O jahodách…Recept na jahodovou polévku

Kdy jindy vám připomenout tuto perfektní potravinu, než právě v druhé polovině května, kdy nám brzy nastane jahodová sezóna a mnoho lidí najde jahody nejen v obchodech, ale i na své zahrádce? Popravdě, velká škoda, že sklizeň této úžasné plodiny v našich obvyklých možnostech trvá zhruba necelý měsíc, protože jahoda oplývá, krom své chuti a výrazné barvy, také velmi cennými látkami přinášející našemu tělu hned několik výhod.

Jahody

  1. Jahody ocení, díky své nízké energetické hodnotě každý, kdo si potřebuje hlídat hmotnost. Obsahují totiž až 91% vody. Ovšem na druhou stranu i s konzumací ve velkém množství opatrně, protože jedna větší jahoda váží okolo 20g a krom vody obsahuje i přírodní cukr, a tak pokud jich na své zahrádce sníte i půl kila (a že to kvůli jejich výborné chuti není problém), tak se Vám energetický příjem navýší asi na 1000kJ, což je energetická hodnota stejná, jako má krajíc chleba namazaný máslem a s plátkem šunky.
  2. Jahody obsahují mnoho zdraví prospěšných látek a prvků. Jako celek mají jahody účinky protizánětlivé, protirakovinné a snižují riziko onemocnění srdce a srdečního infarktu.

Protirakovinným účinkem umí jahody působit díky obsahu antioxidačních látek, tedy látek, které chrání buňku před negativními vlivy způsobující nádory. Mezi tyto látky patří flavonoidy (kvercetin, antokyan…), ale například i vitamín C. Kvercetin se také ukázal jako účinný proti několika virům – zde protizánětlivé účinky jahod. Tato látka umí i snižovat aktivitu shlukování krevních destiček, tím pádem se snižuje tvorba trombů v krevním řečišti a následně se zamezí ucpání tepny, což by mohlo vést v konečném důsledku například i k infarktu myokardu. Ovšem ani jahody nejsou samospasitelné, je potřeba dbát na celkově zdravý a pestrý jídelníček a dostatek fyzické aktivity!

Co se týče obsahu vitamínu C v jahodách, denní doporučenou dávku pro vitamín C naplníte již tím, když sníte 150 g jahod za den. Z dalších významných látek, které v jahodách můžete najít, bych zmínila vlákninu (která zlepšuje činnost střev, prodlužuje pocit nasycení či hraje významnou roli při snižování „zlého“ cholesterolu v krvi) a dále i draslík – prvek, který je hodnotným činitelem pro snížení hodnoty krevního tlaku. Pokud tedy máte možnost a netrpíte potravinovou alergií na jahody, pak toto ovoce do svého jídelníčku určitě zařazujte!

Receptů, jejichž hlavní přísadou jsou jahody, je nespočet, ale taková polévka z jahod, soudím, není na našem talíři běžně. Zkoušeli jste vy někdy studenou verzi polévky s ovocem místo klasické zeleniny? Pokud ne, nejvyšší čas ji vyzkoušet! V teplých dnech a v době velké úrody jahod je to ideální forma osvěžující polévky či svačiny.

Jahodová polévka

JahodyNa 2 porce potřebujete:

  • 400g jahod
  • čerstvá šťáva z 2 pomerančů
  • čerstvá šťáva z 1 limetky
  • sirup z agáve
  • moringový prášek ze sušených moringových listů (pro zesílení účinku antioxidantů obsažených v jahodách)
  • zakysaná smetana (lehčí forma) či mascarpone (tučnější varianta) na ozdobení
  • lístky čerstvé máty

Jahody rozmixujte, přidejte šťávu z pomerančů, limetky, ochuďte sirupem z agáve, nasekejte pár lístků máty a před podáváním na talíři ozdobte lžící zakysané smetany či mascarpone a opět lístkem máty.

Zpět nahoru