Noni (morinda citrifolia) – zázrak z Tichomoří

cm noni

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

V současnosti stále roste obliba exotických ovocných plodů – liči, durian, karambola, avokáda, papají a mezi nimi také v neposlední řadě ovoce z tichomořské oblasti – noni. Všechny tyto druhy ovoce jsou také někdy označovány jako potraviny tzv. nového typu – konzumují se už jinde než v oblastech původu.

Noni je plod tropické rostliny s latinským názvem Morinda citrofolia. Patří do čeledi Rubiacea (mořenovité), kam patří například i kávovník arabský (Coffea arabica). Původem pochází z dálek Tichomoří – jejím původním domovem byla nejen Havaj, ale také Samoa, Fidži, Tahiti či Tongu. v současnosti se ale už rozšířila do celého světa. Keř ve volné přírodě může dorůst výšky až devíti metrů. Zmiňuje se o ní již v 18. století slavný objevitel kapitán James Cook.

Rostlina noni

Morinda citrifolia roste v lesích, ale také na pobřeží či lávových svazích. Je to velmi plodná rostlina – každý měsíc se z ní dá sklidit až 8 kg ovoce. Bílé květy vyrůstají ve vrcholových hlávkách. Barva plodů se mění – nejdříve má žlutavě zelenou barvu, která se po dozrání mění v šedou. Každý jednotlivý plod tohoto sou-plodí po dozrání obsahuje jedno semeno o velikosti asi 4×8 mm. Je obaleno tenkou blankou a uloženo v měkké sklovité dřeni.

Při zrání má plod štiplavý zápach a proto se mu přezdívá „sýrové ovoce“. Nicméně je velmi oblíbený nejen u lidí, ale také u některých druhů ptáků či mravenců. Ze zralých plodů se získává noni šťáva, kterou obsahuje řada přírodních přípravků. V některých případech se ovocná šťáva z noni vysuší na prášek, který se pak dává do tobolek.

Noni je zdrojem velkého množství důležitých přírodních látek – obsahuje sacharidy, vlákninu (zejména rozpustnou pektinovou část), vitamíny (vitamin A, C, E, niacin a další vitamíny ze skupiny B), minerálů a stopové prvky (vápník, draslík, hořčík, fosfor, sodík, železo, chróm, selen, zinek), enzymy, nenasycené mastné kyseliny (linolová, palmitová, stearová, olejová), antioxidanty, aminokyseliny, rostlinné alkaloidy, fytosteroly, antrachinony, terpeny, scopoletiny a další látky.

Jen svým obsahem přírodních látek představuje ovoce noni vydatný zdroj živin. Ovšem to není vše. V domorodém léčitelství se používala šťáva z plodů při léčbě pálení žáhy, jaterních nemocí, hypertenze, trávicích potíží, bolestí svalů, menstruačních bolestí a v mnoha dalších druzích zdravotních problémů.

Široké spektrum použití této rostliny v lidovém léčitelství řady přírodních národů z oblasti Tichomoří zaujalo vědce, aby blíže prozkoumali její působení. Při nich bylo zjištěno, že rostlina má působení antibakteriální, antivirové, protiplísňové, proti-nádorové, analgetické, protizánětlivé, proti-parazitické a zlepšující imunitu. Například vědci v UIC College of Medicine (Rockford, Illinois, USA) zkoumali její použití v prevenci a léčbě rakoviny a zjistili, že účinné látky obsažené v rostlině mají velmi slibný potenciál. Důležitou roli hrají i obsažené antioxidanty, které zabraňují působení škodlivých volných radikálů z okolí.