nabídka Moringa Mix.

Špaldu naleznete v naší nabídce.


Související články:
O jahodách…Recept na jahodovou polévku
O pohance… Recept na pohankové muffiny
O skořici…recept na domácí „yogi“ čaj
Brambory – potravina pro každý den


01.06.2017
autor: Bc. Martina Korejčková, DiS.
zdroj: www.moringamix.cz
další články v rubrice: Výživa


 
Etikoterapie – 7 pocitů, které nám poškozují zdraví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Priessnitzův obklad
Vytváření domněnek nás předurčuje k utrpení. Jak je nevytvářet?
5 prospěšných látek pro duši - kde je najít
Hořčík - symbol klidu a míru v těle
Jak to udělat, abyste zvýšili pravděpodobnost, že druzí vyhoví vaší žádosti
Otoky nohou
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS